Είχα υποσχεθεί πως μια στο τόσο θα ανεβάζω θέματα που αφορούν την βιολογία, την πρώτη μου αγάπη. Σήμερα διάλεξα κάτι μη διατροφικό αφού με επισκέφτηκε ένα αγαπημένο εντομάκι!
Δυο λογάκια για το αλογάκι της Παναγίας (που τα θηλυκά όπως θα δείτε παρακάτω είναι ολίγον «διαβολικά»)
Το όνομα αυτού Mantis religiosa!
Το πρώτο συνθετικό του ονόματος προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντις ενώ το δεύτερο συνθετικό από τη λατινική λέξη religio που σημαίνει καθήκον/δέσμευση στους θεούς. Η ονοματοδοσία αυτή σχετίζεται με τη μορφή του σώματος του ζώου και τη στάση που παίρνει, έχοντας το πρόσθιο ζεύγος των ποδιών του απλωμένο, θυμίζοντας στάση προσευχής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 8 είδη μαντιδών. Το πιο κοινό είδος που συναντάμε στη φύση έχει μήκος που φτάνει τα 8 εκατοστά!
Επιπλέον το κεφάλι μπορεί να στρέφεται κατά 180 μοίρες! Το αλογάκι της Παναγίας είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο και τρέφεται με άλλα έντομα αλλά κι ασπόνδυλα μέχρι και νεαρά αμφίβια, ερπετά και μικροθηλαστικά
Πάμε όμως στο ζουμί! Το θηλυκό είναι σχεδόν διπλάσιο και πάντα μεγαλύτερο από το αρσενικό και πιο επιθετικό. Είναι τόσο αιμοβόρο που την ώρα του ζευγαρώματος, ακριβώς τη στιγμή που το αρσενικό εκσπερματώνει και αφήνεται πιο χαλαρό με μια απίστευτα γρήγορη κίνηση το θηλυκό γυρίζει και σκοτώνει το αρσενικό την ώρα που το γονιμοποίει και διαιωνίζει το είδος! Συνήθως το αποκεφαλίζει με συνοπτικές κινήσεις και στη συνέχεια το καταβροχθίζει παίρνοντας πίσω την ενέργεια που σπατάλησε κατά τη διαρκεια της ερωτικής πράξης με το αρσενικό.
Τρώγοντας το θηλυκό το σώμα του αρσενικού παίρνει αρκετές πρωτεΐνες τις οποίες αργότερα χρειάζεται για να θρέψει τους κοινούς απογόνους τους που θα έρθουν στον κόσμο μετά την επιτυχημένη συνουσία. Τα αρσενικά κατα κάποιο τρόπο γνωρίζουν τι τα περιμένει γι’ αυτό κατά την εκσπερμάτωση κάποιες φορές κάνουν μια απότομη κίνηση και αποκολλώνται απο το θυληκό για να γλιτώσουν την επίθεση. Ωστόσο 8 στα 10 αρσενικά δεν τα καταφέρνουν. Το πιο παράξενο από όλα είναι ότι μετά τον αποκεφαλισμό η συνουσία συνεχίζεται για μερικά δευτερόλεπτα και η γονιμοποίηση του θηλυκού είναι πάντα επιτυχής.
Πέρα από τα επιστημονικά, το αλογάκι της Παναγιάς (mantis reiligioza) συμβολίζει τον διαλογισμό και την περισυλλογή. Θεωρείται ότι έρχεται σε μας όταν χρειαζόμαστε την ειρήνη, την ησυχία και την ηρεμία στη ζωή μας. Συνήθως το mantis μας εμφανίζεται όταν έχουμε πλημμυρίσει τις ζωές μας με τόσα πολλά πράγματα, δραστηριότητες ή χάος που δεν μπορούμε πλέον να ακούμε τη μικρή φωνή μέσα μας εξαιτίας του εξωτερικού χάους που έχουμε δημιουργήσει. Και αυτήν την ώρα ανάγκης σηματοδοτεί. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι για να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές που κάνουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι αυτές οι επιλογές είναι οι ενδεδειγμένες.
Αν σας αρέσει κι εσάς η βιολογία, μπορείτε να βρείτε το πρώτο άρθρο της σειράς Biology my love, το οποίο ήταν σχετικό με την πικροφαγία και την υγεία.