Ασφάλεια Τροφίμων & Πλύσιμο

Share:

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζουν την διατροφή με την εμφάνιση νοσημάτων και απασχολούν την παγκόσμια αγορά είναι η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιστατικά εμφάνισης ασθενειών λόγω επιμολύνσεων των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία και οι λόγοι που εντείνουν το πρόβλημα έγκειται τόσο σε ατομική όσο και κυβερνητική ευθύνη των εκάστοτε αρχών.

Είναι γεγονός ότι με την πάροδο των ετών και τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών , έχουν προκληθεί δραματικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής των τροφίμων, ήδη από το στάδιο των αγροικιών, τροποποιήσεις στα συστήματα επεξεργασίας, επέκταση της αλυσίδας διανομής και αλλαγές στις μεθόδους προετοιμασίας και αποθήκευσης των τροφίμων.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων ως αποτέλεσμα τόσο συλλογικής όσο και ατομικής ευθύνης.

Ένας από τους παράγοντες που αφορούν την ατομική ευθύνη και υγιεινή είναι ο τρόπος χειρισμού τους και πιο συγκεκριμένα, το σχολαστικό πλύσιμο. Ας αναλύσουμε, όμως, ποια τρόφιμα πρέπει να πλένουμε πριν την κατανάλωση ή την χρήση τους , ποια δεν συνίστανται για πλύσιμο καθώς και τους κινδύνους που επιφυλάσσονται σε κάθε επιμέρους κατηγορία.

Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και λαχανικά, με μεγαλύτερη έμφαση σε όσα πωλούνται χύμα π.χ σε λαϊκές αγορές  αποτελούν την σημαντικότερη κατηγορία μεταφοράς μικροβίων και χρειάζονται πολύ καλό τρίψιμο πριν την προετοιμασία ή το μαγείρεμα.

Μπορούν να φιλοξενήσουν E.Coli, βακτήρια ακόμη και κάποιες μορφές έρπητα.

Οι οδηγίες συστήνουν πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό ,με τρίψιμο σε κάθε επιφάνεια του τροφίμου ,ξεκινώντας  με το λιγότερο βρώμικο για να αποφύγουμε τη μόλυνση. Αντικαθιστούμε το νερό όταν χρειάζεται και τέλος, αν χρειαστεί, μαγειρεύουμε για να εξοντώσουμε τυχόν υπολειπόμενα  βακτήρια.

Φρούτα με σκληρή εξωτερική επιφάνεια όπως το αβοκάντο ,ο ανανάς και οι μπανάνες που ξεφλουδίζουν ή κόβονται με το μαχαίρι θεωρούνται ασφαλή προς κατανάλωση χωρίς πλύσιμο, αλλά δυστυχώς εγκυμονούν κινδύνους. Όταν κόβουμε το φρούτο, το μαχαίρι πιθανώς να επιτρέψει σε βακτήρια να εισέλθουν από το δέρμα εντός της σάρκας ενώ αντίστοιχα όταν κόβουμε κομμάτια με τα δάχτυλά μας για να φάμε κάποιο φρούτο, μεταφέρονται βακτήρια από το δέρμα στο στόμα μας. Για μεγαλύτερη ασφάλεια θα πρέπει να πλένουμε όλα τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό, ειδικότερα εκείνα με βρώσιμες φλούδες.

Αντιθέτως , κατεψυγμένα λαχανικά ή έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες ή χόρτα έχουν προέλθει ήδη από διαδικασία καθαρισμού και πλυσίματος, οπότε ο κίνδυνος επιμόλυνσης ενδεχομένως να προέλθει από δικό σας οικιακό πλύσιμο

Ειδικό τρόφιμο αυτής της κατηγορίας αποτελούν τα μανιτάρια, τα οπόια λόγω της έντονης απορροφητικής τους ικανότητας ενδεχομένως να καταστραφούν μέσω της διαδικασίας πλυσίματος. Στην περίπτωση αυτή , συνιστάται το καθάρισμα με χαρτί κουζίνας «ταμποναριστά» ή με χρήση ειδικού πινέλου.

Κονσέρβες και φαγητά σε βάζο

Κατά την αποθήκευση φαγητού ή ποτού, όλα τα δοχεία και τα βάζα θα πρέπει να πλένονται καλά πριν ανοιχτούν προς κατανάλωση. Κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση στις αποθήκες των εργοστασίων, τα δοχεία μπορεί να σκονιστούν και να καλυφθούν από βακτήρια. Ακόμα κι αν τα παράσιτα δεν μπορούν να εισέλθουν στα εμπορεύματα, μπορεί να έχουν συρθεί πάνω τους, εναποθέτοντας κάθε είδους βακτήρια στις συσκευασίες.

Όταν ανοίγει ένα κουτί ή ένα βάζο, κινδυνεύει να επέλθει μόλυνση του περιεχομένου με βακτήρια από το καπάκι.

Το πλύσιμο αυτών των δοχείων γίνεται με ένα κομμάτι υγρής πετσέτας κουζίνας , τρίβοντας το πάνω μέρος του κουτιού, ειδικά κοντά στο άνοιγμα. Αποφεύγουμε να πίνουμε απευθείας από κονσέρβες ή κουτιά αλλά ρίχνουμε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι. Τέλος, το ανοιχτήρι κονσερβών θα πρέπει να πλένεται καλά μεταξύ των χρήσεων.

Δημητριακά και Ρύζι

Τα δημητριακά όπως το ρύζι και η κινόα θα πρέπει να ξεπλένονται καλά πριν το μαγείρεμα για να αφαιρείται το υπερβολικό άμυλο και τα βακτήρια. Πλένουμε τους κόκκους με κρύο νερό, στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε 2 ή 3 φορές.

