Συνταγές,  Υγεια – Ευεξία

Ήρθε η εποχή για ροδάκινα !

Τα ροδάκινα – ή Prunus persica – είναι μικρά φρούτα συνήθως με χνούδι στην φλούδα (μερικές ποικιλίες δεν έχουν χνούδι) και γλυκιά ρόδινη, κίτρινη ή λευκοκίτρινη σάρκα. Ο πυρήνας του ροδάκινου (κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα. Το ροδάκινο είναι ποικιλία του γένους Προύμνη (Prunus domestica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.

Θεωρείται ότι προέρχονται από την Κίνα περισσότερο από 8.000 χρόνια πριν. Ακόμα όμως  και σήμερα την συναντάμε ως αυτοφυή. Κατόπιν η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και μετέπειτα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα παραγωγής ροδάκινων στον κόσμο!

Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα ,στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα και τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.

Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε διάφορα φαγητά. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι πολύ θρεπτικά και μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πέψης, του πιο λαμπερού δέρματος και της ανακούφισης από αλλεργίες.

Εδώ είναι 10 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που μπορούν να μας προσφέρουν τα ροδάκινα :

  1. θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ίνες. Ένα ροδάκινο μεσαίου μεγέθους (περίπου 150 γραμμαρίων) παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 58

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια

Φυτικές Ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 17% DV

Βιταμίνη Α: 10% της DV

Κάλιο: 8% της DV

Νιασίνη: 6% της DV

Βιταμίνη Ε: 5% της DV

Βιταμίνη Κ: 5% της DV

Χαλκός: 5% της DV

Μαγγάνιο: 5% του DV

(DV : της ενδεικτικής Ημερήσιας πρόσληψης, με βάση δίαιτα 2000 θερμίδων, που αντιστοιχούν στις μέσες ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα.)

Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και μερικών βιταμινών Β.

Επιπλέον, είναι συσκευασμένα με αντιοξειδωτικά – ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο και ώριμο το φρούτο, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα έδειξε αντιοξειδωτική δράση σε υγιείς άνδρες μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση του.

Τα φρέσκα και κονσερβοποιημένα ροδάκινα φαίνεται να έχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών – εφ ‘όσον οι κονσερβοποιημένες ποικιλίες δεν είναι αποφλοιωμένες. Ωστόσο, τα φρέσκα ροδάκινα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη από τα κονσερβοποιημένα

  1. Υγιή οστά και δόντια

Τα ροδάκινα περιέχουν φωσφόρο, ο οποίος μαζί με τα άλλα μέταλλα ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Ο φωσφόρος επίσης βοηθάει στην πρόληψη κάποιων ασθενειών των οστών, όπως η απασβέστωση(η ελάττωση, τοπική ή γενική των αλάτων ασβεστίου που περιέχονται φυσιολογικά στα οστά και τα δόντια), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Τρώγοντας τρόφιμα όπως τα ροδάκινα που περιέχουν φώσφορο, μαζί με ασβέστιο και βιταμίνη C, τα οποία βρίσκονται επίσης στα ροδάκινα, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οστών και των ούλων των γνάθων, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών δοντιών.

 

  1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Τα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα, όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος, απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τόσο ο ψευδάργυρος όσο και η βιταμίνη C επηρεάζουν την επούλωση του κολλαγόνου καθώς και την επούλωση των πληγών. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

 

  1. Αντιγήρανση

Τα ροδάκινα είναι μια μεγάλη πηγή ψευδαργύρου, η οποία έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, ο ψευδάργυρος παρεμβαίνει στη διαδικασία γήρανσης των αρσενικών αναπαραγωγικών οργάνων, ενισχύοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα. Τα ροδάκινα που είτε τρώγονται είτε τοποθετούνται στο δέρμα (σε μορφή κρέμας) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλές ενυδατικές ιδιότητες. Το ροδάκινο είναι στην ίδια οικογένεια με το αμύγδαλο και συχνά τα έλαια της ροδακινιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή καλλυντικών όταν δεν χρησιμοποιείται αμυγδαλέλαιο. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι τα ροδάκινα έχουν θετική επίδραση στο τριχωτό της κεφαλής όσο αφορά την μείωση της τριχόπτωσης.

