Βe my guest

Αγαπήστε εμπράκτως τον εαυτό σας

Έπειτα από τις κραιπάλες των γιορτών, με τον ερχομό της νέας χρονιάς, όλοι σκεφτόμαστε να κάνουμε νέα ξεκινήματα.

Γιατί τώρα όμως;

Γιατί να μην προσέχουμε τον εαυτό μας καθημερινά, σταθερά;

Πόσοι από εμάς θα γραφτούμε στα γυμναστήρια και δεν θα πάμε μετά το Φλεβάρη;

Πόσοι θα ξεκινήσουν τη γνωστή δίαιτα «από Δευτέρα» και θα καταλήξουν με την πρώτη ευκαιρία να κάνουν τη δίαιτα «του ανανά»;

Οι βασικοί άξονες για να διατηρούμε μια καλή υγεία είναι γνωστοί σε όλους μας.

Θρεπτική διατροφή, ποιοτικός ύπνος και ξεκούραση, σωστή εργασία πνεύματος και σώματος, καλή συναισθηματική κατάσταση.

Έχει αποδειχτεί ότι αν και υπάρχουν βασικοί διατροφικοί κανόνες οι οποίοι είναι ίδιοι για την πλειοψηφία του κόσμου, δεν είναι όλα τα τρόφιμα το ίδιο ανεκτά για κάθε άνθρωπο. Καλό θα ήταν κανείς να έχει επίγνωση των τροφών που ταιριάζουν στο γονιδίωμά του και εκείνων που του δημιουργούν δυσκολίες λόγω της αντίστοιχης έλλειψης των απαραίτητων μεταβολικών πρωτεϊνών-ενζύμων. Υπάρχουν πολύ εξεζητημένα γενετικά τεστ που γίνονται από ειδικούς με λεπτομερέστατα αποτελέσματα για κάποιες βασικές τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα λίπη, τους υδατάνθρακες, το αλάτι και το αλκοόλ που είναι ενοχοποιημένα. Βεβαίως, κανείς θα φανταζόταν πως θα έπρεπε να προσέχουμε τα σημάδια και να ξέρουμε ο καθένας πότε νιώθουμε όμορφα μετά από ένα γεύμα, πότε έχουμε ενέργεια και το σώμα είναι ευχαριστημένο.

Ο τρόπος που τρώμε, το αν καθόμαστε επικεντρωμένοι στο φαγητό το ίδιο, αν μασάμε αρκετές φορές την τροφή ή την καταπίνουμε βιαστικά, όλα αυτά παίζουν επίσης ρόλο. Η διαδικασία της πέψης, ξεκινάει από το στόμα.

Πόσο συχνά είναι τα γεύματά μας; Είναι λεπτή η ισορροπία του να παρέχουμε αρκετά συχνά θρεπτική ενέργεια στο σύστημά μας, αλλά παράλληλα να αφήνουμε διαστήματα στο στομάχι να ξεκουράζεται και να μην υπερλειτουργεί.

23.00 με 3.00 το πρωί είναι οι πιο ποιοτικές ώρες ύπνου σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική. Το σώμα και το πνεύμα ξεκουράζεται, θεραπεύεται, επεξεργάζεται ό,τι έγινε όλη την ημέρα και γεμίζει τις μπαταρίες του, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Γενικά, γύρω στις 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ χρειάζονται για αυτή την διαδικασία.

Η ποιότητα του ύπνου επίσης είναι ζωτικής σημασίας. Πέφτετε εύκολα ή στριφογυρνάτε με τις ώρες; Κοιμάστε βαθιά ή ξυπνάτε με το παραμικρό; Κοιμάστε συνεχόμενα ή ξυπνάτε ζεστοί και ιδρωμένοι, ή με σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε ξανά μέσα στη μέση της νύχτας; Το πρωί, σηκώνεστε από το κρεβάτι γεμάτοι ενέργεια και ξεκούραστοι;

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, βοηθάει να υπάρχει σκοτάδι στο δωμάτιο, να μην κοιτάμε φωτεινές οθόνες πριν κοιμηθούμε, να μην πίνουμε καφέ μετά το μεσημέρι ή άλλα διεγερτικά προϊόντα. Επίσης, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι άδειο, που σημαίνει να έχουμε φάει τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες προτού ξαπλώσουμε για ύπνο. Αυτά όταν δεν υπάρχουν έξτρα δυσκολίες. Αλλιώς, αν δεν απολαμβάνετε τα μέγιστα οφέλη του ύπνου, υπάρχουν μορφές θεραπείας όπως ο βελονισμός που μπορούν να βοηθήσουν στην πηγή του προβλήματος. Το μασάζ επίσης χαλαρώνει το σώμα, εκλύει ενδορφίνες και χαμηλώνει τα επίπεδα στρες.