Βότανα

Όπως ακριβώς και τα λαχανικά, ξεπλένουμε τα βότανα σε δροσερό τρεχούμενο νερό με προσοχή ώστε να μην καταστραφούν, ανακινούμε απαλά και στεγνώνουμε. Για μεγαλύτερη ποσότητα, προτείνετε το μούλιασμα σε κρύο νερό.

 

ΟΧΙ ΠΛΥΣΙΜΟ

Ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι

Με πλύσιμο των τροφίμων αυτής της κατηγορίας είναι πιθανό να εξαπλωθούν επιβλαβή βακτήρια στους πάγκους της κουζίνας και στον νεροχύτη σας. Τα βακτήρια δεν εξοντώνονται μόνο με νερό, επομένως είναι καλύτερο να το μαγειρέψετε απευθείας.

Εάν ανησυχείτε για το επίπεδο του κρέατος και των ψαριών σας, επιλέξτε αξιόπιστο ιχθυοπωλείο ή κρεοπωλείο.

Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στον βαθύ καθαρισμό των επιφανειών και του εξοπλισμού σας.

Ζυμαρικά

Σε αντίθεση με τα δημητριακά, τα ζυμαρικά αν υποστούν πλύση ,αποβάλλουν όλο το εμπεριέχον άμυλο τους. Επίσης , μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί το αμυλούχο νερό κατά το βράσιμο σε σάλτσες ζυμαρικών για ένα νόστιμο συνοδευτικό κατά το μαγείρεμα.

Αυγά

Τα αυγά επεξεργάζονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια καλύπτονται με ορυκτέλαιο που τα προστατεύει από τα βακτήρια, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι επίσης δεν πρέπει να τα πλένετε στο σπίτι.

From the Blog

Articles to Read Today

Light Γεύματα

Φακοσαλάτα

Ίσως αυτή είναι η πιο ωραία φακοσαλάτα που έχεις φάει! Δες παρακάτω τη συνταγή και δοκίμασε την με τη πρώτη ευκαιρία. Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Σαλάτα με super foods

Σαλάτα ενέργειας με super foods και γεμάτη βιταμινες! Είναι πλήρες γεύμα κατάλληλο για vegans-vegetarians ή για νηστεία. Υλικά για δυο άτομα: 2 κούπες πράσινη σαλάτα

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s detox water – Spring recipe !

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές από detox water όπου κάθε μια από αυτές υπόσχεται αποτοξίνωση σε επιβαρυμένες περιοχές του σώματος μας όπως στο συκώτι μας

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Φρικασέ μανιταριών

Ένα φαγητό πολύ νόστιμο και θρεπτικό που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τα κλασικά λαδερά ή χειμωνιάτικα συνοδευτικά από βραστά λαχανικά! Ορίστε η δική

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Τυλιχτό με γύρο μανιταριών

Να άλλη μια ωραία ιδέα για νηστίσιμο healthy τυλιχτό! Κάνουμε το αγαπημένο μας σουβλάκι με γύρο μανιταριών, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό! Υλικά

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s winter detox tea!

Χειμώνας χωρίς τσάι γίνεται; Δεν γίνεται! Έχω μια αδυναμία στα βότανα και μάλιστα σε όσα έχουν πλούσιο άρωμα!   Για το συγκεκριμένο τσάι χρειαστήκαμε τα

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Σούπα λαχανικών

Μια σούπα γεμάτη φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση!     Υλικά: 1 μπρόκολο 4-5 καρότα 1-2 κρεμμύδια 1 πιπεριά 1 πράσο 2 φινόκια

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Κολοκυθόσουπα

Αν αγαπάς την κολοκυθόσουπα ξέρω πως το χειμώνα πρωταγωνιστεί στο τραπέζι σου! Σου έχω συνταγή για να την απογειώσεις!     Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Health-Wellness

Χειμωνιάτικο τσάι

Ξέρω πως έχει γεμίσει το Instagram με χριστουγεννιάτικα εδέσματα αλλά χριστουγεννιάτικη μάζωξη χωρίς να σερβίρεις τσαγάκι δεν γίνεται! Αυτό το μείγμα που θα σου προτείνω

Διαβάστε το άρθρο »
Snack

Χουρμαδοτρουφάκια

Θέλεις ένα απολαυστικό και εύκολο σνακ με λίγα υλικά που θα ικανοποιήσουν στο μέγιστο την επιθυμία σου για γλυκό και έχουν πολύ λίγες θερμίδες; Σου

Διαβάστε το άρθρο »
Γλυκό

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Πρώτη απόπειρα για κολοκυθόπιτα! Ξεκίνησα με κάποια δοκιμασμένη συνταγή, δεν αυτοσχεδίασα από το μηδέν όπως συνήθως, επειδή η ζαχαροπλαστική είναι πιο αυστηρή στις αλλαγές και

Διαβάστε το άρθρο »
Βe my guest

Ρωτήσαμε τον ειδικό: ο ρόλος του φαρμακοποιού εν όψει κορωνοϊού

Λόγω των δύσκολων συνθηκών και της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού, μοιραζόμαστε μαζί σας τις πολύτιμες συμβουλές της αγαπημένης μας φαρμακοποιού Ισμήνης Γαλιγαλη:  

Διαβάστε το άρθρο »
Health-Wellness

PRESSO! H ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΡΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!

Τo PRESSO αποτελεί ιδανική θεραπεία λεμφικής αποσυμφόρησης και αντιοιδηματικής δράσης. Oι μικροπιέσεις (με αέρα) που δημιουργεί βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην αύξηση των καύσεων

Διαβάστε το άρθρο »