  1. Προστασία του νευρικού συστήματος.

Τα ροδάκινα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  1. Καλό για την καρδιά

Τα ροδάκινα περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό βιοδραστικών ενώσεων που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με μια μελέτη, η αντικατάσταση των γλυκών ποτών με φρέσκο χυμό φρούτων πλούσιο σε πολυφαινόλες (όπως τα ροδάκινα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

  1. Προωθεί την πεπτική υγεία

Η φυτικές ίνες στα ροδάκινα βοηθούν στη ρύθμιση και βελτίωση της πέψης. Εκτός του ότι είναι καλό για την πέψη, ο καρπός λειτουργεί επίσης ως διουρητικό – βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης

  1. Είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αναρωτιέστε, ποια να είναι τα οφέλη από τα ροδάκινα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Λοιπόν, τα ροδάκινα είναι μια θρεπτική πηγή ενέργειας και ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίσετε τόσο τις δικές σας θρεπτικές ανάγκες όσο και του μωρού σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σχετικές ορμόνες μπορούν να επιβραδύνουν την κίνηση των εντέρων σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Τα ροδάκινα,  όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του ζητήματος.

Τα ροδάκινα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός υγιούς μωρού. Βοηθά στην πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών.

  1. Πρόληψη του καρκίνου

Μια αμερικανική μελέτη αναφέρει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το ίδιο παρατηρήθηκε στην περίπτωση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο έντερο.

Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης μια άλλη ένωση που ονομάζεται καφεϊκό οξύ, η οποία, σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη, προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μειώνοντας την ανάπτυξη του καρκίνου. Και σε άλλη μελέτη, οι ενώσεις ροδάκινων ανέστειλαν όχι μόνο την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού αλλά και τις δευτερογενείς αναπτύξεις στους πνεύμονες. Τα δύο κύρια συστατικά που είναι υπεύθυνα για αυτή την αντικαρκινική ιδιότητα των ροδάκινων είναι τα χλωρογενικά και τα νεοχλωρογενικά οξέα – αυτά βοηθούν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή.

  1. Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ξεκίνημα της ημέρας έχει μεγάλη σημασία για να βοηθηθεί κάποιος στην απώλεια κάποιων περιττών κιλών. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να μειωθεί η ποσότητα των δημητριακών και να δοθεί χώρος για ορισμένα φρούτα όπως τα ροδάκινα – αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε πλήρης και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Τα ροδάκινα είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, και οι ίνες, όπως γνωρίζουμε, προάγουν την κορεσμό και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Μια αμερικανική μελέτη αναφέρει ότι η μίξη των φυτικών ινών με τα φρούτα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της επιδημίας παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα, κάτι τόσο απλό όσο η κατανάλωση 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους σε μεγάλο βαθμό. Βοηθά επίσης να περιοριστούν και οι τιμές από : την υψηλή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Πώς να φάτε ένα ροδάκινο; Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να συμπεριλάβετε τα ροδάκινα στη διατροφή σας:

  • Μπορείτε να προσθέσετε φέτες ροδάκινου σε ζεστά ή κρύα μπολ δημητριακών ή γιαούρτι!
  • Μπορείτε να πετάξετε φρέσκα (ή κατεψυγμένα) ροδάκινα σε μπλέντερ με λίγο γάλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μπανάνες και πάγο. Ένα νόστιμο smoothie μόλις δημιουργήθηκε!
  • Προσθέστε μερικά φρέσκα ή κατεψυγμένα ροδάκινα στο μπουκαλάκι με το νερό που έχετε καθημερινά μαζί σας. Το πιο εύκολο detox water που υπάρχει!
  • Για ένα νόστιμο σνακ, ζεστάνετε μερικές φέτες ροδάκινου και προσθέστε λίγο κανέλα. Το ίδιο σνακ μπορείτε να συμπεριλάβετε και στο γεύμα σας.

