Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) αποτελεί πρωτεύον θεραπευτικό σχήμα για ασθενείς με Σακχαρώδη διαβήτη και αποσκοπεί στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Αποτελεί μία αριθμητική τιμή που αποδίδεται σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακα και δείχνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως ο δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση ενός τροφίμου τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει. Είναι, δηλαγή, μία κλίμακα ταξινόμησης των τροφίμων ή των ποτών με υδατάνθρακες, με βάση την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα έπειτα από την κατανάλωσή τους. Τρόφιμα με υψηλό ΓΔ αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος υψηλότερα και ταχύτερα από τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ. Συνεπώς, η επιλογή τροφίμων με χαμηλό ΓΔ οδηγεί στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Παράγοντες που επηρεάζουν τον ΓΔ:
- Επίπεδο Ωρίμανσης: Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο πιο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης.
- Ο χρόνος μαγειρέματος
- Ο συνδυασμός τροφών
- Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον ΓΔ ενός τροφίμου, για παράδειγμα, τα φρούτα ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με τους χυμούς τους.
- Η επεξεργασία μιας τροφής
Τρόποι μείωσης του ΓΔ στην διατροφή:
- Επέλεξε δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη ,γκρανόλα και μούσλι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
- Περιόρισε τις λευκές πατάτες και τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, σε μικρά συνοδευτικά.
- Μείωσε το χυμό φρούτων σε όχι περισσότερο από μισό φλιτζάνι την ημέρα και επέλεξε ολόκληρα φρούτα αντί για τον χυμός τους.
- Επέλεξε τροφές με ω-3 λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν) και αβοκάντο σε μετρημένες ποσότητες
- Συνδύασε τις πλούσιες σε υδατάνθρακα τροφές με τροφές πλούσιες σε λίπος και πρωτεΐνη ώστε να επιβραδύνεται ο ρυθμός πέψης του γεύματος και να μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης αυτών π.χ στο δεκατιανό συνδύασε το φρούτο σου με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών ή 1 φέτα γαλοπούλα ή 1 αυγό ή ασπράδια
- Προσπάθησε να τηρείς τα τρία γεύματα ανά ημέρα και ένα ή δύο σνακ χωρίς να παραλείπεις το πρωινό σου.
- Περιόρισε τα κορεσμένα λίπη από γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα, επέλεξε γάλα 1,5% , γιαούρτι 2% και Light τυριά
- Κατήργησε εντελώς τα ροφήματα με ζάχαρη, τα συσκευασμένα τρόφιμα και προϊόντα εμπορίου πλούσια σε λιπαρά.