Υπογονιμότητα-PCOs-Ενδομητρίωση

Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία φυσικής σύλληψης και τεκνοποίησης ενός ζευγαριού μετά από συστηματικές ελεύθερες επαφές για τουλάχιστον ένα έτος. Η συχνότητα των υπογόνιμων ζευγαριών στη χώρα μας αγγίζει το 14%.Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας για δημιουργία οικογένειας και οι ανατομικοί, γενετικοί, ενδοκρινείς, ψυχοσωματικοί παράγοντες είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στην υπογονιμότητα.

Αρχικά σαν κέντρο το κομμάτι της υπογονιμότητας το εξετάζουμε σφαιρικά και ασχολούμαστε και με τους δυο συντρόφους καθώς πλέον είναι γνωστό πως οι αιτίες ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας σχεδόν ισομοιράζονται στατιστικά.

Στις αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας αξίζει να αναφερθούν οι κυριότερες που είναι νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος ,γεννητικές ανωμαλίες, ενδοκρινολογικές και βιοχημικές διαταραχές και περιβαλλοντικά αίτια. Στο δικό μας γραφείο μπορούμε να δουλέψουμε τους τομείς της ανδρικής υπογονιμότητας που σχετίζονται με το lifestyle ,τις βιοχημικές διαταραχές και τα επίπεδα θρέψης και βιταμινών ενός άντρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία ,το οξειδωτικό στρες, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή είναι κάποιοι από τους τομείς που στο Bio Clinical Center μπορούμε να διορθώσουμε. Η διερεύνηση ξεκινάει από αναλυτικές βιοχημικές εξετάσεις, πλήρες ιστορικό υγείας και τρόπους ζωής.

Έτσι ξεκινάμε παρεμβάσεις στο διατροφολόγιο για να πετύχουμε καλύτερο γλυκαιμικό και αντιοξειδωτικό προφίλ. Ανάλογα το σπερμοδιάγραμμα και τις συστάσεις του γυναικολόγου και του ουρολόγου συζητάμε για πιθανή λήψη εξατομικευμένων συμπληρωμάτων ώστε να διορθώσουμε πιθανές βλάβες στο DNA ή στην οξείδωση του σπέρματος. Εάν η παρέμβαση πρέπει να γίνει για βελτίωση της κινητικότητας, της μορφολογίας και της περιεκτικότητας του σπέρματος η παρέμβαση μας στηρίζεται κυρίως στην προσθήκη βιταμινών και μετάλλων.

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως προβλήματα ορμονικά του υποθάλαμου και της υπόφυσης ,ωοθηκική ανεπάρκεια, σαλπιγγικά θέματα, ανατομικά ή φλεγμονώδη θέματα μητρός και τραχήλου ,ινομυώματα, ενδομητρίωση,πολυκυστικές ωοθήκες ή ακόμα και το lifestyle αλλά και τα επίπεδα ολικής υγείας.

Αφού γίνει η λήψη του ιατρικού ιστορικού και εξετασθεί σε βάθος το βιοχημικό-αιματολογικό προφίλ ,η γυναίκα ξεκινάει σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό της το πλαίσιο θεραπείας της .Η διατροφική παρέμβαση έχει φανεί να έχε καθοριστικό ρόλο τόσο στην καλή έκβαση μιας φυσικής σύλληψης όσο και για την εξωσωματική .Η διατροφική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη και η επίλυση παραγόντων υπογονιμότητας όπως υψηλής HbA1c,ινσουλινοαντίστασης ,παχυσαρκία ,αναιμία, υπερλιπιδαιμία, βοηθάνε σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό επιτυχίας.

Η ομάδα του Bio Clinical Center έχει δεκαετή εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στηρίζοντας πολλά ζευγάρια στην προσπάθεια απαίτησης παιδιού. Η ολιστική προσέγγιση της κας Φωτεινού ως βιοχημικός παντρεύει την σωστή καθοδήγηση του ζεύγους σε ιατρικό, διατροφικό και ψυχολογικό επίπεδο με παρεμβάσεις που πολλές φορές επιλύουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

 

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(PCOs)είναι απ’τις γνωστές διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες που πάσχουν από PCOs έχουν αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια ,αυξημένη τριχοφυΐα ,αντίσταση στην ινσουλίνη ,παχυσαρκία,ακμή,αναπαραγωγικές διαταραχές ,κοιλιακές διαταραχές και υψηλές συναισθηματικές επιπτώσεις. Στο Bio Clinical Center η προσέγγιση της επίλυσης των PCOs είναι όσο το δυνατό με πιο φυσικό τρόπο. Γίνονται εξατομικευμένα διαιτολόγια με βάση το βιοχημικό προφίλ της γυναίκας όπου ελέγχεται η καμπύλη γλυκόζης ινσουλίνη,ορμονικό προφίλ, βιοχημικές εξετάσεις και βιταμίνες-ιχνοστοιχεία.

Σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό προτείνονται συμπληρωματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα όπως με βότανα και συμπληρώματα για την αποφυγή στις περιπτώσεις που είναι δυνατή η ορμονική θεραπεία. Φαίνεται πως η παχυσαρκία από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε PCOs και μελέτες δείχνουν πως και μια παρέμβαση στο βάρος της τάξης 10% απώλεια μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τα κορίτσια με PCOs αντιμετωπίζουν συχνά μεταβολική δυσκολία στην απώλεια του βάρους. Εκεί η ομάδα του κέντρου μας βοηθάει να υπάρχει καλύτερη γλυκαιμία μέσω της κατάλληλης διατροφής, αρνητικό ισοζύγιο και ενεργοποίηση του μεταβολισμού μέσω του πλάνου άσκησης και σίτισης.

Στην διαχείριση των PCOs η κα Φωτεινού προσεγγίζει ολιστικά το γυναικείο σώμα ,καλύπτοντας μέσω των συστάσεων τη σωστή κατανομή των μακροθρεπτικών ,μικροθρεπτικών αλλά και των βιταμινών που θα βοηθήσουν. Η μείωση των θερμίδων ή των υδατανθράκων όπου κ’ αν χρειαστεί γίνεται πάντα σε πλαίσια ασφάλειας σωματικά και συναισθηματικά.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ:

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που ακόμα δεν είναι επιστημονικά γνωστό, πως το γυναικείο σώμα παράγει ιστό που συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο σε περιοχές εκτός μήτρας(όπως σάλπιγγες,ωοθήκες,ουροδόχος κύστη,έντερο κ.α)

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα ,έντονο κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό, εντερικές διαταραχές, βαριές αιμορραγίες, κόπωση, ατονία και πολλά ακόμα.

Επειδή η ενδομητρίωση στην κάθε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει πολλαπλά συμπτώματα ,η προσέγγισή μας σαν κέντρο είναι η εξομάλυνση των συμπτωμάτων για να έχει η γυναίκα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η διατροφή μπορεί να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Η συστηματική φλεγμονή είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πόνο και δυσφορία. Επιπρόσθετα η διατροφική παρέμβαση μπορεί να ανακουφίσει τις γαστρεντερικές διαταραχές και να εξομαλύνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.Η διατροφή,φαίνεται να έχει μεγάλη συμμετοχή και στην ορμονική ισορροπία και ακόμα στις βελτιώσεις των βιοχημικών ελλείψεων που παρουσιάζουν πολλά κορίτσια με ενδομητρίωση όπως αναιμία και ελλείψεις βιταμινών.