Η υψηλή θρεπτική αξία του κους-κους το καθιστά ένα άριστο υποκατάστατο του ρυζιού ή άλλων ζυμαρικών. Αυτό γιατί, σε σύγκριση με το μη-εμπλουτισμένο, λευκό ρύζι, το πλιγούρι περιέχει σε υψηλότερα επίπεδα τις περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, καθώς και περισσότερες πρωτεΐνες.
Είναι πιο πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητές για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά και για το νευρικό μας σύστημα. Περιέχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και σύνθετους υδατάνθρακες, για αυτό και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ανεβάζοντας πιο ήπια τη γλυκόζη στο αίματος.
Θεωρείται ότι μας χορταίνει «πιο εύκολα» και μας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους, από ότι άλλες πηγές υδατανθράκων και επομένως αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στις δίαιτες χαμηλών θερμίδων.
Ακόμα, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες, όπως το σελήνιο και η βιταμίνη Ε. Από μέταλλά, συγκεντρώνει σημαντικά περισσότερο σίδηρο (όμως φυτικό), για την καλή οξυγόνωση του αίματος, ψευδάργυρο, για τη σύνθεση νέων ιστών και την διαδικασία της πέψης, μαγγάνιο, φώσφορο και μαγνήσιο, για υγιείς μύες. Μαζί με το κάλιο, στο οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Μία μερίδα (150g) βρασμένο κουσκούς περιέχει: 176 Θερμίδες/ 6γρ. πρωτεΐνη/ 36γρ. υδατάνθρακα/ 0γρ. λίπος.
ΥΛΙΚΑ:
(Για 1-2 άτομα)
- Άσπρο λάχανο
- Κόκκινο λάχανο
- 1 καρότο μέτριο
- 1 αγγουράκι
- 1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- Μαρούλι πράσινο
- Μαρούλι κόκκινο
- 100 γρ. κουσκούς ψιλό (άβραστο)
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Ξύδι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προετοιμασία: (10 λεπτά)
- Πρώτα βράζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία.
- Αφήνουμε να κρυώσει το κουσκούς μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
- Κόβουμε τα λάχανα και τα μαρούλια λεπτά, ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το αγγούρι σε ροδέλες και τρίβουμε το καρότο στο ψιλό μέρος του τρίφτη.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, ξύδι. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπαλσάμικο, ταιριάζει πολύ!)