Tα λαλάγγια είναι παραδοσιακές Μανιάτικες τηγανίτες που τις κάνουν οι γυναίκες της Λακωνίας και στη περίοδο των γιορτών ειναι βασικό έδεσμα.
Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
- χλιαρό νερό όσο πάρει
- λάδι (Μάνης) για τηγάνισμα
*
Eκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το λάδι κ το αλάτι.
- Ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη απαλή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε λαδώνουμε λίγο τα χέρια.
- Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη 1,5 ώρα σκεπασμένη
- Πλάθουμε μεγάλο χοντρό φυτίλι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, βάλτε λίγες σταγόνες λάδι στα δάχτυλα.
- Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές φέτες.
- Αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε πολύ λεπτά κορδόνια.
- Τυλίγουμε σε σχήματα διάφορα
- Αφού τα τελειώσουμε όλα, ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λάδι να φτάσει τους 170 °C, ιδανική θερμοκρασία για να τα τηγανίσουμε.
- Λίγα λίγα τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
- Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν.
Συνοδεύεις με τυράκι ή αυγό.