Τα φουσκώματα και το πρήξιμο στη κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που δυστυχώς συνδέεται άμεσα με τις τροφές που καταναλώνουμε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά και σχετίζεται επίσης και με τον τρόπο κατανάλωσης τους. Βέβαια καταστάσεις τέτοιες του οργανισμού έχουν να κάνουν και με την κατάσταση του σώματος μας γενικότερα και του πεπτικού μας συστήματος ειδικότερα.
Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές μας οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις . Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά είναι τα όσπρια, ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες με φλούδα, τα πράσα και ορισμένα φρούτα (μπανάνα, πεπόνι, βερύκοκο, εσπαριδοειδή). Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, επίσης, επειδή προκαλούν δυσκοιλιότητα, τα σκευάσματα ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά εκτός του γιαουρτιού .
Βέβαια δεν είναι δυνατόν να αποκλείσουμε όλα αυτά τα τρόφιμα από το διατροφολόγιο μας. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα καταναλώνουμε σωστά.
-Αρχικά πρέπει να γίνεται σωστή προετοιμασία των τροφών και σωστό το μαγείρεμα τους(π.χ. σε όσπρια ή να αφαιρούνται φλούδες και σπόρια).
-Σημαντικό είναι η καλή και αργή μάσηση των τροφών, να προσέχουμε στη μάσηση να μην μιλάμε ή να μην τρώμε γρήγορα γιατί καταπίνοντας αέρα αυτός εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα καθώς δυσχεραίνει την πέψη.
-Όταν μετά από παρατήρηση καταλάβουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν θα πρέπει να τις αποφύγουμε για 2-3 ημέρες.
-Καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά και να μην παραλείπουμε ποτέ γεύματα γιατί απορυθμίζουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου.
-Αποφεύγουμε συνδυασμούς υδατανθράκων με πρωτεΐνη (κρέας με πατάτες π.χ.)
-Να μην καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που φουσκώνουν
-Προσθέτουμε κανέλλα και μυρωδικά όπως ο άνηθος μαϊντανός κτλ γιατί βελτιώνουν την πέψη
Σε περίπτωση που έχουμε βέβαια μια ιδιαίτερη προδιάθεση στα φουσκώματα εκτός από την σωστή χρήση των τροφών που αναφέρθηκαν πριν μπορούν να βοηθήσουν αισθητά τα εξής μυστικά
-καλό και αργό μάσημα
– τα συχνά μικρά γεύματα
-η σωματική άσκηση
– η κατανάλωση νερού
-η μείωση του αλατιού
-η μείωση του άγχους
Αν τα συμπτώματα βέβαια είναι τακτικά και έντονα , θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με τέτοια συμπτώματα και δεν επιλύονται με τους παραπάνω τρόπους διαχείρισης του φαγητού.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
ΠΡΩΙΝΟ:
Ομελέτα με αυγό και γαλοπούλα και 2 κ.σ. τυρί σόγιας
1 φέτα ψωμί ζέας και 2 φέτες γαλοπούλα και αβοκάντο
2 κρακεράκια χωρίς γλουτένη και 2 φέτες γαλοπούλα και 1 σπιρτόκουτο τυρί σόγιας
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
Μια μερίδα ξηρών καρπών
Και μετά από 2 ώρες μια μερίδα από διουρητικά φρούτα όπως: κεράσια, ανανά, καρπούζι (περιέχει 98% νερό), φράουλες, μούσμουλα
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΒΡΑΔΙΝΟ
Μια μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας (κιμάς μόνο με μυρωδικά όπως άνηθο/μαϊντανό και δενδρολίβανο) και μια μερίδα μαρούλι
Μια μερίδα λευκό ψάρι και σαλάτα ρόκας
Μια μερίδα κοτόπουλο ψητό και μανιτάρια
Μια μερίδα σολομό με σέλινο στο φούρνο
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
Διαλέγουμε ένα σνακ λευκής πρωτεΐνης :τόνο. κοτόπουλο , αυγό , γαλοπούλα κτλ
Και μια μερίδα από φρούτο ή μισή μερίδα φρούτο και μισή μερίδα ξηρών καρπών
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ Η ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΙ Η ΜΕΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΝΕΛΑΣ ΚΕΥΛΑΝΗΣ.