Χειμώνας χωρίς τσάι γίνεται; Δεν γίνεται! Έχω μια αδυναμία στα βότανα και μάλιστα σε όσα έχουν πλούσιο άρωμα!
Για το συγκεκριμένο τσάι χρειαστήκαμε τα εξής υλικά για 2 μεγάλες κούπες:
-4 ξύλα κανέλας Κεϋλάνης
-10 τεμάχια κυνόροδο
-5 φυλλαράκια ιβίσκο
-10 αποξηραμένα τριανταφυλλάκια
-5 φέτες αποξηραμένο πορτοκάλι
Η κανέλα, αποτελεί ένα μοναδικό μπαχαρικό πλούσιο σε θρεπτική αξία έχοντας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ευεργετικές και ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καύση λίπους, προσφέροντας παράλληλα ευχάριστη γεύση. Συγκεκριμένα η κανέλα Κεϋλάνης υπερέχει από την κοινή κανέλα του εμπορίου καθώς περιέχει λιγότερες ποσότητες κουμαρίνης, ουσία η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.
Οι καρποί (κυνόροδο ) και τα άνθη της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (Περιέχουν 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια) και αλληλεπιδρούν μαζί με τις άλλες βιταμίνες ευνοώντας την αφομοίωση των μετάλλων – κυρίως του σιδήρου και γι’ αυτό είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και στην δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων.
Μετά από έρευνες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιβίσκος μπορεί να περιορίσει την χοληστερόλη και έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς, όπως έχουν το κόκκινο κρασί και το τσάι. Επίσης έχει αποδειχθεί πως ένα φλιτζάνι τσάι ιβίσκου σε καθημερινή βάση χαμηλώνει σημαντικά τόσο την συστολική όσο και την διαστολική αρτηριακή πίεση σε ενήλικες με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.
Τα πορτοκάλια περιέχουν πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επίσης τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
Επειδή το τσάι αυτό βγάζει μια όξινη γεύση λόγω του ιβίσκου, προσθέστε προαιρετικά ελάχιστο μέλι ή αγαύη και καλή σας απόλαυση !