Πάμε μαζί να αποκωδικοποιήσουμε τα γράμματα κ τα νούμερα;
Ο πρώτος αριθμός, υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής.
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας ( έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε )
Άρα εδώ θελουμε όσο το δυνατόν μικρότερο νούμερο!
Στη συνέχεια ακολουθούν δυο γράμματα, που υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής. Για την Ελλάδα είναι EΕ.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι αριθμοί που αφορούν τη μονάδα παραγωγής, τον θάλαμο παραγωγής, τον κωδικό παρτίδας και δεν έχουν μεγάλη αξία για το σένα.
Extra tip!
I. Η ημερομηνία λήξης των αυγών, δε μπορεί να ξεπερνά τις 30 μέρες από την ημερομηνία συσκευασίας.
2. Στο ψυγείο μπορείτε να τα διατηρήσετε για 3 – 5 εβδομάδες το αργότερο
3. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
4. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
5. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη βιολογική αξία του αυγού
6. Το ασπράδι : Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.
7. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%. Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)
8. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.