Διατροφική αξία γλυκοπατάτας:
- Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.
- Δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.
- Η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της Σ.Η.Δ. βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA. Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.
- Παρόλο που η πορτοκαλί ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη, οι γλυκοπατάτες έρχονται και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες. Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Συνταγή με πράσινη σαλάτα, γλυκοπατάτα και κατίκι:
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα
- 3κ.σ. κατίκι
- Φύλλα από σγουρή σαλάτα πράσινη και μωβ
- 1 ματσάκι ρόκκα
- Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1κ.γλ. ελαιόλαδο
- 2κ.γλ. ξύδι
- Λίγο αλάτι θαλασσινό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάλτε την γλυκοπατάτα σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε την με κρύο νερό. Προσθέστε το αλάτι και αφήστε το να πάρει βράση σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε ώσπου να είναι η γλυκοπατάτα μαλακή όταν την πιρουνίζεις (περίπου 15 λεπτά). Βγάλτε τη από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά, ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους.(Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο ή στο γκριλ σε κύβους).
- Βάλτε τη γλυκοπατάτα σε μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε το κατίκι και ανακατέψτε με τους κύβους γλυκοπατάτας.
- Προσθέστε τη σγουρή σαλάτα, τα κρεμμυδάκια και τη ρόκα.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ανακατέψτε καλά.