Συζητήσαμε με την Αντιγόνη Λαούδη, θεραπεύτρια shiatsu, για να μας εξηγήσει τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτή την ιαπωνική μέθοδο χειρομάλαξης.
Το shiatsu σε ποιον απευθύνεται; Υπάρχει κάποια ομάδα του πληθυσμού για την οποία δεν ενδείκνυται;
Το shiatsu κατατάσσεται κυρίως στις μεθόδους πρόληψης. Προλαμβάνει πρωτίστως και κατόπιν καταστέλλει τα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι η αποφυγή “σωματοποίησης” του άγχους και του στρες. Δεδομένου ότι στις μέρες μας όλοι έχουμε άγχος, απευθύνεται σε όλες τις ομάδες ανθρώπων χωρίς διάκριση ηλικίας.
Είναι επίπονη ως θεραπεία;
Έχει πολλές βαθμίδες πιέσεων και το κάθε σύστημα έχει διαφορετική ανοχή στο πόνο. Ως μέθοδος θα έλεγα είναι περισσότερο “απελευθερωτική” πάρα επίπονη. Ωστόσο, φροντίζουμε πάντα να εξετάζουμε την ευαισθησία του θεραπευομένου ώστε να μη προκαλείται πόνος. Σε κάποιες περιπτώσεις έντονων μυοσκελετικών βλαβών, ίσως προκληθεί μια ήπια ενόχληση, η οποία συνήθως προϋπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο “πόνος” καταστέλλεται μέσω των συνεχόμενων συνεδριών.
Τι συχνότητα απαιτούν οι συνεδρίες, ώστε να έχουν κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα;
Κάθε σύστημα είναι διαφορετικό, άλλα ανταποκρίνονται πιο γρήγορα, άλλα πιο αργά. Σημαντικό είναι κατά πόσο “δουλεμένο” είναι ίσως και με άλλες τεχνικές ή το αν έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με κάποια μέθοδο. Ωστόσο στην αρχή, προτείνουμε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες. Κάθε συνεδρία λειτουργεί “αθροιστικά” με τις προηγούμενες. Έχει παρατηρηθεί ότι στις 12 συνεδρίες το σώμα “εκπαιδεύεται” να λειτουργεί ομαλότερα, ενώ ταυτόχρονα ο θεραπευόμενος έχει αποκτήσει καλύτερη επαφή με το σύστημά του. Πέρα από τα παραπάνω, το μέγιστο διάστημα μεταξύ των συνεδριών προτείνεται να είναι οι 10 ημέρες, για να μην προλάβει το σώμα να “ξεχάσει”.
Ποιο είναι το top 5 των αλλαγών στα συμπτώματα που βιώνει κανείς με τη θεραπεία;
Κάθε άνθρωπος, βιώνει διαφορετικά την κάθε συνεδρία, αναλόγως με το ποιο είναι το αίτημά του ερχόμενος. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική από την προηγούμενη, γιατί και ο ίδιος ο θεραπευόμενος είναι σε διαφορετική κατάσταση κάθε φορά. Σίγουρα το αίσθημα της χαλάρωσης είναι το πρώτο αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, ακολουθεί η αίσθηση ευεξίας, αφού αποκαθίσταται η κινητικότητα, η μείωση της αίσθησης του “βάρους” σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το στήθος, καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και για τις γυναίκες ομαλότερη έμμηνος ρύση τόσο, όσον αφορά τη ροή αλλά και τον πόνο.
Τι πρέπει να προσέξει κάποιος κατά την αναζήτηση θεραπευτή shiatsu;
Το να επιλέξεις θεραπευτή, είναι προσωπική υπόθεση. Ως γνωστόν, δε ταιριάζουμε όλοι με όλους. Η διαδικασία επιλογής είναι σημαντική, αφού με το θεραπευτή σου θα περάσεις ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία αλλά και το έδαφος να “χτιστεί” εμπιστοσύνη, τόσο στο απόρρητο θεραπευτή-θεραπευομένου, όσο και στο να μπορείς να αφεθείς στη γνώση του. Με αυτά τα χαρακτηριστικά και θέληση και από τις δυο πλευρές μπορεί να χτιστεί μια αποτελεσματική θεραπευτική σχέση.
Με λένε Αντιγόνη Λαούδη και είμαι Shiatsu Therapist-Chinese Medicine & Usui Reiki healer. Φοίτησα στη σχολή ενεργειακών θεραπευτών Shiatsu-Σύνθεσις το 2011. Η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν 4 έτη, ενώ στην πορεία, ασχολήθηκα με το Usui Reiki όπου κατέχω 2ο βαθμό. Το 2015 έλαβα μέρος σε μια ομάδα ανάλυσης και αντιμετώπισης αυτοάνοσων νοσημάτων και κυρίως της Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η γνώση είναι ατέρμονη, άρα κι εγώ είμαι δια βίου μαθήτρια.
facebook: Shiatsu Art Εναλλακτική Ενεργειακή Θεραπευτική
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το shiatsu, επισκεφτείτε τη σελίδα της Αντιγόνης: Shiatsu Art Holistic Therapy