Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διατροφής
Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιους από αυτούς
Non-vegeterian
Καταναλώνουν κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γάλα και αυγά πάνω από μία φορά τη βδομάδα
Semi-vegeterian
Καταναλώνουν κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια λιγότερο από μία φορά τη βδομάδα και περισσότερο από μία φορά το μήνα
Pesco-vegeterian
Καταναλώνουν ψάρι, γάλα και αυγά αλλά όχι κόκκινο κρέας ούτε πουλερικά
Lacto-ovo-vegeterin
Καταναλώνουν αυγά , γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά όχι κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά
Keto, κετογονική
Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτείνη.
Carnivore
Στην αυστηρή εφαρμογή της καταναλώνουν μόνο τρόφιμα ζωικής προέλευσης και δεν επιτρέπετε ούτε καφές. Όμως την συναντάμε συνήθως με κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και από φυτικής προέλευσης προϊόντα καταναλώνουν καφέ, τσάι και λάδι καρύδας.
Vegan
Δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά και άλλες τροφές οι οποίες περιλαμβάνουν εκμετάλλευση ζώων για παράδειγμα το μέλι
Flexeterian
Είναι vegeterian διατροφή όμως περιλαμβάνονται και κάποιες μικρές ποσότητες κρέατος.
Whole-Food Plant-Based Diet (WFPBD)
Καταναλώνουν φρούτα, ακατέργαστα λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, τρόφιμα ελάχιστα επεξεργασμένα, εποχιακά και βιολογικά. Γενικά καταναλώνουν το τρόφιμο στο σύνολό του δηλαδή ολόκληρο, για παράδειγμα δεν στύβουν χυμό, καταναλώνουν ολόκληρο το τρόφιμο, όμως καταναλώνουν σμούθι γιατί είναι ολόκληρο το φρούτο . καταναλώνουν βούτυρα καρπών ως πολτός από ξηρούς καρπούς.
Ωμοφαγική, Raw food diet
Καταναλώνουν ωμά τρόφιμα κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το μαγείρεμα τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες.
Φρουτοφαγία ή καρποφαγία, fruitarianism
Καταναλώνουν κυρίως φρούτα και καρπούς όμως απαραίτητη προϋπόθεση η συλλογή τους να έχει γίνει με προσοχή χωρίς να έχει προκληθεί βλάβη στο φυτό.