Αν στις μπάμιες αυτό που δεν σου αρέσει είναι η γλίτσα που βγάζουν και στα σπορια που βγαίνουν όταν διαλυθούν τότε αυτή η συνταγή είναι η ευκαιρία σου να αγαπήσεις ξανά τις μπάμιες.
1 κιλό μπάμιες
2-3 κ.σ. Ξύδι λευκό
3 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
4-5 φρέσκιες ντομάτες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. Μαϊντανό
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνω αραιά τις μπαμιες και τις ανακατεύω με το ξύδι.
Βάζω το φούρνο στον αέρα στους 130-150 βαθμούς και τις αφήνω να ψηθούν για 15-20 λεπτά. Αυτό μιμείται τη διαδικασία που κάνανε παλιά στα χωριά που τις αφήνανε να λιαστούν.
Όσο οι μπαμιες αφυδατώνονται και σφίγγουν σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μεσαία φωτιά σοτάρω στο λάδι το κρεμμυδάκι με το σκόρδο.
Αφού καραμελωσουν βάζω τον πελτέ κ 2-3 λεπτά μετά βάζω τις ντομάτες που τις έχω περάσει στο τρίφτη ή στο μουλτι.
Βάζω αλάτι και πιπέρι και τον μαϊντανό στο τέλος να κρατήσει το άρωμα του.
Βγάζω τις μπάμιες από το φούρνο και περιχύνω με τη σάλτσα.
Ψήνω για 40 λεπτά στους 170-180 βαθμούς αέρα στη μεσαία σχάρα.Θα δεις ούτε μια μπάμια δεν θα έχει ανοίξει ούτε ένα σποράκι δεν θα έχει βγει!