Το να εξασκούμε το σώμα μας, κάνοντας μια μορφή γυμναστικής που ταιριάζει σε εμάς προσωπικά, είναι μεγάλης σημασίας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ έντονο. Τα βάρη, τα γυμναστήρια και ο πρωταθλητισμός δεν είναι για όλους. Περπάτημα, τρέξιμο, χορός, Τάι Τσι ή Τσι Γκονγκ, Γιόγκα, Πιλάτες, κολύμβηση… Υπάρχουν τόσοι τρόποι να κινήσουμε το σώμα μας, ώστε να αθληθούμε αλλά και να ευχαριστηθούμε ταυτόχρονα, που το να εγκλωβιζόμαστε σε μικρά κουτάκια που οι ίδιοι εμείς ή η κοινωνία βάζει μπροστά μας, είναι αφελές.

Αντίστοιχα, το να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί, εξασκεί το πνεύμα μας. Για λίγους, η εργασία είναι κάτι που δίνει νόημα και χαρά στη ζωή και αυτό είναι υπέροχο. Για αρκετούς, δυστυχώς, ο τομέας εργασίας τους δεν είναι κάτι που προσφέρει ευχαρίστηση. Ειδικά για εκείνους, το να έχουν μια ενασχόληση, που να τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργούν τέχνη, να παράγουν κάτι ή να διεγείρουν το νου τους θετικά, είναι ζωτικής σημασίας. Προσφέρει χαρά και νόημα στη ζωή.

Η συναισθηματική κατάσταση του καθενός είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα. Όπως και όλα τα προηγούμενα όμως. Καθένας είναι διαφορετικός, μοναδικός. Χρειάζεται να παίρνουμε τους εαυτούς μας σοβαρά, με την έννοια ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ευμάρειά μας. Αν δεν μας φροντίσουμε εμείς, ποιος θα το κάνει; Και για ποιο λόγο να το κάνει κάποιος άλλος; Η φροντίδα του εαυτού είναι ένδειξη αγάπης. Χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον εαυτό του και να έχει καλή σχέση μαζί του, για να μπορεί μετά να σχετιστεί και να αγαπήσει και άλλους.

Φυσικά, το να χρειαζόμαστε βοήθεια και να μην την ζητάμε, γιατί «θα έπρεπε να λύσουμε τα θέματα μόνοι μας», γιατί «δεν είμαι τρελός», γιατί «δεν έχω λεφτά», είναι ενδείξεις αντίστασης, είναι προφάσεις και ζήτημα προτεραιοτήτων. Όταν κανείς σπάσει το πόδι του, θα πάει στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν ήταν στο δρόμο για την δουλειά ή κάποιο σημαντικό ραντεβού. Παρομοίως, όταν κανείς έχει πόνους στον αυχένα, στην πλάτη ή στην μέση, χρειάζεται να κάνει ένα καλό θεραπευτικό μασάζ, ή ίσως και παραπάνω από ένα. Όταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα στρες, θλίψης, άγχους κλπ, που σωματοποιούνται, με πόνους ή δυσκολίες σε λειτουργίες του σώματος, χρειάζεται να ζητήσει την βοήθεια ενός θεραπευτή με ειδίκευση στην ψυχική υγεία και στην σύνδεση αυτής με το σώμα. Ο βελονισμός και η Κινέζικη Ιατρική βλέπουν το σύνολο του ατόμου, σώμα, νου και συναισθήματα σαν ένα και είναι εξαιρετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Βοήθεια πάντα υπάρχει και προσφέρεται αν κανείς τη ζητήσει και είναι ανοιχτός να την δεχτεί, αλλά παραμένει βοήθεια. Κανείς δεν θα σας θεραπεύσει. Αυτό είναι δουλειά του καθένα μας, να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται και να δεσμευτούμε στο να αγαπάμε – εμπράκτως – τον εαυτό μας.

 

Ο Ευθύμιος Φωτεινός έχει σπουδάσει Συνθετική Συμβουλευτική, Συνθετική Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Athens Synthesis Center και Μασάζ στο Natural Health Science στην Αθήνα καθώς και Βελονισμό και Κινέζικη Ιατρική για 3 έτη στην Αγγλία, στο College of Integrated Chinese Medicine (Kingston University).

Είναι κάτοχος των:

Acupuncture BSc Hons LicAc (Kingston University)
European Certificate for Psychotherapy (ECP)
Diploma in Integrative Counselling (COSCA)
Diploma in Deep Tissue Massage
Diploma in Ayurvedic Massage

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στις διατροφικές διαταραχές, την τεχνητή γονιμοποίηση και την γονιμότητα, τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς, το πένθος, τα μυοσκελετικά προβλήματα, την Συναλλακτική Ανάλυση, την Gestalt και άλλα.
Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και την Αγγλία με εκατοντάδες κόσμο, ενώ έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχικής Υποστήριξης και Πολιτισμού, «Συνύπαρξη».
Πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις του, με σκοπό την παροχή της καλύτερης δυνατής βοήθειας κάθε ατόμου.

Facebook: Φωτεινός Θεραπευτής

Instagram: foteinos_therapeutis

Αφήστε μια απάντηση