Γιατί πρέπει να χάσω βάρος;

Η παχυσαρκία, ως μια ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους, δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. Για πολλά χρόνια η σοβαρότητά της ως ασθένεια είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο. Νεότερα όμως δεδομένα συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει ριζικά η αντίληψη αυτή. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό εμπλέκοντας στη διαδρομή της και άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, ορθοπεδικά προβλήματα , προβλήματα γονιμότητας, επιφέροντας επιπλέον σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Είναι εύκολο να χάσω τα κιλά που θέλω;

Το να φτάσετε στο επιθυμητό βάρος συχνά είναι πιο προσιτό απ’ ότι νομίζετε. Οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και μια σωστή κατανομή των γευμάτων σας μέσα στην ημέρα θα βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας και να διατηρήσετε το αποτέλεσμα για ΠΑΝΤΑ.

 

Γιατί δε χάνω βάρος ενώ προσπαθώ;

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, μάλλον κάνουμε κάτι λάθος… Οι περισσότεροι από εμάς για παράδειγμα, έχουμε συνδυάσει την απώλεια κιλών με την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων φαγητού ημερησίως. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος! Όταν τρώμε λίγο, δε σημαίνει ότι θα χάσουμε και κιλά. Αντιθέτως εμποδίζουμε τον βασικό μεταβολισμό να λειτουργήσει σωστά κι έτσι αυτός αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Αν όμως ακολουθήσετε μία ολοκληρωμένη, μεσογειακού τύπου, κι ισορροπημένη διατροφή με πολλά και συχνά γεύματα, σωστά κατανεμημένα μέσα στην ημέρα και σύμφωνα τις ανάγκες του οργανισμού σας, τότε θα πετύχετε σύντομα τον στόχο σας.

 

Σε πόσο καιρό θα χάσω τα κιλά που θέλω;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να χάσει κανείς τα κιλά που επιθυμεί διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποια άτομα χάνουν πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Ο χρόνος όμως που θα χρειαστεί για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως το πόσο τυπικά ακολουθεί κάποιος το πρόγραμμα που του δίνεται, το αν ασκείται και η συχνότητα και η ένταση της άσκησης , το φύλο έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες χάνουν ευκολότερα και γρηγορότερα βάρος από ότι οι γυναίκες γιατί είναι πιο πειθαρχειμένοι στην απόφασή τους να χάσουν βάρος

 

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές

Αν και η ονομασία τους είναι παραπλανητική, οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν πρωταρχικά την διατροφή ή το μεταβολισμό των τροφών, ούτε πρόκειται για διατροφικές ιδιοτροπίες ανθρώπων που θέλουν να είναι αδύνατοι ή δε μπορούν να αντισταθούν στο φαγητό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις όπου η ασιτία και υπερφαγία αποτελούν τα συμπτώματα που οφείλονται σε υποκειμενικές ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Περιλαμβάνουν ποικιλία συμπτωμάτων τα οποία διαρκούν για παραπάνω από μήνες, χαρακτηρίζονται από έντονη ανησυχία για το σχήμα και το βάρος του σώματος που οδηγεί σε βλαβερές συμπεριφορές. Οι διατροφικές διαταραχές είναι και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

 

Τι είναι η συναισθηματική πείνα;

Πολλές φορές ο άνθρωπος δε τρώει γιατί απλά πεινάει ( βιολογική πείνα) και αυτό γιατί η διατροφή είναι συναισθηματικά φορτισμένη και εξυπηρετεί πολλές συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες μας. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά σαν μια κατεπείγουσα ανάγκη να φάμε κάτι ανεξάρτητα από το πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγαμε και συνεχίζει να επιμένει, ακόμα και αν νιώθουμε ότι έχουνε χορτάσει. Εστιάζει σε πολύ συγκεκριμένα φαγητά, κυρίως τα ανθυγιεινά και σχεδόν πάντα οδηγεί σε άσχημα συναισθήματα όπως τύψεις και ενοχές.

 

Γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος;

Η διατροφή πέρα από την ανάγκη μας για επιβίωση καλύπτει πολλές φορές συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες. Έτσι λοιπόν η διατροφή εξυπηρετεί πολλές και σημαντικές ανάγκες για την ψυχική μας ισορροπία, γέμισμα ψυχικών κενών, απόσπαση της προσοχής, ανάγκη για επιβράβευση, αντιμετώπιση της απόρριψης, ανάγκη για έλεγχο κ.α.

Όταν λοιπόν ξεκινάμε μια δίαιτα, η στέρηση τροφής και η απώλεια κιλών θέτει σε κίνδυνο μια σημαντική ισορροπία για εμάς. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε την πολύπλευρη λειτουργία της διατροφής στην ζωή μας, ώστε η δίαιτα να είναι ασφαλής από όλες τις απόψεις.

 

Να ξεκινήσω γυμναστήριο μαζί με διατροφή;

Όπως και η διατροφή έτσι και η γυμναστική είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα μας χωρίς να μας καταπιέζουν και χωρίς να γίνονται μια σύντομη αλλαγή της ρουτίνας μας. Η γυμναστική θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εβδομαδιαίου στόχου μας και η διατροφή μια οριστική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Ένα γνωστό μότο που συμφωνούν γυμναστές και διαιτολόγοι είναι πως ένα καλογυμνασμένο κορμί χτίζεται 70% στο ψυγείο και 30% στο γυμναστήριο!

Οπότε ο σωστός συνδυασμός τους μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα !

 

Πόσα γεύματα πρέπει να καταναλώνω μέσα στην ημέρα;

Δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας. Τα γεύματα του κάθε ατόμου εξαρτώνται αποκλειστικά από τον σωματότυπο του, από την κατάσταση της υγείας του , και από το ωρολόγιο πρόγραμμα του. Είναι γνωστό επίσης πως τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάνε μια ορμονική ισορροπία στον οργανισμό μας βοηθώντας έτσι στην απώλεια και στην διατήρηση του βάρους. Το ελάχιστο πλήθος γευμάτων μέσα στην ημέρα είναι πέντε ενώ ως μέγιστο καθίσταται το εννιά.

 

Πρέπει να κάνω εξετάσεις πριν ξεκινήσω διατροφή;

Η απάντηση είναι απόλυτα ναι. Κάθε οργανισμός έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και διαφορετική βιοχημική σύσταση. Ο κλασικός βιοχημικός έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς θα μας δώσει εικόνα για την υγεία μας και τι εξατομικευμένες συμβουλές πρέπει να δοθούν.