Στάδια ζωής του ανθρώπου

ΣΤΑΔΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Σε κάθε στάδιο της ζωής του ο άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες  Υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και στην αντιμετώπιση σε όλα τα στάδια, καθιστώντας απαραίτητη την εξατομικευμένη διατροφή και διατροφική εκπαίδευση .Κρίνεται απαραίτητο ο άνθρωπος από  μικρή ηλικία έως και την Τρίτη ηλικία να έχει αποκτήσει γνώσεις γύρω από ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την διατροφή του, ώστε να έχει την πιο σωστή αντιμετώπισή τους. Η διατροφή, μην ξεχνάτε, πως δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και την ψυχολογία καθώς και την γενικότερη ποιότητα ζωής.

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Αποτελεί σημαντική περίοδο στην ζωή της γυναίκας, κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή του καθημερινού διαιτολογίου, για την κάλυψη όλων των αναγκών τόσο της γυναίκας όσο και του βρέφους.

 

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ:

Βρεφική ηλικία χαρακτηρίζουμε περίπου το πρώτο έτος ζωής του ανθρώπου. Σημαντική είναι η σωστή διατροφικά ανάπτυξή του ,  ώστε να τεθούν γερά θεμέλια για την πορεία του. Μετά το πρώτο έτος το παιδί αποκτά την ικανότητα να τρώει μόνο του. Εμείς αναλαμβάνουμε μετά τους 12 μήνες την διατροφή, ωστόσο μπορούμε να δώσουμε τις εκάστοτε συμβουλές και πριν αυτή την ηλικία.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ:

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την βρεφική ηλικία μέχρι το στάδιο της εφηβείας, αποτελεί την παιδική ηλικία. Αποτελεί μια περίοδο όπου τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες οι οποίες επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Εκεί είναι που παίζει και καθοριστικό ρόλο το κυλικείο του σχολείου αφού τα παιδιά καταφεύγουν εκεί για ‘’νόστιμες’’ επιλογές. Όμως τον πιο βασικό ρόλο έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καθώς αποτελούν πρότυπο και έρχονται σε επαφή καθημερινά μαζί τους. Επομένως η διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών κατά την  παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντική για τις μετέπειτα διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Το κέντρο μας, μπορεί να εκπαιδεύσει τόσο γονείς όσο και εκπαιδευτικούς σε θέματα που αφορούν την υγιεινή διατροφή και την βελτίωση της επιλεκτικής σίτισης. Μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο διατροφικές συνεδρίες όσο και συνεδρίες coaching,για την εύρυθμη διατροφική ρουτίνα του σπιτιού ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα θρέψης ,που θα εξασφαλίσουν σωστή ορμονική λειτουργία, ορθή μυοσκελετική ανάπτυξη και ενδυναμωμένο ανοσολογικό σύστημα.

ΕΦΗΒΕΙΑ:

Η χρονική περίοδος μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης αποτελεί την εφηβεία. Είναι η περίοδος όπου ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό,  όχι μόνο σωματικά  αλλά και σεξουαλικά. Το άτομο βρίσκεται σε περίοδο που κάνει μόνο του τις διαιτητικές του επιλογές και συνήθως είναι τα πρόχειρα γεύματα, αφού συνήθως ακολουθούν τις συνήθειες της παρέας. Επομένως κρίνεται απαραίτητο, ένα έφηβο άτομο να καταφέρει να πετύχει την διατήρηση ισοζυγίου ενέργειας και σωστών επίπεδων θρέψης. Στην εφηβεία ξεκινάνε 9 στα 10 περιστατικά διατροφικών διαταραχών και κυρίως νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας. Εάν οι γονείς αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς τα επίπεδα υγείας του βάρους του παιδιού σας ή της κατάστασης θρέψης τους ,είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στην ομάδα μας για συμβουλευτική. Επιπλέον κατά το στάδιο της εφηβείας,παρατρηρούνται ορμονικές διαταραχές και βιοχημικές ανισορροπίες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την παρέμβαση κλινικού βιοχημικού με τον εκάστοτε ενδοκρινολόγο ή παιδίατρο.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Πολλές γυναίκες, βιώνουν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές πριν την εμμηνόπαυση αλλά και κατά την διάρκειά της. Συνηθίζουν να αποδίδουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους, στην εμμηνόπαυση, όμως δεν ισχύει ακριβώς αυτό στη πραγματικότητα. Διαχρονικές μελέτες έχουν υποδείξει πως η σταθερή ετήσια αύξηση βάρους κατά περίπου 0.5 kg,σχετίζεται στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία και όχι με την εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, άλλοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του βάρους την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους, η απώλεια μυϊκής μάζας, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο ελλιπής ύπνος και φυσικά η αλλαγές στο ορμονικό προφίλ. Η διατροφική συμβουλευτική μπορεί να φανεί εξαιρετικό εργαλείο πρόληψης προσθήκης βάρους, σ’αυτή τη κρίσιμη περίοδο για το σώμα της γυναίκας, ενώ παράλληλα μέσα από συνεδρίες coaching,να ενισχυθεί το κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της σεξουαλικής ενδυνάμωσης.

 

 

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ:

Με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αρχίζουν να αποκτούν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες με πριν. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η διατροφική τους καθοδήγηση ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, να υπάρχει ισορροπία στα γεύματά τους αλλά και να διατηρούν όσο τους είναι δυνατό μια φυσική δραστηριότητα . Η διατήρηση καλής θρέψης είναι πολύ σημαντική ,διότι μειώνει την θνητότητα και την νοσηρότητα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Στο BioClinical Center αναλαμβάνουμε άτομα :

Με σαρκοπενία, χαρακτηριστική για τους ηλικιωμένους, απώλεια μυϊκής μάζας .Ο οργανισμός σε αυτό το στάδιο έχει ανάγκη σωστής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, για την διατήρηση των μυών στα ίδια επίπεδα.

Με μεταβολικές ασθένειες τρίτης ηλικίας(πχ. ζάχαρο, χοληστερίνη,καρδιαγγειακά,μεταβολικό σύνδρομο,παχυσαρκία,ηπατικές νεφρικές νόσοι,ΧΑΠ,γαστρεντερικά νοσήματα)

Με ανοσολογικά προβλήματα, στα οποία η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων ,καθώς και στην κάλυψη διατροφικών ελλείψεων.

Με οστεοπόρωση, ασθένεια στα κόκαλα που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες όσο μεγαλώνουν. Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε επαρκής ποσότητες κρίνεται απαραίτητη ,έτσι εμείς σας καθοδηγούμε στο τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με νευρολογικές παθήσεις(πχ. Πάρκινσον ,αλτσχάιμερ, άνοια).Ένα σωστό διαιτολόγιο, μπορεί να βελτιώσει τόσο τα συμπτώματα όσο και την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Ο συνδυασμός κλινικής βιοχημικής και διατροφικής προσέγγισης ,είναι μέγιστης σημασίας.

Για αποκατάσταση επιπέδων θρέψης για ψυχογενή ανορεξία.