Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή, είναι από τα πιο υγιεινά λίπη που υπάρχουν διότι περιέχει συγκεκριμένη μορφή λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού. Το ελαιόλαδο ουσιαστικά είναι ο χυμός της ελιές. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες. Το ελαιόλαδο αλλάζει από τόπο σε τόπο καθώς επηρεάζεται τόσο από τις κλιματολογικές συνθήκες όσο και από την ποιότητα του εδάφους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαδικασία της συγκομιδής, της έκθλιψης και της αποθήκευση διότι μπορούν αλλοιώσουν στην τελική υφή και ποιότητα του ελαιολάδου.
Κακής ποιότητας ⇒ λάδια:
- Περιέχουν χημικά
- Γίνονται προσμίξεις με πιο φθηνά λάδια
Καλής ποιότητας ⇒ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο:
- Εκχυλίζεται με παραδοσιακές μεθόδους
- Έχει χαρακτηριστική γεύση και άρωμα
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες (ομάδα αντιοξειδωτικών)
όπου είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα ευεργετικά οφέλη που έχει το ελαιόλαδο - Περιέχει βιταμίνη Ε, Κ και λιπαρά οξέα
Σύσταση:
- χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα
- μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα
- πολυακόρεστα
- ελαϊκό οξύ
- περιέχει πολυφαινόλες
- φλαβονοειδή
- βιταμίνη Ε
- προβιταμίνη Α
- μεταλλικά στοιχεία
- ιχνοστοιχεία
Το χρώμα:
Ποικίλει από βαθύ πράσινο μέχρι χρυσαφί, ανάλογα αν ο καρπός μαζευτεί στη αρχή ή στην ωρίμανσή του
- Αν ο καρπός μαζευτεί στην αρχή, τότε κυριαρχεί η χλωροφύλλη και το χρώμα του λαδιού θα είναι πράσινο
- Αν μαζευτεί ο καρπός στην ωρίμανσή του, τότε κυριαρχούν οι καροτίνες, και θα δώσουν λάδι με χρυσαφένιες αποχρώσεις
Ευεργετικές ιδιότητες:
- Περιέχει αντιοξειδωτικά
- Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες
- Μειώνει την κακή χοληστερίνη
- Αυξάνει την καλή χοληστερίνη
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια
- Προστατεύει από καρδιοπάθεια
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
- Εμποδίζει την εμφάνιση του διαβήτη
- Ενεργοποιεί το έντερο
- Καταπολεμά την ακμή και την ξηροδερμία του τριχωτού
- Ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά
Πρέπει να δώσουμε όμως προσοχή καθώς περιέχει πολλές θερμίδες και δεν πρέπει να υπερβάλουμε στην ποσότητα κατανάλωσης.
Λόγο υψηλής ενεργειακής αξίας η θερμίδες μίας κουταλιάς της σούπας φτάνουν στις 100 περίπου θερμίδες.
Γενικά να προτιμάμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για ελαιόλαδα αμφίβολης ποιότητας και καλό θα ήταν να το καταναλώνουμε ωμό αντί για μαγειρεμένο, γιατί όταν το βράζουμε ή το χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα χάνει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.