Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή των πολύτιμων λιπαρών ωμέγα-3, πρωτεϊνών, αλλά και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας.. Το ψάρι αυτό είναι γεμάτο με βιταμίνες Α, Β και D, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο. Ο σολωμός περιέχει ουσίες ευεργετικές για την οστική μας μάζα, όπως η καλσιτονίνη, η οποία ενισχύει την πυκνότητα των οστών, βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο. Μια βασική ιδιότητα των ωμέγα-3 λιπαρών είναι πως προστατεύουν την καρδιά. Βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων, όπως η υπέρταση, η καρδιακή προσβολή και η αθηροσκλήρωση, ελαττώνοντας τις φλεγμονές και προστατεύοντας τις αρτηρίες μας. Επιπλεόν ο σολωμός μπορεί να μας βοηθήσει με τη διαχείρηση του ύπνου , καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που δρα σαν φυσικό ηρεμιστικό. Διάφορα προβλήματα των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και η ξηροφθαλμία, μπορούν να προληφθούν με τακτική κατανάλωση σολωμού. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το ψάρι, όπως και στα σημαντικά λιπαρά οξέα, με την αντιοξειδωτική τους δράση.
Με όσους κάνουμε μαζί πρόγραμμα σίγουρα έχουνε πάρει αυτή τη συνταγή και όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν λατρέψει:
Βήμα 1: Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι 2 φιλέτα σολωμού προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Κάθε πλευρά θέλει ελάχιστο χρόνο, σε δέκα λεπτά είναι ψημένο ένα μέτριο φιλέτο σε πάχος σε δυνατή φωτιά. Στο ψήσιμο ίσως βγάλει αρκετό λάδι.
Βήμα 2: Αφαιρούμε το λάδι από το τηγάνι και βάζουμε στην άκρη τα φιλέτα μας.
Βήμα 3: Στο ζεστό τηγάνι προσθέτουμε χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, ένα κουταλάκι μέλι, ένα κουταλάκι μουστάρδα και πολύ άνηθο. Αφήνουμε να καραμελώσει και να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε!
Συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά ή σαλάτa με quinoa ή με ρύζι μπασμάτι σε αναλογία 1:1 με άγριο ρύζι!