Anti-stress διατροφή!

Share:

antistressdiet2

Αδρεναλίνη

  • Τι είναι:Η αδρεναλίνη, η επιστημονική ορολογία της οποίας είναι «επινεφρίνη» είναι μια ορμόνη, που εκκρίνεται από τον μυελό των επινεφριδίων και ενεργοποιεί τον μηχανισμό διάσπασης του γλυκογόνου, που βρίσκεται στο ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενεργοποιώντας τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και προκαλώντας μια μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και στο μυϊκό σύστημα.
  • Τι κάνει: Η αδρεναλίνη, μαζί με τη νορεπινεφρίνη, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις άμεσες αντιδράσεις, που αισθάνεται ο οργανισμός, όταν αγχώνεται. Οι μύες είναι τεταμένοι, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, υπάρχει έντονη εφίδρωση και αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός: αυτά είναι τα συμπτώματα της αδρεναλίνης. Ωστόσο, η αδρεναλίνη δίνει επίσης ένα κύμα ενέργειας και βοηθά στην εστίαση της προσοχής, ενώ συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών του οργανισμού σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το νευρικό σύστημα για κάποια επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη «αντίδραση μάχης ή φυγής».

Νορεπινεφρίνη

  • Τι είναι:Η νορεπινεφρίνη είναι μία ορμόνη παραπλήσια της αδρεναλίνης (επινεφρίνης), η οποία παράγεται από τον επινεφριδιακό μυελό. Είναι κυρίως αγγειοσυσπαστική ουσία, με ελάχιστη επίδραση στην καρδιακή παροχή.Ως νευροδιαβιβαστής, απελευθερώνεται από τους περισσότερους συμπαθητικούς μεταγαγγλιακoύς νευρώνες και από ορισμένους νευρώνες του εγκεφάλου.
  • Τι κάνει:Ο πρωταρχικός ρόλος της νορεπινεφρίνης, όπως και της αδρεναλίνης, είναι η διέγερση. Όταν αισθάνεστε ένταση και άγχος, ο εγκέφαλος μοιάζει να «ξυπνά» και είστε πιο επικεντρωμένοι, έτοιμοι να ανταποκριθείτε στις περιστάσεις.Η νορεπινεφρίνη βοηθά επίσης στη μετατόπιση της ροής του αίματος από περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ζωτικής σημασίας, όπως το δέρμα, σε εκείνες που είναι πιο βασικές περιοχές, όπως οι μύες, έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να αντιδράσει και να «εγκαταλείψει» την αγχωτική σκηνή

Κορτιζόλη

  • Τι κάνει:Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει πάνω από το μέσο όρο (για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως στην κατάθλιψη π.χ) τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό. Η κορτιζόλη είναι μία στεροειδής ορμόνη, που παράγεται από τα επινεφρίδια.
  • Τι κάνει:Χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος, για να μπορέσει ο οργανισμός να αισθανθεί τις επιπτώσεις της κορτιζόλης και ο λόγος είναι ότι, η απελευθέρωση της ορμόνης αυτής ολοκληρώνεται, μέσα από μία διαδικασία με αρκετά βήματα, περιλαμβάνοντας δύο συμπληρωματικές μικρότερης σημασίας ορμόνες.
  • Σε καταστάσεις επιβίωσης, η κορτιζόλη βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης του οργανισμού ρυθμίζοντας παράλληλα ορισμένες λειτουργίες του σώματος, που δεν είναι ζωτικής σημασίας σε στρεσογόνες συνθήκες, όπως η αναπαραγωγή, η πέψη και η ανάπτυξη.
  • Ωστόσο, σε καταστάσεις μόνιμου (καθημερινού) στρες, το σώμα απελευθερώνει συνεχώς κορτιζόλη, κάτι που αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει την πίεση του αίματος και του σακχάρου, να μειώσει τα επίπεδα της λίμπιντο, να προκαλέσει ακμή και να ενισχύσει την προδιάθεση για παχυσαρκία.

antistressdiet3

 

Γιατί αυξάνεται το βάρος μου;;

 

Μεταβολισμός

Αισθάνεστε σαν να είστε επιρρεπείς στο να προσθέσετε περισσότερο βάρος όταν είστε αγχωμένοι, ακόμη κι αν τρώτε το ίδιο ποσό φαγητού; Οι μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας, προκαλώντας μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους απ’ ότι συνήθως. Αυτό καθιστά επίσης τη δίαιτα πολύ πιο δύσκολη.

