Αν στις μπάμιες αυτό που δεν σου αρέσει είναι η γλίτσα που βγάζουν και στα σπορια που βγαίνουν όταν διαλυθούν τότε αυτή η συνταγή είναι η ευκαιρία σου να αγαπήσεις ξανά τις μπάμιες.
Yλικά:
- 1 κιλό μπάμιες
- 2-3 κ.σ. Ξύδι λευκό
- 3 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
- 4-5 φρέσκιες ντομάτες
- 1/2 φλ ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. Μαϊντανό
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
- Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνω αραιά τις μπαμιες και τις ανακατεύω με το ξύδι.
- Βάζω το φούρνο στον αέρα στους 130-150 βαθμούς και τις αφήνω να ψηθούν για 15-20 λεπτά. Αυτό μιμείται τη διαδικασία που κάνανε παλιά στα χωριά που τις αφήνανε να λιαστούν.
- Όσο οι μπαμιες αφυδατώνονται και σφίγγουν σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μεσαία φωτιά σοτάρω στο λάδι το κρεμμυδάκι με το σκόρδο.
- Αφού καραμελωσουν βάζω τον πελτέ κ 2-3 λεπτά μετά βάζω τις ντομάτες που τις έχω περάσει στο τρίφτη ή στο μουλτι.
- Βάζω αλάτι και πιπέρι και τον μαϊντανό στο τέλος να κρατήσει το άρωμα του.
- Βγάζω τις μπάμιες από το φούρνο και περιχύνω με τη σάλτσα.
- Ψήνω για 40 λεπτά στους 170-180 βαθμούς αέρα στη μεσαία σχάρα.Θα δεις ούτε μια μπάμια δεν θα έχει ανοίξει ούτε ένα σποράκι δεν θα έχει βγει!
Καλοκαιρινό φαγητό υπέροχο!