Βe my guest

Ρωτήσαμε τον ειδικό: ο ρόλος του φαρμακοποιού εν όψει κορωνοϊού

Λόγω των δύσκολων συνθηκών και της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού, μοιραζόμαστε μαζί σας τις πολύτιμες συμβουλές της αγαπημένης μας φαρμακοποιού Ισμήνης Γαλιγαλη:

 

Οι ιώσεις και ο κορωνοϊός έχουν φέρει τον κόσμο στα φαρμακεία να ζητάει την συμβουλή σας για ανοσοπροστασία. Ποια είναι τα καλύτερα σκευάσματα που μπορεί να πάρει κανείς αυτή την εποχή;

Η προσέγγιση που έχει το φαρμακείο μας κινείται γύρω από 2 πυλώνες:
• Τη γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού με πρωταγωνιστικές τα προβιοτικά, τις β-γλυκάνες και τις γνωστές σε όλους μας βιταμίνες C&D.
• Την επισταμένη πρόληψη στα πλαίσια της πανδημίας, η οποία συνίσταται σε καθημερινές ρινοπλύσεις ή/και χρήση αντιιικων σπρέι για τη μύτη και σε γαργάρες ή σπρέι λαιμού με καλής ποιότητας πρόπολη.
Στόχος είναι η μείωση του ιικού φορτίου που φαίνεται να παίζει ρόλο στην έκβαση την λοίμωξης.
Προσοχή στην εχινάκια (προσφέρεται ΜΟΝΟ για την αντιμετώπιση της εκάστοτε λοίμωξης, όχι την πρόληψη και έχει περιορισμούς στη χρήση της) και στα σπρέι με φαρμακευτικές ουσίες (ΔΕΝ προορίζονται όλα για συνεχή χρήση).

 

Θέλουμε την δική σου γνώμη για την εξατομικευμένη ιατρική και το πόσο σημαντικό είναι η φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και συμπληρώματα διατροφής να δίνονται έπειτα από συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού;

Κάτι που κάνει καλό στο φίλο ή γείτονα δε σημαίνει ότι πρέπει να το πάρετε κι εσείς. Μπορεί να σας κάνει το ίδιο καλό ή να μη σας κάνει τίποτα, μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο ή για να μην κινδυνολογούμε, μπορεί απλά να υπάρχει κάτι καταλληλότερο για τη δική σας περίπτωση. Δεν είναι ούτε όλοι οι οργανισμοί, ούτε όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Και το κυριότερο, μπορεί ένα κοινό με μια φίλη σύμπτωμα να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.
Όταν εμείς οι φαρμακοποιοί συνομιλούμε με έναν πελάτη μας εκμαιεύουμε, με διακριτικό τρόπο, πληροφορίες που μας οδηγούν εκείνη ή μεταγενέστερη στιγμή, σε σημαντικά συμπεράσματα και εικασίες. Είμαστε παρατηρητικοί, συνδυάζουμε κουβέντες και έχουμε μνήμη. Οι μικροί κουτσομπόληδες της γειτονιάς σαν να λέμε, με την καλή έννοια πάντα και με σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο. Είναι κάτι σαν μικρό ιστορικό αλλά δε φαντάζεστε πόσα πράγματα αποκαλύπτει για τον ασθενή και πόσες φορές βοηθάει. Θα ήταν πολύπλοκο να σας εξηγήσω ακριβώς το τι και πώς αλλά εμπιστευτείτε με κι αρχίστε να χτίζετε σχέση με το φαρμακοποιό σας! Ίσως δεν καταλάβετε άμεσα το γιατί, αλλά θα το πάρετε πίσω στο μέλλον σας διαβεβαιώνω.

 

Ο κόσμος έχει την τάση να εμπιστεύεται το φαρμακοποιό όσο και το γιατρό του; Πόσο σημαντική σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι αυτή η διαπροσωπική σχέση;

Η εμπειρία μας μαρτυρά πως ισχύει σε μεγάλο βαθμό και είναι πολύ σημαντικό, αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται από την ποιότητα του φαρμακοποιού και να είναι σαφή τα όρια διαχωρισμού του από το γιατρό.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, θα μπορούσε να απαντήσει καλύτερα κάποιος πελάτης μας. Εκτιμούμε, πάντως, ότι οι καρποί αυτής της σχέσης είναι σπουδαίοι. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με πολλές και παντός είδους αλλαγές. Η παρατηρούμενη αποξένωση αυξάνει την ανάγκη για ψυχικό “ξεκλείδωμα”. Μέχρι ο κόσμος να αποβάλει τα ταμπού του και να οδηγηθεί στον ψυχολόγο του, ο φαρμακοποιός αποτελεί το πρώτο μαξιλαράκι!
Επιπλέον, πέρα από τα lockdown που στέλνουν όλοι sms κωδικό 1 και μαζεύονται απέξω πηγαδάκι —δήθεν ξέμειναν από depon— το φαρμακείο είναι ένα σημείο συνάντησης. Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της γειτονιάς! Με πολλούς τρόπους φροντίζουμε να δίνουμε ζωή στη γειτονιά, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της.

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι αυτή του αντιγριπικού εμβολιασμού. Φέτος παρατηρείται κάποια έξαρση στη ζήτηση των εμβολίων. Ποια η γνώμη σας γι’ αυτό;

Πράγματι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να εμβολιαστεί κανείς για τη γρίπη. Φέτος ζούμε μια παράνοια με τον τρόπο προμήθειας των εμβολίων από τις εταιρίες και ειλικρινά δεν ξέρουμε αν θα φτάσουν για όλους. Δεδομένων κάποιων κοινών συμπτωμάτων της γρίπης και του κορωνοϊού, ο κόσμος έσπευσε να παραγγείλει εμβόλιο από φόβο μη γίνει σύγχυση των συμπτωμάτων και ως εκ τούτου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση των εμβολίων.
Ωστόσο, είναι πιο επείγον να εμβολιαστεί κάποιος επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή επειδή δουλεύει σε «επικίνδυνο» πόστο (βλ. γιατροί, φαρμακοποιοί, νηπιαγωγοί κλπ). Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού, αν το κάνει ο καθένας, θα μείνουν ακάλυπτα άτομα που χρήζουν απαραίτητα εμβολιασμού.
Ας σκεφθούμε λογικά όμως: όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, επειδή προστατεύονται για τον κορωνοϊό προσέχοντας και τηρώντας τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί, αυτόματα φυσικά προστατεύονται και από τη γρίπη. Επομένως, ας μην πανικοβαλλόμαστε τόσο για αυτή.

 

Θα θέλαμε μία συμβουλή για όσους εμβολιάζονται για γρίπη και μία για όσους δε θα εμβολιαστούν τελικά.

Για αυτούς που θα εμβολιαστούν, είναι σημαντικό να προσέξουν τις πρώτες 2 εβδομάδες, να μην κρυολογήσουν. Επιπλέον, καλό είναι να βάλουν τα προβιοτικά στη ζωή τους κυρίως για το διάστημα αυτό, καθώς οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά αυξάνουν κατά περίπου 15% την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Για όσους δε θα εμβολιαστούν, τα μέτρα προστασίας και οι συμβουλές πρόληψης που προτείναμε προηγουμένως για τον κορωνοϊό καλύπτουν και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει κανείς και για τη γρίπη.

 

H Ισμήνη Γαλιγάλη ξεκίνησε τις σπουδές της στο Βιολογικό Αθηνών. Τρία χρόνια αργότερα πήγε στη Ferrara της Ιταλίας για να σπουδάσει Φαρμακευτική. Φοίτησε για ένα χρόνο μέσω erasmus και στη Φαρμακευτική Αθήνας και έκλεισε τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2015 ξεκίνησε να εργάζεται στο φαρμακείο της μητέρας της, που ιδρύθηκε το 1981 στην Κέα και μεταφέρθηκε το 1983 στον Παπάγο, όπου και διατηρείται έως σήμερα με την επωνυμία πλέον “Φαρμακείο Ρουμελιωτάκη-Γαλιγάλη”.

Διεύθυνση: Λάσκου 49 & Μ. Γρηγορίου 35, Παπάγου
Τηλ.: 210-6521372
Instagram: @roumeliotaki.galigali.farmacia
Facebook: Φαρμακείο Ρουμελιωτάκη Ιφιγένεια- Γαλιγάλη Ισμήνη – Συστεγασμένα Φαρμακεία
Email: roumeliotaki.galigali.farmacia@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *