1ος Διατροφικός Μύθος : Η σοκολάτα κάνει κακό στα δόντια!
Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια.
Στην πραγματικότητα οι σοκολάτες που περιέχουν καραμέλα, ζάχαρη, διάφορες αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, μπορούν να βλάψουν τα δόντια.
2oς Διατροφικός Μύθος : Το μέλι παρέχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη
Η αλήθεια είναι ότι ένα κουταλάκι μέλι παρέχει περίπου όσες θερμίδες παρέχει και ένα κουταλάκι ζάχαρη (περίπου 20 Kcal).
Δεν αποτελεί λοιπόν πιο διαιτητική επιλογή σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Είναι όμως πιο υγιεινό.
Το παρθένο μέλι δεν έχει υποστεί τη βιομηχανική επεξεργασία που έχει υποστεί η ζάχαρη.
Ως εκ τούτου, διατηρεί τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τα συστατικά της κηρύθρας.
3ος Διατροφικός Μύθος : Πιες κολλαγόνο κάνει καλό
Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο για να εξισορροπήσουμε
τη μείωση στη παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει αμφισβητούν την συνεισφορά του κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής.
Το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου).
Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτεΐνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία.
Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα.
Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο.
Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη.
Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό).
4ος Διατροφικός Μύθος : Κάνε τεστ Δυσανεξίας και χάσε κιλά
Οι πλέον συνηθισμένες δυσανεξίες είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος που ορίζεται ως δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (γνωστή και ως κοιλιοκάκη), η οποία είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Το τέστ δυσανεξίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας υποδείξει ποιες τροφές μας παχαίνουν, ποιες επηρεάζουν το μεταβολισμό μας και ποιες μας αδυνατίζουν.
Δυστυχώς πολλοί στο χώρο του αδυνατίσματος εκμεταλλεύονται αυτό το τεστ με σκοπό το χρήμα και μόνο.
5ος Διατροφικός Μύθος : Τα αυγά μου ανεβάζουν τη χοληστερίνη
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα δύο τρίτα του λίπους σε ένα αυγό είναι υγιεινά ακόρεστα.
Αυτά τα λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
Τα αυγά είναι επίσης καλή πηγή:
Χολίνης, η οποία απαιτείται για τον σωστό μεταβολισμό των λιπών και χρειάζεται για την εξαγωγή του λίπους από το ήπαρ.
Λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που περιέχονται στον κρόκο των αυγών και κάνουν καλό στα μάτια μας.
Λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αβγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, η κατανάλωση αβγών δεν προκαλεί αντίστοιχη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.