Ποιος είπε πως τα γλυκά των Χριστουγέννων παχαίνουν;;; Υπάρχουν γλυκάκια τα οποία είναι τόσο «αθώα» όσο ένα σνακ λαχανικού ή φρούτου!
Τα τρουφάκια καρότου με ινδοκάρυδο είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων όχι μόνο για την γεύση τους και το χρώμα τους αλλά και γιατί είναι τόσο διαίτης που δεν δημιουργούν καθόλου ενοχές σε όσους τα καταναλώνουν!
Πάμε να δούμε ποια υλικά θα χρειαστούμε για 30 μικρά πορτοκαλί τρουφάκια!
–1 κιλό καρότα
–1 βανίλια
–400 γρ ινδική καρύδα τριμμένη
–1 πορτοκάλι
–στέβια ή αγάβη κατά βούληση
Τα βήματα είναι τόσο απλά όσο και τα υλικά του γλυκού μας!
Βήμα 1
Πλένουμε καλά τα καρότα τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Βήμα 2
Βάζουμε το τριμμένο καρότο μαζί με το υποκατάστατο ζάχαρης σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα
Βήμα 3
Αφού φύγουν τα υγρά από το καρότο, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 4
Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη μάζα.
Βήμα 5
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βήμα 6
Πλάθουμε τα τρουφάκια μας και τα κυλάμε στο ινδοκάρυδο.
Βήμα 7
Τοποθετούμε τα τρουφάκια στα ειδικά χαρτάκια και κατόπιν, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν τουλάχιστον για 3 ώρες πριν να σερβίρουμε.
Κάθε τρουφάκι έχει περίπου 25 θερμίδες το ένα όταν το μέσο τρουφάκι έχει τις τριπλάσιες και το τρουφάκι καρότου δεν έχει καθόλου λιπαρά καθώς δεν έχουμε βάλει ούτε βούτυρο ούτε λάδι.
Πάμε να μάθουμε τι μας προσφέρει το συγκεκριμένο γλυκάκι!
H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Tο ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Eπίσης, το λάδι από καρύδα, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια. Eπίσης, ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος καταπολεμώνται αποτελεσματικά έπειτα από συστηματική χρήση λαδιού καρύδας. Στον οργανισμό, το λαουρικό οξύ που περιέχεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην καρύδα, έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό σε παθήσεις του ανοσοποιητικού
Το καρότο ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την έκκριση των πεπτικών υγρών. Είναι καλή θεραπεία για τον τυμπανισμό, τους κολικούς, την κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις μολύνσεις του εντέρου και τα πεπτικά έλκη. Οι διουρητικές ιδιότητες του καρότου ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών και την κυστίτιδα. Είναι αποτοξινωτικό και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του εκζέματος και της ακμής. Επίσης,βοηθά στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Η αποχρεμπτική δράση του βοηθά στη ρευστοποίηση και αποβολή της βλέννας από τους πνεύμονες, σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας και άσθματος. Οι αντισηπτικές ιδιότητές του συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων από βακτήρια και ιούς, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και οι παιδικές αρρώστιες (ιλαρά, ανεμοβλογιά). Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό.Η κατανάλωση 1-2 καρότων καθημερινά μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% και βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών και αρτηριακών παθήσεων.
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.Ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι μας περέχει 62 θερμίδες και μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν είναι χαμηλή. Στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λεμονοειδή και τα καροτενοειδή. Μία ένωση που βρίσκεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται D – λιμονένιο, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.Ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL – χοληστερόλη.Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα πορτοκάλια βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ αποτελεί και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιές σπέρμα, προστατεύοντάς το από γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η υψηλή περιεκτικότητά του πορτοκαλιού σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους. Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Εμμανουέλα Φωτεινού
Βιολόγος Κλινική Βιοχημικός
Πρότυπο Κέντρο Ευεξίας – www.efdiatrofin.gr
Σπύρου Μερκούρη 56
210 72 51 933- 698 13 95 214
Πηγή θρεπτικών για τα υλικά : www.diatrofi.gr