Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τονίζουμε συνεχώς να μειώσετε την κατανάλωση προϊόντων από λευκό αλεύρι και να τα αντικαταστήσετε με αντίστοιχα ολικής αλέσεως; Δείτε λοιπόν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας κόβοντας «μαχαίρι» τα λευκά αρτοσκευάσματα από τη διατροφή.
Μείωση στην κατακράτηση νερού και άρα μείωση σωματικού βάρους
Το ψωμί είναι γεμάτο από υδατάνθρακες και αν τους κόψετε απότομα από τη διατροφή σας, τότε θα δείτε σχεδόν αμέσως να χάνετε κιλά. Αυτό είναι κυρίως βάρος από την απώλεια του νερού που συσσωρεύεται στο σώμα. Το σώμα αποθηκεύει υδατάνθρακες υπό την μορφή γλυκογόνου, ένα γαλακτικό οξύ που συλλέγει νερό. Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα που διατηρείται στο σώμα, εκείνο το διατηρεί και δεσμεύει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο νερό από ό,τι το βάρος του κάθε γραμμαρίου υδατάνθρακα.
Μείωση της πείνας
Οι επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί στο άσπρο ψωμί, προκαλούν απότομη αύξηση του στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια (αφότου καταναλώσετε άσπρο ψωμί) πέφτουν γρήγορα. Αυτές οι απότομες διακυμάνσεις συγχέουν τον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, εκείνος δίνεις το “σήμα” της πείνας για να εξισορροπήσει τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το ψωμί από τη διατροφή σας, αλλά πρέπει να αντικαταστήσετε τις κενές του θερμίδες με δημητριακά ολικής αλέσεως που ρυθμίζουν εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα.
Αύξηση της ενέργειας και καλύτερη πέψη
Σε αντίθεση με τα ολικής άλεσης, ή το μαύρο, το άσπρο ψωμί δεν περιέχει ίνες που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και την πέψη. Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι τροφές προκαλούν δυσκοιλιότητα και προβλήματα στην πέψη. Μόλις βγάλετε το λευκό ψωμί από την καθημερινή διατροφή σας και συμπεριλάβετε σε αυτή δημητριακά ολικής αλέσεως, η πέψη σας θα βελτιωθεί. Επίσης, οι υδατάνθρακες είναι οι τροφές-καύσιμα για τον εγκέφαλο. Αν οι υδατάνθρακες είναι καλής ποιότητας, ο εγκέφαλος θα λειτουργεί κανονικά, χωρίς παρεμβολές, αλλά εάν δεν είναι, το σώμα αντιδρά αρνητικά και θα νιώσετε ένα αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης.
Τι μπορούμε άρα να κάνουμε ώστε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με καλούς υδατάνθρακες;
Σας παραθέτουμε ορισμένες πηγές «καλών» υδατανθράκων.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (bran flakes)
- Muesli (χωρίς προσθήκη σοκολάτας)
- Βρώμη
- Ρυζογκοφρέτες
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- Ρύζι με το φλοιό
- Πληγούρι