Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γρ).
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά:
- 2 κουτ.γλ. ελαιόλαδο
- 6 μανιτάρια φρέσκα κομμένα ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο στο τρίφτη
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250γρ. ρύζι Basmati
- ½ κουτ.γλ. μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνετε το ελάχιστο ελαιόλαδο. Περιμένετε λίγο μέχρι να ζεσταθεί σε μεσαία φωτιά και ρίχνετε τα μανιτάρια. Έπειτα, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Αφού τα μανιτάρια έχουν απορροφήσει τα υγρά τους ρίξτε το ρύζι και προσθέστε το ανάλογο νερό που χρειάζεται. Συνήθως στα 250γρ ρύζι βάζετε δύο ποτήρια νερό. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και τον μαϊντανό. Αφήστε το να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
(Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά για έξτρα γεύση όπως: πιπεριές χρωματιστές, κολοκυθάκι, λίγα ντοματίνια.)