Μatcha: Ο αυτοκράτορας των βοτάνων!

Share:

Το τσάι Matcha προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχονται όλα τα πράσινα, λευκά και μαύρα τσάγια: τον θάμνο Camellia sinensis. Το όνομα “matcha” σημαίνει κυριολεκτικά “κονιοποιημένο τσάι“.

Η διαδικασία μετατροπής των φύλλων τσαγιού σε σκόνη δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το τσάι matcha ήταν ο πρωταρχικός τρόπος κατανάλωσης τσαγιού στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ (600-900 μ.Χ.).

Στα 1100, σημειώθηκε μια τεράστια μεταφορά γνώσης και πολιτισμού από την Κίνα στην Ιαπωνία και έτσι «μεταφέρθηκε» και το τσάι matcha κατά μήκος του ωκεανού και εντάχθηκε στους καθημερινούς ρυθμούς των ανθρώπων.

Γιατί είναι το τσάι Matcha διαφορετικό απ’ τα άλλα τσάγια;

Η διαδικασία matcha αρχίζει ενώ τα φύλλα του πράσινου τσαγιού εξακολουθούν να είναι σε ανάπτυξη . Τα φυτά τοποθετούνται στην σκιά πριν τη συγκομιδή για να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και αμινοξέα (ιδιαίτερα η L-θεανίνη) και να βελτιωθεί η εμφάνιση και η γεύση του τσαγιού. Αυτό δίνει στο τσάι matcha το λαμπερό πράσινο χρώμα του.

Μόλις τα φύλλα συλλεχθούν, ατμίζονται, αποξηραίνονται και αλέθονται σε μια λεπτή σκόνη που ανακατεύεται σε ζεστό ή κρύο νερό.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να πίνετε πραγματικά το όλο φύλλο του τσαγιού σε αντίθεση με το παραδοσιακό πράσινο τσάι όπου πίνετε μόνο τα διαλυτά στοιχεία των φύλλων που μπαίνουν μέσα στο νερό.

Έτσι το τσάι matcha μπορεί να σας δώσει τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού, και όχι μόνο! Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι matcha έχει περίπου τρεις φορές περισσότερα απ’ τα αντιοξειδωτικά του κανονικού πράσινου τσαγιού.

Τι γεύση έχει το τσάι Matcha;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα παραδοσιακά τσάι matcha να έχει μια δυνατή, χλοώδη γεύση – παρόμοια με το σιταρόχορτο ή ακόμα και το σπανάκι.

Το τσάι matcha καλής ποιότητας έχει ισορροπημένες γεύσεις, με επίπεδα, στα οποία ξεδιπλώνονται σταδιακά οι γεύσεις : της κρέμας, του umami, του φρεσκοκομμένου σιταρόχορτου και νότες ψημένου ξύλου.

Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού Matcha για την υγεία;

Παρακάτω έχουμε έξι επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη για την υγεία σας που μπορείτε να πάρετε από το γευστικό αυτό τσάι :

 1. Το τσάι matcha ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν σε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και το τσάι matcha είναι ο πιο ‘’συμπυκνωμένος’’ τύπος πράσινου τσαγιού.

Μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι κατεχίνες από το τσάι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Stroke διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινου (ή μαύρου) τσαγιού κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτρέψει τις πιθανότητες  εγκεφαλικού επεισοδίου.

θρεπτικά συστατικά / 1 γραμμάριο μάτσα τσάι

Υπάρχει επίσης μια συσχέτιση ανάμεσα στο πράσινο τσάι και στα επίπεδα χοληστερόλης. Μια περιεκτική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης (ο ‘’κακός’’ τύπος χοληστερόλης).

Επιπλέον, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, ειδικά το EGCG, έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για τη διατήρηση υγιών αρτηριών.

 1. Το τσάι matcha προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού matcha μειώνει τακτικά τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτό σημαίνει πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος!

 

 1. Το τσάι matcha υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση της εξέλιξης της γνωστικής δυσλειτουργίας. Οι συμμετέχοντες έπιναν σκόνη πράσινου τσαγιού καθημερινά για τρεις μήνες.

