Συνταγές,  Υγεια – Ευεξία

Σπιτικές καραμέλες..χωρίς ζάχαρη!

Ταλαιπωρείστε από πονόλαιμο και προτιμάτε κάτι βιολογικό και χωρίς ζάχαρη, πέραν τις κλασικές καραμέλες του εμπορίου;

 

Τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συνταγή μας για καταπραϋντικές καραμέλες με φυσικά και αντιοξειδωτικά υλικά όπως: μέλι, τζίντζερ και λεμόνι.

Μερίδες:   40 καραμέλες περίπου

Υλικά:
  • 170 γρ. φρέσκο τζίντζερ, σπασμένο με κάποιο βαρύ αντικείμενο, ώστε να βγουν οι χυμοί του
  • Περίπου 2 κ.σ. νερό
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 190 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το τζίντζερ, φέρνετε σε βρασμό και αμέσως το βγάζετε από τη φωτιά. Αφήστε το τζίντζερ μέσα να βγάλει όλο του το άρωμα μέχρι να κρυώσει το νερό και σουρώστε.
  2. Βάλτε το ζωμό τζίντζερ, το χυμό λεμονιού και το μέλι σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και σιγοβράστε μέχρι το μίγμα να φτάσει στους 150οC δηλαδή στο στάδιο της σκληρής καραμέλας. Αυτό θα πάρει περίπου 25-30 λεπτά και θα πρέπει να το παρακολουθείτε από κοντά, γιατί το μέλι καίγεται εύκολα.
  3. Μόλις το μίγμα σας είναι έτοιμο, ρίξτε το προσεκτικά μέσα σε καλούπια σιλικόνης ή με ένα κουταλάκι αφήστε μια μικρή ποσότητα σε μια λαδόκολλα.
  4. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η καραμέλα πριν ξεφορμάρετε. Φυλάξτε τις σε βάζα μέσα στο ψυγείο.

2 Σχόλια

  • Πάνος Καπαδέλης

    Έχω μια ερώτηση. Με τι υλικό πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας θα μπορούσε να αντικατασταθεί το μέλι ώστε και καραμελοποίηση του μίγματος να επιτευχθεί και ελάχιστες θερμίδες (και σάκχαρα) να έχουμε; Χωρίς όμως την χρησιμοποίηση πολυολών, για όγκο.
    Σκέφτομαι να αντικαταστήσω το μέλι με στέβια, σε πολύ μικρή αναλογία βέβαια, και αντί για τζίντζερ να βράσω φύλλα ευκαλύπτου. Αλλά δεν ξέρω τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για την καραμελοποίηση.

    Ευχαριστώ.

    • Εμμανουέλα Φωτεινού

      Δυστυχώς με στεβια δεν δένει το σιρόπι! Αλλά δένει πολύ καλά με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Όσον αφορά τον ευκάλυπτο προσοχή μόνο, διότι η εσωτερική λήψη ευκαλύπτου για >2-3 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα νεφρά. Επίσης η χρήση του δε συστήνεται στους υπερτασικούς, γιατί ανεβάζει την πίεση, ενώ απαγορεύεται σε εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *