Είμαι στα δοκιμαστήρια και την προσοχή μου τραβάει η συνομιλία που έχουν στο διπλανό δοκιμαστήριο μαμά και κόρη. Η φωνή της κόρης παραπέμπει στην εφηβεία ή μάλλον είναι μια παιδική φωνή.
Ακούω προσεκτικά και ακολουθεί ο εξής διάλογος :
– Σε παχαίνει αυτό το μαγιό βγάλτο γρήγορα. Ολόσωμο να βρούμε να κρύβει τις κοιλιές.
– Μα βρε μαμά όλες οι φίλες μου έχουν πάρει μπικίνι μόνο εγώ θα φοράω ολόσωμο σαν την χοντρή;
– Όχι ΣΑΝ την χοντρή, είσαι χοντρή!
Σιγή…
Ντύθηκα γρήγορα, ήθελα να βγω να δω ποιά ήταν αυτή η ‘’χοντρή’’ στους τρόπους της μάνα και ποιο κορίτσι στιγματίστηκε με αυτή την ταμπέλα απ’ την ίδια της τη μητέρα και να της πω όσα δεν της έχει πει μέχρι τώρα κανείς.
Δυστυχώς πρόλαβα ίσα να τις δω να βγαίνουν απ’ το μαγαζί με το κοριτσάκι να έχει σκυφτό το κεφάλι (δίστασα και δεν έτρεξα πίσω τους).
Θα προσπεράσω το γεγονός ότι το κορίτσι είχε μια χαρά υγιές σώμα απλά δεν υπάκουε στα πρότυπα του μοντέλου και η μάνα ήταν στα όρια της ανορεξίας και θα εστιάσω μόνο στη ψυχολογία αυτού του παιδιού…
Το παιδί αυτό θα είναι το παιδί που αύριο-μεθαύριο θα παλεύει με την ανορεξία ή με την βουλιμία, δύο συναισθηματικές διαταραχές που η ίδια του η μάνα τις καλλιέργησε. Θα παλεύει με δίαιτες για να ξεφορτωθεί την ταμπέλα του χοντρού παιδιού από πάνω της την οποία της την κάρφωσε με εμμονή η ‘’μανούλα’’ της.
Το παιδί αυτό λοιπόν ‘’καλή μου μάνα’’ μάθε πως θα κουβαλάει πάνω της το πραγματικό βάρος των λόγων που της ξεστόμισες και όχι το βάρος των κιλών της. Ίσως εξελιχθεί σε πραγματικά παχύσαρκη γιατί θα καταπιεί μέσα στα χρόνια όλη τη θλίψη που της δημιούργησες.Μπορει και να γίνει ανορεκτικη για να σου αποδείξει πως τα κατάφερε να σε ικανοποιήσει.
Αχ μανούλες τα παιδιά κουβαλάνε τα μεγαλύτερα τραύματα τους μέχρι την ενήλικη ζωή τους γιατί τα λόγια αυτα τους πέσανε βαριά.
Αν σας ανησυχεί το βάρος του παιδιού σας, η εικόνα του ή η συμπεριφορά του με το φαγητό αρχικά απευθυνθείτε εσείς οι ίδιοι σε κάποιον ψυχολόγο και εκφράστε τις ανησυχίες σας και εκπαιδευτείτε μαζί του για το πως θα μιλήσετε στο παιδί σας για το θέμα των κιλών ή του φαγητού.
Εάν τα κιλά του παιδιού πιστεύετε πως είναι παθολογικά και οι διατροφικές του συνήθειες κακές απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδίατρο, παιδοενδοκρινολόγο, διαιτολόγο-διατροφολόγο να του κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και εξετάσεις και να συμβουλέψει εκείνος το παιδί για το πως θα πρέπει να διαχειριστεί τόσο τα κιλά όσο και το φαγητό.
Ο λεκτικός αυτοσχεδιασμός χωρίς την απαραίτητη παιδεία μπορεί να είναι μοιραίος.
Για να κλείσουμε λοιπόν απευθύνομαι σε σένα που αποκάλεσες ευθαρσώς το υγιές σου παιδί ‘’χοντρό’’ θα σου πω πως η επιμονή για να κάνεις το παιδί σου ‘’τέλειο’’ θα του δώσει μια ισόβια εμμονή να παλεύει για να είναι αδύνατο και οπτικά αρεστό και αυτό ίσως δεν θα στο συγχωρέσει ποτέ.
Οι λέξεις πονάνε μικρούς και μεγάλους.
Οι λέξεις κρύβουν βία.
Η βία η λεκτική αποτυπώνεται στο μυαλό
και το μυαλό δύσκολα ξεχνά…
Καληνύχτα σας
Εμμανουελα Φωτεινου.