Είναι έθιμο που έχουμε μια φορά το χρόνο και αξίζει να το τιμήσουμε όπως του αναλογεί χωρίς στερήσεις και τύψεις! Πόσο παχαίνουν λοιπόν τα «κούλουμα»;;;
Πάμε λοιπόν να στήσουμε το πιάτο μας όπως έχουμε μάθει!
Διαλέγουμε ένα μεγάλο πιάτο και το χωρίζουμε σε τέσσερα νοητά μέρη
Θαλασσινά:
Τα θαλασσινά μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας προσφέροντας στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Σε γενικές γραμμές περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο φώσφορος, το ιώδιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, είναι φτωχά σε κορεσμένα και ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, που μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Προτιμήστε τα ψητά ή μαγειρευτά και όχι τηγανιτά, καθώς σε αυτή τη μορφή έχουν απορροφήσει περιττές ποσότητες λίπους. Τα καλαμάρια, οι σουπιές, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο της νηστείας σε συνδυασμό με ρύζι, ζυμαρικά ή λαχανικά, συμβάλλοντας στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και το αίσθημα κορεσμού.
Όσπρια:
Τα όσπρια είναι τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των δημητριακών (φακόρυζο, ρεβυθόρυζο), καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα, δικαιολογώντας έτσι και την παλαιότερη ονομασία τους ως “κρέας του φτωχού”. Κατανοούμε, λοιπόν, πως την περίοδο της νηστείας συντρέχουν επιπλέον λόγοι υπέρ της συστηματικής κατανάλωσής τους (οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα).
Χαλβάς:
Ο χαλβάς παρασκευάζεται από το ταχίνι το οποίο προέρχεται από το σπόρο του σουσαμιού. Αποτελεί πηγή των “καλών” μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιος στις βιταμίνες Β και Ε που έχουν συσχετισθεί με την καλύτερη καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Παρά την υψηλή διατροφική του αξία, αποτελεί μία τροφή πλούσια σε θερμίδες, αφού μία λεπτή φέτα χαλβά ίση με δύο σπιρτόκουτα (60 gr) περιέχει γύρω στις 300 θερμίδες. Καλό είναι, λοιπόν, να καταναλώνεται με σύνεση και παράλληλα να αποφεύγεται στη μορφή με προσμίξεις άλλων υλικών, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, αφού έτσι αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι θερμίδες που περιέχει.
Ταραμάς:
Είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο, αλλά και νάτριο, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με πρόβλημα υπέρτασης. Επίσης, είναι πλούσιος και σε ενέργεια, αφού τα 100 gr ταραμά προσδίδουν γύρω στις 400 θερμίδες. Χρειάζεται, λοιπόν, μέτρο και στην περίπτωση της ταραμοσαλάτας, η υψηλή κατανάλωση της οποίας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ελιές και τουρσί:
Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL χοληστερόλη). Επίσης, περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τις βιταμίνες Α και Ε, γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως περιέχουν και αρκετές θερμίδες, αφού οι 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές δίνουν 45 θερμίδες. Το τουρσί, ως προϊόν ζύμωσης εφοδιάζει τον οργανισμό μας με “καλά” μικρόβια, σημαντικά για την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα, όμως, περιέχουν και αρκετό νάτριο, γεγονός που ίσως καθιστά την κατανάλωσή τους από άτομα με προβλήματα υπέρτασης απαγορευτική. Κατανοούμε, λοιπόν, πως οι ελιές και το τουρσί, που ποτέ δε λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή ούτως ώστε να απολάβετε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό σας βάρος
Αποτοξίνωση Νηστίσιμη
Ημέρα πρώτη
-1φλ γάλα αμυγδάλου κ μια μικρή μπανάνα και 1 κ.σ. βρώμη και κανέλα
-1 ξινόμηλο και 10 φιστίκια Αιγίνης
-1 φλ καστανό ρύζι και 1 κουπα βραστά λαχανικά και 1 σπιρτόκουτο τυρί σόγιας
-2 ρυζογκοφρέτες και 1 αγγούρι
-2 κ.σ. αβοκάντο και σαλάτα σπανάκι λαι 1 φλ γαρίδες
Ημέρα δεύτερη
-1 φέτα γερμανικό ψωμί και ένα μήλο με λίγο ταχίνι και μέλι
-1 ακτινίδιο και 8 αμύγδαλα
-1 σάντουιτς με ψωμί ζέας και αβοκάντο και μανιτάρια και πιπεριές και 1 φέτα τυρί σόγιας
-1 μπολάκι καρότο αγγούρι
-1 μεγάλη σαλάτα με μαυρομάτικα και ντοματούλα και φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και ελαιόλαδο
Ημέρα Τρίτη
-1 φλ γάλα αμυγδάλου και 2 κριτσίνια ολικής ηλιόσπορου
-10 κάσιους και 1 χούφτα Berries
-Πολυσαλάτα με ψητά λαχανικά και 1 φλ quinoa και σπανάκι και πορτοκάλι
-1 μπισκοτάκι digestive Light και 1 γιαουρτάκι σόγιας
-Χόρτα με 5 στικς καβούρι ή 5 γαρίδες ή 1 μέτρια σουπιά .