Αδυνάτισμα,  Υγεια – Ευεξία

Μήπως να πάρω ένα μαγικό χάπι να αδυνατίσω;

Αυτές τις μέρες οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , τα περιοδικά, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ράδιο έχουν παντού χάπια αδυνατίσματος!

Θεωρώ πως ακουμπάω ένα θέμα πολύ επίκαιρο αλλά καλό θα ήταν άνθρωποι που ασχολούνται με την υγεία να τοποθετούνται σε τέτοια θέματα.

Ας βάλουμε λοιπόν μια τάξη στα χάπια αυτά. Υπάρχουν χάπια που είναι φυτικά 100% και βασίζονται σε βότανα και φυτικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές αλλά και διουρητικές. Για παράδειγμα χάπια με πράσινο τσάι, γκρέιπφρουτ, γαϊδουράγκαθο κτλ. Αυτά λοιπόν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τονώνουν ελαφρά τον μεταβολισμό και ενεργοποιούν το λεμφικό άρα και την αύξηση της ούρησης με αποτέλεσμα την άμεση απώλεια κάποιου βάρους αλλά κυρίως μπλοκαρισμένων  υγρών. Διώχνουν δηλαδή τη λεγόμενη κατακράτηση. Για αυτό και το αποτέλεσμα τους είναι έντονο τις πρώτες μέρες λήψης και μετά «κατηγορούνται» πως σταματάνε να δουλεύουν.

Δεύτερη βασική κατηγορία χαπιών είναι αυτά που τονίζουν πως δεσμεύουν το λίπος. Εδώ καλό θα ήταν να ρίξουμε λίγο φως παραπάνω. Τα χάπια αυτής της κατηγορίας έχουν μια απ’ τις παρακάτω δράσεις:

  1. Μπορεί να δεσμεύον ένα μέρος του διατροφικού λίπους. Άρα αν ένα γεύμα σας εμπεριέχει αρκετά λιπαρά, τα χάπια δεσμεύουν ένα μέρος του λίπους του γεύματος και δεν επιτρέπουν στον οργανισμό σας να το «αποθηκεύσει».
  2. Βοηθούν στην άμεση διάσπαση του διατροφικού λίπους που λαμβάνεται σε κάποιο γεύμα στο δωδεκαδάχτυλο μιμούμενο τα χολικά οξέα (τους φυσικούς ενδογενείς μας λιποδιαλύτες).

Αυτό σημαίνει πως αυτή η κατηγορία συμπληρωμάτων δεν ενδείκνυται σε ανθρώπους που έχουν μια διατροφή σωστά χαμηλή σε λίπος και το λίπος που τρώνε είναι απ’ το καλό όπως ώμο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σπόρους κτλ. Είναι για ανθρώπους που δεν διορθώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ο άλλος μηχανισμός δράσης τους είναι η βοηθούμενη απομάκρυνση λίπους απ’ το συκώτι και τη κυκλοφορία. Συμβάλουν δηλαδή στη μείωση του λίπους στο ήπαρ και στην ταυτόχρονη πτώση της χοληστερίνης. Με αυτό τον τρόπο αν «ξεκουραστεί» το συκώτι μας μπορεί να διαχειριστεί- μεταβολίσει καλύτερα το λίπος που αποβάλλουν τα λιποκύτταρα κατά το αδυνάτισμα είτε αυτό πραγματοποιείται με γυμναστική είτε με διατροφή (ή και τα δύο).

Τρίτος μηχανισμός λειτουργίας είναι και αυτός που θα σταθώ παραπάνω. Είναι οι χημικοί λιποδιαλύτες. Εδώ εμπλέκονται θερμογενετικές ουσίες οπού το σώμα καταναλώνει τις πηγές ενέργειας του για να αυξήσει θερμοκρασία σώματος.

Αυτά ενισχύονται κυρίως με επιταχυντές του καρδιακού παλμού όπως η καφεΐνη και η ταυρίνη και με διεγερτικά αμινοξέα όπως η L-καρνιτίνη. Ο οργανισμός μπαίνει σε μια εξωγενή διαδικασία γενικής επιτάχυνσης που θα την χαρακτήριζα ως διαδικασία ‘’SOCK’’ στον μεταβολισμό. Αυτό δυστυχώς είναι αρκετά βίαιο και απότομο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έως και επικίνδυνο.

Οι πιο πολλοί λιποδιαλύτες αυτής της κατηγορίας είναι επιβλαβείς για την καρδιά και το συκώτι και πολλά απ’ τα έκδοχα τους είναι καρκινογόνα. Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι δυστυχώς η πιο χρησιμοποιούμενη καθώς προωθείται σε χώρους εκγύμνασης για άμεσα αποτελέσματα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών τους.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν προβείτε στην λύση κάποιου «μαγικού χαπιού» και να θυμάστε πως τους καλύτερους λιποδιαλύτες τους έχει η φύση!

Αφήστε μια απάντηση