Σε μια άλλη μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Food Research International για τους υγιείς ενήλικες, όσοι από αυτούς κατανάλωναν τσάι matcha έδειξαν καλύτερες επιδόσεις στον χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη και την προσοχή σε σύγκριση με μια ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

 1. Το τσάι matcha υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό

Έχει αποδειχθεί ότι το τσάι matcha μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με την αύξηση του μεταβολισμού σας και επιπλέον, να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος.

Σε μια συναρπαστική μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού matcha μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμογένεσης του σώματός σας (ο ρυθμός με τον οποίο καίτε τις θερμίδες) από 8-10% (χωρίς matcha) σε 35-43% (με αυτό)!

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης του σωματικού λίπους από την κατανάλωση του τσαγιού matcha.

Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στην Human Kinetics, οι γυναίκες έπιναν ένα φλιτζάνι ταιριάζουν πριν από μια βιαστική βόλτα 30 λεπτών. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση του τσαγιού πριν την βόλτα οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού του λίπους που διασπάστηκε και μετατράπηκε σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της βόλτας.

 1. Το τσάι matcha βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της πνευματικής εστίασης

Το τσάι matcha περιέχει υψηλότερα επίπεδα αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) από οποιοδήποτε άλλο τσάι. Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι είναι το υψηλότερο σε ένα από τα πιο εκλεκτά αμινοξέα, την L-θειανίνη.

Τι κάνει η L- θειανίνη για εσάς : Μπορεί να σας βάλει σε μια ήρεμη και διαλογιστική κατάσταση.

Η επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού matcha μπορεί να παρομοιωθεί ως “χαλαρή εγρήγορση“. Αυτό συμβαίνει καθώς η καφεΐνη απ’ την μια βοηθά τον εγκέφαλο να εστιάσει και να παραμείνει σε εγρήγορση, ενώ η L- θειανίνη απ’την άλλη τον  βοηθά να χαλαρώσει.

Ενώ όλα τα πράσινα τσάγια περιέχουν L- θειανίνη, τα επίπεδα που βρίσκονται στο τσάι matcha είναι ασύγκριτα. Τα περισσότερα πράσινα τσάγια έχουν τέσσερα χιλιοστόγραμμα L-θεανίνης ανά μερίδα, αλλά το matcha έχει 20 χιλιοστόγραμμα!

Μία από τις πρώτες χρήσεις του τσαγιού matcha ήταν ως βοήθημα στην πρακτική του διαλογισμού των Ιάπωνων μοναχών. Πίνοντας τσάι matcha οι μοναχοί μπορούσαν να  καθίσουν ήρεμοι αλλά ταυτόχρονα βρίσκονταν σε μια κατάσταση εγρήγορσης ή οποία μέσω του διαλογισμού μπορούσε να κρατήσει για ώρες.

 1. Το τσάι Matcha βοηθά στην αποτοξίνωση

Η χλωροφύλλη, η χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για το υπέροχο πράσινο χρώμα των φυτών, είναι μια ουσία που αποδεδειγμένα μας βοηθάει στην αποτοξίνωση. Συγκεκριμένα, βοηθά στην απομάκρυνση  βαρέων μετάλλων, τοξινών και χημικών ουσιών από το σώμα σας.

Επειδή τα φύλλα του τσαγιού matcha καλλιεργούνται και ευδοκιμούν στην σκιά αποκτούν υψηλότερα επίπεδα χλωροφύλλης από τα άλλα πράσινα τσάγια, καθιστώντας το ως το τσάι με την πιο ισχυρή πηγή χλωροφύλλης.

Η ποιότητα του τσαγιού matcha έχει σημασία; Φυσικά και έχει ! Εδώ είναι πέντε απ’ τα οφέλη κατανάλωσης τσαγιού matcha υψηλής ποιότητας:

 • Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο τσάι matcha όπως είπαμε και παραπάνω είναι η γεύση umami. Η γεύση Umami προέρχεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα. Έτσι, εάν γεύεστε πολύ umami – την αλμυρή γεύση τροφίμων, όπως το miso, τα μανιτάρια shiitake, και τις σάλτσες σόγιας καλής ποιότητας – πιθανότατα να έχετε πάρει μια ισχυρή δόση αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της L-θεανίνης. Οι καλλιεργητές του τσαγιού matcha χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη μέθοδο για την αύξηση του umami: Τοποθετούν τα φύλλα του τσαγιού matcha στην σκιά πριν από τη συγκομιδή για να αποφευχθεί η φωτοσύνθεση ενώ ταυτόχρονα τα ποτίζουν με πολλά θρεπτικά για αυτά συστατικά. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στα φυτά του τσαγιού να παράγουν και να διατηρούν ένα υψηλότερο επίπεδο αμινοξέων, το οποίο αυξάνει και ενισχύει τη γεύση του umami.
 • Τα καλύτερα matcha τσάγια προέρχονται από την πρώτη συγκομιδή του χρόνου η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά έχουν ξεκουραστεί όλο το χειμώνα και παράγουν τα πιο θρεπτικά πυκνά και γευστικά φύλλα γεμάτα με χλωροφύλλη, L-θεανίνη και κατεχίνες. Κατώτερης ποιότητας τσάγια matcha συλλέγονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όταν τα φυτά είναι «κουρασμένα» και τα φύλλα είναι λιγότερο «πυκνά» σε θρεπτικά στοιχεία.
 • Το τσάι matcha τσάι υψηλής ποιότητας καλλιεργείται με λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ακόμη και αν δεν είναι οργανικό.
 • Για την παραγωγή υψηλής ποιότητας matcha τσαγιού χρησιμοποιούνται καλύτερες τεχνικές λείανσης οι οποίες παράγουν λιγότερη θερμότητα από τις αντίστοιχες πιο οικονομικές. Με αυτόν τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά διατηρούνται και παραμένουν πάνω στο φύλλο.
 • Τα υψηλής ποιότητας τσάγια matcha έχουν καλύτερη γεύση από άλλα κατώτερης ποιότητας – είναι λιγότερο πικρά και νόστιμα.

Πότε πρέπει να πιείτε τσάι Matcha;

Λόγω της περιεκτικότητας του σε καφεΐνη, το πρωί ή το απόγευμα είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσετε το matcha σας.

Οι άνθρωποι με ευαίσθητο στομάχι μπορεί να αισθάνονται δυσφορία όταν πίνουν τσάι matcha χωρίς να έχουν φάει τίποτα. Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, ίσως καλύτερα να περιμένετε πρώτα να φάτε το πρωινό σας και στη συνέχεια να πιείτε άφοβα το τσάι σας.

Τελικά;  Πρέπει να δοκιμάσετε το τσάι Matcha;

Κανένα φαγητό ή ποτό, ανεξάρτητα από τα πόσα οφέλη για την υγεία μπορούν να βρουν οι ιατρικές μελέτες, είναι κατάλληλο για τον καθένα ανά πάσα στιγμή. Το Matcha περιέχει καφεΐνη και δεν ανταποκρίνεται ο καθένας μας καλά στην καφεΐνη. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν λειτουργεί για σας – κανένα πρόβλημα. Θα βρείτε μερικά άλλα υπέροχα, αναζωογονητικά αφεψήματα για καθημερινή κατανάλωση .

Για όσους δεν έχουν κάποιο θέμα με την καφεΐνη, θα έλεγα πως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε!

Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο από την ημέρα σας για να το ετοιμάσετε και αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει τις πλούσιες γεύσεις και την ηρεμιστική ενέργεια που φέρνει!

From the Blog

Articles to Read Today

Light Γεύματα

Φακοσαλάτα

Ίσως αυτή είναι η πιο ωραία φακοσαλάτα που έχεις φάει! Δες παρακάτω τη συνταγή και δοκίμασε την με τη πρώτη ευκαιρία. Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Σαλάτα με super foods

Σαλάτα ενέργειας με super foods και γεμάτη βιταμινες! Είναι πλήρες γεύμα κατάλληλο για vegans-vegetarians ή για νηστεία.   Υλικά για δυο άτομα: 2 κούπες πράσινη

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s detox water – Spring recipe !

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές από detox water όπου κάθε μια από αυτές υπόσχεται αποτοξίνωση σε επιβαρυμένες περιοχές του σώματος μας όπως στο συκώτι μας

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Φρικασέ μανιταριών

Ένα φαγητό πολύ νόστιμο και θρεπτικό που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τα κλασικά λαδερά ή χειμωνιάτικα συνοδευτικά από βραστά λαχανικά! Ορίστε η δική

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Τυλιχτό με γύρο μανιταριών

Να άλλη μια ωραία ιδέα για νηστίσιμο healthy τυλιχτό! Κάνουμε το αγαπημένο μας σουβλάκι με γύρο μανιταριών, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό!  

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s winter detox tea!

Χειμώνας χωρίς τσάι γίνεται; Δεν γίνεται! Έχω μια αδυναμία στα βότανα και μάλιστα σε όσα έχουν πλούσιο άρωμα!   Για το συγκεκριμένο τσάι χρειαστήκαμε τα

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Σούπα λαχανικών

Μια σούπα γεμάτη φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση!     Υλικά: 1 μπρόκολο 4-5 καρότα 1-2 κρεμμύδια 1 πιπεριά 1 πράσο 2 φινόκια

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Κολοκυθόσουπα

Αν αγαπάς την κολοκυθόσουπα ξέρω πως το χειμώνα πρωταγωνιστεί στο τραπέζι σου! Σου έχω συνταγή για να την απογειώσεις!     Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Health-Wellness

Χειμωνιάτικο τσάι

Ξέρω πως έχει γεμίσει το Instagram με χριστουγεννιάτικα εδέσματα αλλά χριστουγεννιάτικη μάζωξη χωρίς να σερβίρεις τσαγάκι δεν γίνεται! Αυτό το μείγμα που θα σου προτείνω

Διαβάστε το άρθρο »
Snack

Χουρμαδοτρουφάκια

Θέλεις ένα απολαυστικό και εύκολο σνακ με λίγα υλικά που θα ικανοποιήσουν στο μέγιστο την επιθυμία σου για γλυκό και έχουν πολύ λίγες θερμίδες; Σου

Διαβάστε το άρθρο »
Γλυκό

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Πρώτη απόπειρα για κολοκυθόπιτα! Ξεκίνησα με κάποια δοκιμασμένη συνταγή, δεν αυτοσχεδίασα από το μηδέν όπως συνήθως, επειδή η ζαχαροπλαστική είναι πιο αυστηρή στις αλλαγές και

Διαβάστε το άρθρο »
Βe my guest

Ρωτήσαμε τον ειδικό: ο ρόλος του φαρμακοποιού εν όψει κορωνοϊού

Λόγω των δύσκολων συνθηκών και της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού, μοιραζόμαστε μαζί σας τις πολύτιμες συμβουλές της αγαπημένης μας φαρμακοποιού Ισμήνης Γαλιγαλη:  

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Κοτοσαλάτα

Σου έχει μείνει κοτόπουλο και θέλεις dinneraki γρήγορο;     Υλικά: 2 κούπες πράσινα λαχανικά 1 αυγό 1 κ.γ. ελιές ροδέλες 1 φλ. ψητό κοτόπουλο

Διαβάστε το άρθρο »
Snack

Χουρμάδες γεμιστοί

Αγαπημένη φίλη μου μου έφερε φρέσκα φιστίκια στο γραφείο και σκέφτηκα τι καλύτερο από το να γίνουν ωμοφαγικό vegetarian γλυκάκι! Υλικά γέμισης για 20 χουρμάδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Health-Wellness

10 Συμβουλές για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας!

Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαβήτη. Είναι σύνηθες δύο διαβητικοί να έχουν τόσο μεγάλες διάφορές, ώστε να καθίσταται αδύνατο να ακολουθήσουν το ίδιο διατροφικό πλάνο

Διαβάστε το άρθρο »
Αλμυρό

Mελιτζανόπιτα

Πέρυσι ανακάλυψα πρώτη φορά πως οι μελιτζάνες γίνονται ωραιότατη πίτα και έτσι φέτος πειραματίστηκα με άλλη συνταγή. Υλικά για το φύλλο: 3 φλ. αλεύρι ολικής

Διαβάστε το άρθρο »
Πλήρη Γεύματα

Σαλάτα κοτόπουλο με leftovers

Πήρες καλαμάκια το προηγούμενο βράδυ γιατί δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις; Δεν θα προλάβεις ούτε αύριο να μαγειρέψεις; Πάρε ένα καλαμάκι επιπλέον και κανε τη πιο

Διαβάστε το άρθρο »