Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Εγκυμοσύνη

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των σωματικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης και την ενίσχυση της υγείας του εμβρύου. Στο στάδιο αυτό η ανάγκη σας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνεται ενώ το αλκοόλ, η καφεΐνη και ορισμένα τρόφιμα τίθενται σε περιορισμό ή ακόμη και πλήρη αποφυγή.

Η σταθερή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και σημαντική για την υγεία σας και του μωρού σας. Παρόλα αυτά η υπερβολική αύξηση αυτού μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης κύησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και να δυσκολέψει την απώλεια βάρους μετά το τέλος της κύησης.

Ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην αρχή της εγκυμοσύνης, συνιστάται η ακόλουθη αύξηση βάρους:

ΔΜΣ στην αρχή της κύησης

Συνιστάμενη αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της κύησης

< 18.5 (λιποβαρής)

12.5-18

18.5–24.9 (νορμοβαρής)

11.5-16

25.0–29.9 (υπέρβαρος)

7.0-11.5

> 30 (παχύσαρκος)

5.0-9.0

 

Το βάρος έναρξης της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί κριτήριο για το πόσο βάρος αναμένεται να βάλουμε.

Μια πλούσια διατροφή που περιλαμβάνει τη σωστή ποσότητα υγιεινών τροφών από τις 5 ομάδες τροφίμων γενικά παρέχει στο σώμα σας τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε κάθε μέρα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων (όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη D).

Κατόπιν σύστασης και αφού έχετε πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες, εξειδικευμένες εξετάσεις και αξιολόγηση αυτών από την Κυρία Φωτεινού, η οποία είναι πιστοποιημένη με πτυχίο δια βίου μάθησης με τίτλο Nutrition & Lifestyle in Pregnancy by Ludwig Maximilian University of Munich , σας δίνονται οι απαραίτητες συστάσεις για συμπληρώματα πού μαζί με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο στοχεύουν στην ομαλή πρόσληψη ή διατήρηση του βάρους ταυτόχρονα με την φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Το γραφείο μας εξειδικεύεται σε προβλήματα που προκύπτουν στο στάδιο της εγκυμοσύνης όπως είναι ο διαβήτης κύησης και η Pregnorexia με κατάλληλα διατροφικά σχήματα και συμβουλευτική καθοδήγηση για περιορισμό τυχόν συμπτωμάτων και επιπλοκών στο έμβρυο.

Η διαχείριση του βάρους και η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών συνεχίζονται και μετά το πέρας του τοκετού , στο στάδιο του θηλασμού του βρέφους με στόχο την υγιή και σταθερή γαλακτοφορία καθώς την αποφυγή ή διαχείριση κολικών και βρεφικών αλλεργιών, παράλληλα με την έμφυτη ανάγκη της μητέρας για απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Οι ανάγκες της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε πρωτεΐνες, ασβέστιο , βιταμίνη D , σίδηρο και υγρών είναι ιδιαίτερες αυξημένες για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η κάλυψη αυτών ή ακόμη και η αναπλήρωση όσων στοιχείων εκκρίνονται μέσω της γαλουχίας. Η κατανάλωση καφέ πρέπει να γίνεται με μέτρο ενώ αυστηροί είναι οι περιορισμοί για το ενεργητικό αλλά και για το παθητικό κάπνισμα. Τροφές όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα φασόλια, τα κουκιά, ή τα βραστά άγρια χόρτα δεν απαγορεύονται, όμως η κατανάλωση τους δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Παράλληλα, η κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, καρυκεύματα μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος και να προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό στο ευαίσθητο στομάχι του βρέφους ή και να επιτείνει τους κολικούς του .Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο της μητέρας αλλά σε περιορισμένη ποσότητα.

Άρα η περίοδος της γαλουχίας απαιτεί κάποια προσοχή διατροφική τόσο για το καλό της μητέρας όσο και του βρέφους . Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να παίρνει σχεδόν τις διπλάσιες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Έτσι εξασφαλίζει μια σωστή ανάπτυξη του μωρού της αλλά και υγεία για την ίδια!