Σίγουρα κάποιοι από εσάς έχετε ακούσει για την πικροφαγία! Η πικροφαγία λοιπόν έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς λόγω των επιστημονικών ερευνών που υποστηρίζουν πως οι περισσότερες πικρές τροφές έχουν συστατικά με αντικαρκινική δράση!
Σε αυτή τη μάχη του κόσμου για την ανεύρεση πικρών τροφών με αντικαρκινικές ιδιότητες, οι ερευνητές μελέτησαν τα πικραμύγδαλα, καθώς και τους πυρήνες των κουκουτσιών των βερίκοκων. Την αντικαρκινική ουσία που απομόνωσαν την ονόμασαν αμυγδαλίνη. Η υδρόλυση της αμυγδαλίνης μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς έχει ως προϊόν τη λαετρίνη που είναι ουσία με υπερ-αντικαρκινικές ιδιότητες!
Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι πως η αμυγδαλίνη σαν χημική ένωση έχει μια κυανιούχο ομάδα, η οποία παρουσία του ενζύμου β-γλυκοζιτάση που βρίσκεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα μετατρέπεται σε υδροκυάνιο. Το υδροκυάνιο είναι ισχυρότατο δηλητήριο και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Επειδή στα υγιή κύτταρα δεν υπάρχει αυτό το ένζυμο δεν έχουμε σχηματισμό υδροκυανίου. Με τα ένζυμα των υγιών κυττάρων, όταν η λαερτίνη είναι σε μικρή δόση, μπορεί και μετατρέπεται σε αβλαβείς ενώσεις.
Δυστυχώς ο κόσμος χάνει το μέτρο ακόμα και με τα φυσικά προϊόντα και ανακοινώθηκε προσφάτως από το Νοσοκομείο Π. & Α. Κυριακού ότι το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκαν οι δηλητηριάσεις από κυανιούχα, λόγω της υψηλής κατανάλωσης πικραμυγδάλων και ψίχας από βερίκοκα, ροδάκινα και κεράσια. Επομένως η επιστημονική κοινότητα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η πικροφαγία πρέπει να γίνεται με σύνεση και ύστερα από λεπτομερή ενημέρωση.
Χαρακτηριστικά μόνο θα αναφέρω πως η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 5 mg η οποία περιέχεται σε ένα κουκούτσι μεσαίου βερίκοκου, ενώ οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο απο δηλητηρίαση από πικροφαγία ανέφεραν πως κατανάλωναν την δεκαπλάσια σχεδόν ποσότητα. Το αντίδοτο για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης είναι η ζάχαρη και η άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα είναι ζαλάδες, εμετοί, πονοκέφαλος και νευρολογικές διαταραχές.