Συζητήσαμε με τον Ευθύμη Φωτεινό, ειδικό πάνω στην Κινέζικη Ιατρική και μας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που είχαμε:
Τι εννοούμε με τον όρο Κινέζικη Ιατρική και ποιες θεραπείες περιλαμβάνει αυτή η επιστήμη; Είναι το ίδιο με τον όρο εναλλακτική ιατρική;
Η Κινέζικη Ιατρική έχει ιστορία πάνω από 2.500 χρόνων. Βασίζεται στην θεωρία ότι όλοι έχουμε ενέργεια (Qi) που ρέει στο σώμα μας μέσω καναλιών (μεσημβρινοί). Όταν αυτή η ενέργεια ρέει ελεύθερα και είναι σε ισορροπία, έχουμε καλή υγεία. Όταν κάτι μπλοκάρει την αρμονική ροή της ενέργειας, βιώνουμε πόνο και αρρώστιες. Η Κινέζικη Ιατρική ήρθε στην Δύση την δεκαετία του 1960. Με σκοπό να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, οι Κινέζοι ανέπτυξαν ένα μοντέλο Κινέζικης Ιατρικής που ήταν πιο κοντά στην Δυτική σκέψη και το ονόμασαν Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ). Στην ΠΚΙ η διάγνωση κάθε ασθένειας/συνδρόμου βασίζεται στα συμπτώματα και τα σημάδια που εκδηλώνει το άτομο. Οι γιατροί στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν διάφορες δεξιότητες και τεχνικές για να επαναφέρουν την υγεία. Μεταξύ αυτών ήταν: βότανα, διατροφή, Qi Gong (άσκηση), Tui Na (μάλαξη), βεντούζες, μόξα (το φυτό αρτεμισία από το οποίο δημιουργούσαν κώνους τους οποίους έκαιγαν πάνω σε βελονιστικά σημεία), Gua Sha (αποξεστική τεχνική) και φυσικά βελόνες. Πίστευαν ότι όσο λιγότερο παρεμβατική, τόσο καλύτερη ήταν η θεραπεία και με τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, θεωρούσαν ανώτερους τους ιατρούς που προλάμβαναν τις αρρώστιες, συγκριτικά με εκείνους που τις θεράπευαν. Κάτω από τον όρο εναλλακτική ιατρική ή εναλλακτικές θεραπείες είναι όλες οι μορφές θεραπείας που δεν ανήκουν στην κλασική Δυτική Ιατρική. Παραδείγματα αυτών η Αρχαία Ελληνική Ιατρική, το Ρέικι, Το Σιάτσου, η Αγιουρβέδα κ.α.
Γίνεται παράλληλα αγωγή με την κλασική ιατρική;
Βεβαίως! Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που δείξανε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο θετικά όταν Κινέζικη Ιατρική και Κλασική Ιατρική συνδυάζονται. Σε πολλές περιπτώσεις θεραπείας ή αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων, όπως χημειοθεραπείας για καρκίνο, η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν υποστηρικτικά με τις παρενέργειες, ενώ άλλα τέτοια παραδείγματα ταυτόχρονης εφαρμογής της με κλασική ιατρική για καλύτερα αποτελέσματα είναι η εξωσωματική θεραπεία (IVF).
Έχει διαχρονικά αποτελέσματα ή παροδικά; Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;
Όπως σε κάθε θεραπεία, εξαρτάται από τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και το ίδιο το άτομο. Κάποιες περιπτώσεις θεραπεύονται εξ’ ολοκλήρου σε μερικές συνεδρίες, ενώ άλλες χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία και κάποια συντήρηση, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής και συνήθειες που ίσως είναι επιβλαβείς στην υγεία του ατόμου. Σε γενικές γραμμές, περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι οξύ και πρόσφατο τείνουν να βελτιώνονται γρηγορότερα από χρόνιες καταστάσεις. Οξείες περιπτώσεις θα χρειαστούν το λιγότερο 3 συνεδρίες και τα πιο χρόνια περιστατικά περισσότερες.
Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται ιδανικά μια εναλλακτική προσέγγιση; Και αν διαλέγαμε το top 3 των καταστάσεων που έχει βέλτιστα αποτελέσματα ποια θα ήταν;
Η Κινέζικη Ιατρική έχει εφαρμογή σε τεράστια γκάμα θεμάτων. Η θεραπεία μπορεί να εστιάσει στο σώμα, στο νου αλλά και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να λάβουν βοήθεια μέσω της κλασικής Ιατρικής -η οποία είναι αναγκαία και σώζει ζωές- αλλά δεν τα καταφέρνουν, διότι η ρίζα είναι το στρες, το άγχος, ή προβλήματα συναισθηματικής φύσεως που εκδηλώνονται στο σώμα. Προβλήματα ύπνου, θεραπείες πόνου (κεφαλαλγίες, πόνοι στον αυχένα, στους ώμους και στη μέση), εξαρτήσεις (διακοπή καπνίσματος κι άλλων εθισμών), είναι μερικά μόνο από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που η Κινέζικη Ιατρική μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά και μάλιστα με φυσικά μέσα.
Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει πως όλα αυτά δουλεύουν μόνο αν δε τα αμφισβητείς. Ισχύει;
Πολύς κόσμος δεν πιστεύει στην Κινέζικη αλλά και γενικότερα στις εναλλακτικές θεραπείες. Θεωρούν ότι τα αποτελέσματα βασίζονται στο φαινόμενο Placebo και άρα είναι ψεύτικα. Προσωπικά πιστεύω στην δύναμη της Κινέζικης Ιατρικής καθώς και άλλων εναλλακτικών μορφών θεραπείας, αλλά ακόμα και Placebo να είναι, αυτό κατά την γνώμη μου δεν το καθιστά ψεύτικο. Είναι γνωστή και κοινώς αποδεκτή η δυνατότητα του νου να θεραπεύει το σώμα. Αν κάποιας μορφής θεραπεία βοηθάει το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας να θεραπευτούμε, αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Υπάρχει η άποψη πως όταν κανείς δέχεται βοήθεια, οποιασδήποτε μορφής, χρειάζεται να είναι ανοιχτός και δεκτικός σε αυτή. Παρόλα αυτά, κάποιες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καθοριστικός παράγοντας είναι το κατά πόσο ο θεραπευτής που παρέχει την θεραπεία πιστεύει σε αυτό που κάνει κι όχι τόσο ο θεραπευόμενος.
Ο Ευθύμιος Φωτεινός έχει σπουδάσει Συνθετική Συμβουλευτική, Συνθετική Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Athens Synthesis Center και Μασάζ στο Natural Health Science στην Αθήνα καθώς και Βελονισμό και Κινέζικη Ιατρική για 3 έτη στην Αγγλία, στο College of Integrated Chinese Medicine (Kingston University).
Είναι κάτοχος των:
Acupuncture BSc Hons LicAc (Kingston University)
European Certificate for Psychotherapy (ECP)
Diploma in Integrative Counselling (COSCA)
Diploma in Deep Tissue Massage
Diploma in Ayurvedic Massage
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στις διατροφικές διαταραχές, την τεχνητή γονιμοποίηση και την γονιμότητα, τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς, το πένθος, τα μυοσκελετικά προβλήματα, την Συναλλακτική Ανάλυση, την Gestalt και άλλα.
Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και την Αγγλία με εκατοντάδες κόσμο, ενώ έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχικής Υποστήριξης και Πολιτισμού, «Συνύπαρξη».
Πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις του, με σκοπό την παροχή της καλύτερης δυνατής βοήθειας κάθε ατόμου.
Facebook: Φωτεινός Θεραπευτής
Instagram: foteinos_therapeutis