Λιγούρες

Αναζητάτε μια νόστιμη σαλάτα ή προτιμάτε να επισκεφτείτε ένα ζαχαροπλαστείο παίρνοντας μία λαχταριστή Δούκισσα; Τα άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες τείνουν να ποθούν περισσότερα λιπαρά, αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα. Αυτό περιλαμβάνει γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα τα οποία δεν είναι τόσο καλά για σας. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως λιγότερο υγιεινά αυξάνοντας έτσι το σωματικό σας βάρος.

Σάκχαρο στο αίμα

Το παρατεταμένο στρες μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας εναλλαγές στη διάθεση, κούραση, και συνθήκες όπως η υπεργλυκαιμία. Το πολύ άγχος έχει ακόμη συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα ανησυχιών για την υγεία που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η καρδιακή προσβολή και ο διαβήτης.

Αποθήκευση λίπους

Η υπερβολική πίεση επηρεάζει ακόμα και πού έχουμε την τάση να αποθηκεύουμε το λίπος. Τα υψηλότερα επίπεδα στρες συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους

antistressdiet4

Καφές

Ο καφές, εκτός του ότι μας χαρίζει τόνωση και ευεξία λόγω της καφεΐνης που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην κάλυψη των αντιοξειδωτικών αναγκών μας, καθώς έχει αναδειχθεί σε μία από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στη δίαιτα των δυτικών κοινωνιών. Σε ορισμένες μάλιστα μελέτες φαίνεται πως συμβάλλει εντονότερα στην αντιοξειδωτική μας πρόσληψη ακόμη και σε σύγκριση με άλλα ροφήματα υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου, όπως το τσάι. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ, που αποτελεί από τα πιο αγαπημένα είδη παγκοσμίως, περιέχονται πάνω από 500mg αντιοξειδωτικών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών (κυρίως χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ), μιας ιδιαίτερα δραστικής τάξης αντιοξειδωτικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Δεδομένης λοιπόν της συχνής κατανάλωσής του, ο καφές μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο ‘όχημα’ αντιοξειδωτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της ημέρας μας.

Χυμοί φρούτων

Τα φρούτα αναγνωρίζονται ως μία από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών, το ίδιο και οι χυμοί τους. Ειδικότερα συγκεκριμένα είδη χυμών, όπως είναι ο κλασικός χυμός πορτοκάλι ή ο χυμός κόκκινο σταφύλι θεωρούνται κορυφαία όσον αφορά στο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χυμός πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τα κόκκινα σταφύλια και ο χυμός τους καταλαμβάνουν από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των τροφίμων και ποτών με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, καθώς περιέχουν πολύ μεγάλη ποικιλία σε φλαβονοειδή συστατικά, κυρίως κερκετίνη και ρεσβερατρόλη. Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε ότι ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και νέοι χυμοί εμπλουτισμένοι με επιπλέον αντιοξειδωτικά, όπως χυμοί με έξτρα βιταμίνη C.

Τσάι

Προερχόμενο από την Κίνα, το τσάι έχει κερδίσει την παγκόσμια προτίμηση εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των καταναλωτών. Παρότι οι Ασιάτες γνώριζαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια, χρησιμοποιώντας το για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αρχίσει να διεξάγονται έρευνες σχετικά με τη δράση των συστατικών αυτού του αφεψήματος. Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και πιο συγκεκριμένα του πράσινου τσαγιού αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί έντονα με την καλή υγεία της καρδιάς και φαίνεται πως εκδηλώνουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

antistressdiet5

 

Πορτοκάλι

Δεν πρόκειται απλά για ένα υγιεινό σνακ αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. H βιταμίνη C έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει το άγχος και διατηρεί την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα όταν έρχεστε αντιμέτωπες με μια δύσκολη κατάσταση. Επίσης μην ξεχνάτε ότι συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών.

Σπαράγγια

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυλλικό οξύ, τα σπαράγγια είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν τη διάθεσή σας. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης ή «χημικής ευτυχίας», της ορμόνης που επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σας με θετικό τρόπο.

Sushi

Κι όμως η κατανάλωση sushi μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεσή σας. Το sushi είναι γεμάτο σεροτονίνη και μελατονίνη, ορμόνες που συνδέονται νευροδιαβιβαστές υπεύθυνες για την διάθεση και την υγεία. Επίσης το ρύζι που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του άγχους.

Αβοκάντο

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς ένας από τους καλύτερους τρόπους για την μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η κατανάλωση καλίου. Τα μονοκόρεστα λίπη και το κάλιο που περιέχει το αβοκάντο βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίσεσης και σε κάνουν ναι νιώθεις πιο ήρεμη όλη την ημέρα.

Blueberries

Είναι τόσο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που αντιμετωπίζουν αμέσως την υποτονικότητα και αποβάλουν το άγχος από τον εγκέφαλο τόσο γρήγορα σαν να έχεις πάρεις τριπλή δόση καφεΐνης.

 

antistressdiet6

From the Blog

Articles to Read Today

Light Γεύματα

Φακοσαλάτα

Ίσως αυτή είναι η πιο ωραία φακοσαλάτα που έχεις φάει! Δες παρακάτω τη συνταγή και δοκίμασε την με τη πρώτη ευκαιρία. Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Σαλάτα με super foods

Σαλάτα ενέργειας με super foods και γεμάτη βιταμινες! Είναι πλήρες γεύμα κατάλληλο για vegans-vegetarians ή για νηστεία. Υλικά για δυο άτομα: 2 κούπες πράσινη σαλάτα

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s detox water – Spring recipe !

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές από detox water όπου κάθε μια από αυτές υπόσχεται αποτοξίνωση σε επιβαρυμένες περιοχές του σώματος μας όπως στο συκώτι μας

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Φρικασέ μανιταριών

Ένα φαγητό πολύ νόστιμο και θρεπτικό που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τα κλασικά λαδερά ή χειμωνιάτικα συνοδευτικά από βραστά λαχανικά! Ορίστε η δική

Διαβάστε το άρθρο »
Light Γεύματα

Τυλιχτό με γύρο μανιταριών

Να άλλη μια ωραία ιδέα για νηστίσιμο healthy τυλιχτό! Κάνουμε το αγαπημένο μας σουβλάκι με γύρο μανιταριών, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό! Υλικά

Διαβάστε το άρθρο »
Emma’s diet blog

Emma’s winter detox tea!

Χειμώνας χωρίς τσάι γίνεται; Δεν γίνεται! Έχω μια αδυναμία στα βότανα και μάλιστα σε όσα έχουν πλούσιο άρωμα!   Για το συγκεκριμένο τσάι χρειαστήκαμε τα

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Σούπα λαχανικών

Μια σούπα γεμάτη φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση!     Υλικά: 1 μπρόκολο 4-5 καρότα 1-2 κρεμμύδια 1 πιπεριά 1 πράσο 2 φινόκια

Διαβάστε το άρθρο »
Σούπες

Κολοκυθόσουπα

Αν αγαπάς την κολοκυθόσουπα ξέρω πως το χειμώνα πρωταγωνιστεί στο τραπέζι σου! Σου έχω συνταγή για να την απογειώσεις!     Υλικά για 6 μερίδες:

Διαβάστε το άρθρο »
Health-Wellness

Χειμωνιάτικο τσάι

Ξέρω πως έχει γεμίσει το Instagram με χριστουγεννιάτικα εδέσματα αλλά χριστουγεννιάτικη μάζωξη χωρίς να σερβίρεις τσαγάκι δεν γίνεται! Αυτό το μείγμα που θα σου προτείνω

Διαβάστε το άρθρο »
Snack

Χουρμαδοτρουφάκια

Θέλεις ένα απολαυστικό και εύκολο σνακ με λίγα υλικά που θα ικανοποιήσουν στο μέγιστο την επιθυμία σου για γλυκό και έχουν πολύ λίγες θερμίδες; Σου

Διαβάστε το άρθρο »
Γλυκό

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Πρώτη απόπειρα για κολοκυθόπιτα! Ξεκίνησα με κάποια δοκιμασμένη συνταγή, δεν αυτοσχεδίασα από το μηδέν όπως συνήθως, επειδή η ζαχαροπλαστική είναι πιο αυστηρή στις αλλαγές και

Διαβάστε το άρθρο »
Βe my guest

Ρωτήσαμε τον ειδικό: ο ρόλος του φαρμακοποιού εν όψει κορωνοϊού

Λόγω των δύσκολων συνθηκών και της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού, μοιραζόμαστε μαζί σας τις πολύτιμες συμβουλές της αγαπημένης μας φαρμακοποιού Ισμήνης Γαλιγαλη:  

Διαβάστε το άρθρο »