Διατροφική εκπαίδευση

Διατροφική Εκπαίδευση & Διατροφικές Διαταραχές

Ένα από τα σημαντικότερα πλαίσια ενός διαιτολογικού ραντεβού στον χώρο μας αποτελεί η διατροφική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα , ως διατροφική εκπαίδευση ορίζουμε την προσπάθεια κατανόησης βασικών κανόνων ισορροπημένης διατροφής , με ποικιλία και κάλυψη όλων των θρεπτικών συστατικών που αποτελεί θεμελιώδης παράγοντα πρόληψης ασθενειών, στοχεύει στην ομαλή και φυσιολογική ανάπτυξη , στην εξασφάλιση επάρκειας ενέργειας καθώς και στην εξασφάλιση υγειούς σχέσης του ατόμου με το φαγητό.

Οι τομείς που κρίνεται αναγκαία η διατροφική εκπαίδευση είναι αρκετοί και εξαρτώνται από το στάδιο ζωής του ατόμου καθώς και την συνύπαρξη ιατρικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων.

Ξεκινώντας ήδη από την βρεφική ηλικία, η συμβουλευτική γύρω από τον κόσμο της διατροφής σε νεοσύστατες οικογένειες αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην φυσιολογική  ανάπτυξη του βρέφους ,τις διατροφικές επιλογές στην παιδική και εφηβική ηλικία καθώς και τον τρόπο διαχείρισης του φαγητό καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Άλλου είδους περιστάσεις όπου η εκμάθηση της ισορροπημένης διατροφής κρίνεται αναγκαία είναι οι ασθένειες ή πολύπλοκα προβλήματα υγείας και ο τρόπος ζωής , καθώς συχνά η εργασία , η ενασχόληση ή μη με κάποιο άθλημα , η καθιστική ζωή και άλλα αποτελούν εμπόδιο στην διατήρηση ενός υγιούς διατροφικού πλάνου.

Διατροφικές Διαταραχές

Σε άτομα με διαγνωσμένη διατροφική διαταραχή , εκτός της σύνταξης προγράμματος διατροφής για αποφυγή των επιπλοκών ,εξίσου σημαντική είναι η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τον ρόλο του φαγητού στην ζωή μας , την προσπάθεια εξάλειψης ακραίων διατροφικών συμπεριφορών και την προσαρμογή του βάρους στα όρια του φυσιολογικού.

Η αδυφαγική διαταραχή, η συναισθηματική υπερφαγία , η ανορεξία και η βουλιμία είναι συνήθεις διατροφικές διαταραχές , με ραγδαία αύξηση των περιστατικών μας τα τελευταία χρόνια και χρίζουν άμεσης διαιτολογικής και συμβουλευτικής παρέμβασης. Στον χώρο μας, αναλαμβάνουμε περιστατικά διατροφικών διαταραχών, γίνεται ειδική και εξατομικευμένη διαχείριση ανάλογα με το είδος της διαταραχής μέσω συνεδριών coaching.  Στο Bio Clinical center έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των συμπτωμάτων και διατροφικών διαταραχών και είμαστε πάντα σε επαφή με την θεραπευτική ομάδα του πελάτη μας αν υπάρχει (ψυχοθεραπευτική ή ψυχιατρικής). Μέσα από το coaching δουλεύουμε ενεργά τις αιτίες και την αντιμετώπιση του περιστατικού είτε σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο θεραπείας. Οι άνθρωποι που μας έχουν εμπιστευτεί στο ταξίδι της διατροφικής διαταραχής έχουν πάντα μια πόρτα ανοιχτή στο κέντρο μας για δια βίου υποστήριξη.