 

Προσθέστε χυμό λεμονιού στις φέτες των ροδάκινων σας για να μην μαυρίσουν!

 

Πάμε να δούμε 3 ιδιαίτερες συνταγές με ροδάκινα !

 

Σαλάτα με καυτερό ροδάκινο και αβοκάντο !

  • 3 κουταλιές της σούπας. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά καυτερή κόκκινη (ή και μια που να μην καίει, εάν δεν σας αρέσουν τα καυτερά), κομμένη σε φέτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 ώριμα αλλά σφιχτά ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
  • 2 αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • φρέσκια μέντα, ποσότητα της επιλογής σας (και για γαρνίρισμα)
  • ¼ κούπας ψημένα φιστίκια, ψιλοκομμένα

  1. Ανακατέψτε μαζί το χυμό λεμονιού, το λάδι, το μέλι, το κρεμμύδι και τη πιπεριά σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Προσθέστε στη συνέχεια τα ροδάκινα και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σαλάτα σας να «κάτσει» από  15 λεπτά  έως και 1 ώρα.
  3. Ακριβώς πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το αβοκάντο και την μέντα και ανακατέψτε.. Προσθέστε την κορυφή της σαλάτας τα φιστίκια και γαρνίρετε με έχτρα μέντα!

Λεμονάδα σμέουρου με ροδάκινο!

  • 1/4 φλιτζανιού νέκταρ αγαύης
  • 170-200 γραμμάρια σμέουρα
  • 3 μεσαία ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  1. Σε ένα μέτριο τηγανάκι, συνδυάστε 1 φλιτζάνι νερό και την αγαύη σε μέτρια φωτιά έως ότου η αγαύη διαλυθεί, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα σμέουρα και τα ροδάκινα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να διαλυθούν τα σμέουρα, περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε το μείγμα σας σε ένα μπλέντερ και αναδέψτε το ( χωρίς καπάκι καθώς είναι ζεστό), περίπου 1 λεπτό. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το στραγγίσετε με ένα λεπτό βαμβακερό πανί στραγγίσματος ή με ένα λεπτό κόσκινο ή σίτα.
  3. Σε μια μεγάλη κανάτα, ανακατέψτε μαζί το μείγμα των σμέουρων-ροδάκινων,τον χυμό του λεμονιού και 5 φλιτζάνια νερό. Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να ψυχθεί.
  4. Σερβίρετε με πάγο και σμέουρα, αν θέλετε.

 

Κοτόπουλο με ροδάκινα – συνταγή του ενός σκεύους !

  • 2 μπούτια/στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και χωρίς κόκαλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2/4 φλ. κρεμμύδι κόκκινο γλυκό
  • 3 ροδάκινα ώριμα, σε κύβους
  • ¼ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ δενδρολίβανο
  • 2 κ.γ μουστάρδα Dijon
  • Αλατοπίπερο
  • Ξ2 κ.σ ύδι βαλσάμικο ή μηλόξυδο
  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε 1 κ.σ  λάδι στο ταψί τσιγαρίστε το κοτόπουλο μαζί με το αλατοπίπερο για περίπου 7 λεπτά ανα πλευρά. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το σκεύος και αφήστε το σε ένα πιάτο. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να το κρατήσετε ζεστό.
  2. Μην καθαρίζετε το τηγάνι σας, αλλά προσθέστε ακόμα 1 ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και το δενδρολίβανο, μαγειρέψτε για 1 λεπτό ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, το ξύδι, την μουστάρδα, το αλάτι σας και τέλος τα ροδάκινα. Μαγειρέψτε περίπου 12 λεπτά ( ή μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα) .
  3. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και θερμαίνετε το μόνο μέχρι να ζεσταθεί, ρίχνοντας ταυτόχρονα την σάλτσα του ροδάκινου από πάνω του. Έτοιμο !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *