Συνταγές,  Υγεια – Ευεξία

Καρπούζι, ο πιο γλυκός γίγαντας του φρουτο-βασιλείου!

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι είναι απλώς νερό και ζάχαρη, το καρπούζι είναι στην πραγματικότητα ένας καρπός με πολλά θρεπτικά συστατικά για την διατροφή μας. Παρέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών και μόνο ένα μικρό αριθμό θερμίδων.

Τα καρπούζια έχουν γίνει συνώνυμα με το καλοκαίρι και τις παραλίες, και αυτό συμβαίνει για ένα καλό λόγο: η αναζωογονητική τους αίσθηση και η γλυκιά γεύση βοηθούν στην καταπολέμηση της ζέστης και παρέχουν ένα επιδόρπιο απαλλαγμένο από ενοχές λόγω των πιθανών υψηλών θερμίδων.

Μαζί με το πεπόνι, το καρπούζι είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας Cucurbitaceae. Υπάρχουν πέντε συνήθεις τύποι καρπουζιού : με σπόρους, χωρίς σπόρους, μίνι, κίτρινο και πορτοκαλί.

  • Το καρπούζι έχει καλλιεργηθεί για χιλιάδες χρόνια, με στοιχεία που εκτείνονται πίσω στους αρχαίους Αιγυπτίους – οι οποίοι ήταν εξαίρετοι καλλιεργητές.
  • Πάνω από το 90 % ενός καρπουζιού είναι νερό.
  • Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός καρπουζιού, με 75 εκατομμύρια παραγόμενα καρπούζια το 2014.
  • Το καρπούζι θεωρείται ότι βοηθά ασθένειες/καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο καρκίνος και η φλεγμονή.

 

Οφέλη

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε είδους συνδέεται εδώ και καιρό με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών για την υγεία που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της συνολικής θνησιμότητας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Άλλα οφέλη από το καρπούζι περιλαμβάνουν την προώθηση μιας υγιούς επιδερμίδας και τριχών, αυξημένης ενέργειας και γενικότερου χαμηλότερου βάρους.

 

Πρόληψη άσθματος

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

 

Πίεση του αίματος

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την American Journal of Hypertension διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση εκχυλίσματος καρπουζιού βελτίωσε την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προυπέρταση ή υπέρταση 1ου βαθμού.

 

Δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο – που βρίσκονται στο καρπούζι – μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

 

Καρκίνος

 

Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη του λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

 

Η πέψη και η πεπτική οδός

Το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και φυτικές ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει την τακτικότητα των κενώσεων για μια υγιή πεπτική οδό.

 

Ενυδάτωση

 

Το καρπούζι αποτελείται από 92 % νερό και είναι γεμάτο από σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Για αυτό το λόγο θεωρείται και ένα τέλειο σνακ για να έχεις στο χέρι τους καλοκαιρινούς μήνες για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί σε φέτες για ένα νόστιμο κρύο σνακ- γρανίτα.

 

Φλεγμονή

Η χολίνη – που βρίσκεται στο καρπούζι – είναι μια πολύ σημαντική και ευπροσάρμοστη θρεπτική ουσία. βοηθά το σώμα μας στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, βοηθά στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

 

Πόνος των μυών

 

 

Το καρπούζι και ο χυμός καρπουζιού έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο των μυών και βελτιώνουν το χρόνο αποκατάστασης μετά από άσκηση σε αθλητές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στο αμινοξύ L-κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι.

 

Δέρμα

Το καρπούζι είναι ιδανικό βοήθημα για το δέρμα, επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, η οποία κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την δημιουργία και συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει δομή στο δέρμα και τα μαλλιά. Επιπλέον, το καρπούζι συνεισφέρει στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα και τα μαλλιά.

 

Θρέψη

Ένα φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους (152 γραμμάρια) περιέχει:
  • 43 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 2 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 11 γραμμάρια υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένων 9 γραμμαρίων ζάχαρης)
  • 1 γραμμάριο φυτικών ινών
Ένα φλιτζάνι καρπούζι παρέχει το ακόλουθο ποσοστό ημερησίων βιταμινών:
  • 17 % της βιταμίνης Α
  • 21 % της βιταμίνης C
  • 2 % του σιδήρου
  • 1 % του ασβεστίου

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φολικό, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταϊνη.

Το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Ναι, ακόμα και απ’ την ντομάτα!

Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες σημαίνουν ότι το καρπούζι δεν είναι μόνο ένα νόστιμο snak χαμηλών θερμίδων – είναι επίσης πολύ καλό για την υγεία σας και συστήνουμε ανεπιφύλακτα την καθημερινή κατανάλωση του!

Σπόροι καρπουζιού

Πιστεύατε πως δεν κάνει να καταπίνουμε τους σπόρους του καρπουζιού; Και όμως, δεν πειράζει καθόλου! Οι σπόροι του καρπουζιού είναι ασφαλείς και δεν παθαίνετε τίποτα αν καταπιείτε κάποιους από αυτό. Συγκεκριμένα, σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους τρώνε σαν ένα πολύ καλό συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού. Εναλλακτικά, σαν σνακ για να περνά η ώρα προσθέτοντας τους αλάτι. Όπως εμείς με τους ηλιόσπορους.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών.Κι αυτό γιατί περιέχουν μαγνήσιο που βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, την υγεία των οστών αλλά και του μεταβολισμού. Εκτός από μαγνήσιο, περιέχουν επίσης και σίδηρο, που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Εκτός των παραπάνω, αποτελεί και ένα πολύ θρεπτικό συστατικό, ειδικότερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι για πολλούς ένα ωραίο σνακ, περιέχοντας μόλις 22 θερμίδες ανά χούφτα.

Πως τα τρώνε; Τα αφήνεις 2 με 3 μέρες εκτός ψυγείου ώστε να ξεραθούν εντελώς και ύστερα μπορείς να τα φας όπως τον πασατέμπο!

Έτοιμοι για τις 3 καρπουζο-συνταγές μας ;

Σαλάτα καπρέζε με καρπούζι

συστατικά :
  • 1 μικρό καρπούζι, κομμένο σε φέτες
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
  • φρέσκο βασιλικό σε φέτες
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • βαλσάμικο ξύδι
Εκτέλεση :
  • Κόψτε το καρπούζι σε παχιά τετράγωνα (περίπου μισή παλάμη).
  • Κόψτε τη μοτσαρέλα σε φέτες όχι πολύ λεπτές.
  • Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, τοποθετήστε εναλλακτικά φέτες μοτσαρέλας και καρπουζιού. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
  • Ραντίστε με ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι και σερβίρετε.

Χωριάτικη σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Συστατικά :

 

  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί (ή βαλσάμικο έαν το προτιμάτε)
  • αλάτι & πιπέρι
  • 3 κούπες καρπούζι χωρίς καρπό, σε κυβάκια
  • 1 κούπα αγγούρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα θρυμματισμένη φέτα
  • 1/2 κούπα κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1/3 κούπας χοντροκομμένη φρέσκια μέντα
  • 5-6 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
εκτέλεση :
  • Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το ξίδι από κόκκινο κρασί, το πιπέρι και το αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, ενώστε το καρπούζι,το αγγούρι, τη φέτα, το κόκκινο κρεμμύδι και την μέντα.
  • Ρίξτε απο πάνω το μίγμα του μικρού μπολ.
  • Γαρνίρετε με περισσότερη μέντα εάν θέλετε και η πιο δροσερή σαλάτα με τον αγαπημένο συνδιασμό φέτας και καρπουζιού είναι έτοιμη!

Μεσογειακή πίτσα καρπουζιού

 

 

Τα υλικά για αυτή την «πίτσα» καρπουζιού είναι τα ίδια με την παραπάνω συνταγή. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος παρασκευής. Θα κόψουμε το καρούζι μας σε τριγωνικές φέτες (σαν την πίτσας) και μπορούμε να προσθέσουμε πάνω του :

  • τριμμένη φέτα
  • φύλλα μέντας
  • κρεμμύδι κόκκινο
  • λεπτές φέτες αγγουριού
  • ελαιόλαδο και βαλσάμικο ή ξύδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • (Μπορείτε να προσθέσετε έξτρα : ντοματίνια και ελιές!)

Είναι ιδανικό Καλοκαιρινό σνακ για τα παιδιά καθώς έχει μια ιδιαίτερη και πολύχρωμη παρουσίαση !

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *