Υγεια – Ευεξία

Λάδι καρύδας: ποια η θέση του στη διατροφή μας;

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να ταξινομηθούν ως «superfood». Ο μοναδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων μπορεί να έχει σοβαρές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Αυτό περιλαμβάνει απώλεια λίπους, καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και διάφορα άλλα καταπληκτικά οφέλη. Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί ισχυρισμοί για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου και πλέον χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εκτός της μαγειρικής, όπως στη φαρμακευτική και τη βιομηχανία.

Διατροφική σύνθεση του ελαίου καρύδας

(Ποσότητα 1κ.σ. λάδι καρύδας – 14gr)

Ενέργεια: 116kcal

Υδατάνθρακες: 0

Πρωτεΐνες: 0

Λίπος: 13,5gr

εκ των οποίων

Κορεσμένα: 11,7gr

Μονοακόρεστα: 0,8gr

Πολυακόρεστα: 0,2gr

Τrans λιπαρά οξέα  – Τrans-μονοενοϊκά λιπαρά οξέα Τrans-πολυενοϊκά λιπαρά οξέαΩμέγα-3 λιπαρά οξέα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: 243mg

Ποια τα οφέλη της κατανάλωσης του ελαίου στην υγεία του ανθρώπου;

Το λάδι καρύδας έχει συσχετιστεί με διάφορες ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπου όπως και αναφέραμε παραπάνω. Βέβαια πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ερευνητικά σε ικανοποιητικό βαθμό και για τον λόγο αυτό παραθέτουμε ορισμένες βασικές από αυτές:

  • Ενίσχυση του εγκεφάλου: σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου από ασθενείς με τη νόσο Alzheimer ή μία ήπια γνωστική εξασθένηση, οδήγησε σε γνωστική βελτίωση.
  • Πιθανή ρύθμιση βάρους: ερευνητικά έχει φανεί ότι η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου αυξάνουν το μεταβολισμό κατά ένα μικρό ποσοστό. Αυτό ωστόσο, συμβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα και χρήζει επιβεβαίωσης από περισσότερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί.
  • Αντί-βακτηριακή δράση: το λάδι καρύδας φαίνεται να βελτιώνει αρκετά την υγεία των μαλλιών και του δέρματος εξαιτίας της αντί-βακτηριακής του δράσης. Η δράση αυτή παρατηρείται έπειτα από τοπική χρήση, ενώ περιορίζει και βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας, λειτουργώντας έτσι ως μία ήπια φυσική αντηλιακή κρέμα.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα: το λάδι καρύδας είναι φορτωμένο με κορεσμένα λίπη, τα οποία στην πραγματικότητα δεν βλάπτουν το προφίλ των λιπιδίων του αίματος. Σε μια μελέτη μάλιστα σε 40 γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά 30γρ λάδι καρύδας για 28 μέρες, φάνηκε να μειώνεται η ολική και LDL χοληστερόλη.

Πόσο συχνά επιτρέπεται να καταναλώνουμε λάδι καρύδας;

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ερευνητική εικόνα γύρω από την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και την επίδρασή του στις καρδιαγγειακές νόσου. Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά και όπως αναφέρει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι σημαντικό να τηρούμε τις συστάσεις για μείωση κορεσμένου λίπους και αντικατάστασή του από πηγές ακόρεστων λιπαρών.

Εάν η γεύση και η μυρωδιά του είναι κάτι που σας ευχαριστεί, μπορείτε να εντάξετε το έλαιο καρύδας στη διατροφή σας ή προϊόντα αυτού, με μέτρο και στα πλαίσια ενός πλάνου διατροφής με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα φυτικά έλαια αποτελούν άλλωστε καλύτερη επιλογή για την υγεία του ανθρώπου συγκριτικά με τα ζωικά.

Αφήστε μια απάντηση