Συνταγές,  Υγεια – Ευεξία

Σταφυλάκι μου γλυκό, το καλύτερο αντιγηραντικό!

Τα σταφύλια έχουν καλλιεργηθεί για χιλιάδες χρόνια και έχουν τιμηθεί από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για τη χρήση τους στην παραγωγή του οίνου αλλά και ως εδώδιμου καρπού.

Υπάρχουν πολλά είδη σταφυλιών, όπως πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και ροζ. Αναπτύσσονται σε συστάδες και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με κουκούτσια ή και χωρίς.

Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Τα περισσότερα σταφύλια που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από την Καλιφόρνια.

Τα σταφύλια προσφέρουν πληθώρα ωφέλιμων στοιχείων για την υγεία λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Εδώ είναι τα κορυφαία 12 οφέλη για την υγεία μας που μπορούμε να πάρουμε απ’ την κατανάλωση σταφυλιών

Τα σταφύλια πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά βιταμίνη C και K

Τα σταφύλια είναι υψηλά σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινου ή πράσινου σταφυλιού περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά :

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Φυτικές Ίνες : 1,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI*)

Βιταμίνη Κ: 28% του RDI

Θειαμίνη: 7% του RDI

Ριβοφλαβίνη: 6% του RDI

Βιταμίνη Β6: 6% του RDI

Κάλιο: 8% του RDI

Χαλκός: 10% του RDI

Μαγγάνιο: 5% του RDI

*Η αναφορά ημερήσιας πρόσληψης (RDI) είναι το ημερήσιο επίπεδο πρόσληψης ενός θρεπτικού συστατικού που θεωρείται επαρκές για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του 97-98% των υγιή ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα φλιτζάνι σταφύλια (151 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο του RDI για τη βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και υγιή οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη θρεπτική ουσία και ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των συνδετικών ιστών.

Οι υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στα σταφύλια μπορούν να αποτρέψουν τις χρόνιες νόσους

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα σας που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Τα σταφύλια είναι υψηλά σε μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ωφέλιμες φυτικές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί σε αυτό το φρούτο! Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στην φλούδα και τους σπόρους (κουκούτσια).

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερους αριθμούς αντιοξειδωτικών, λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν ακόμα και μετά τη ζύμωση, για αυτό το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις. Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολυφαινόλη. Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, που δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο, κερκετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ, τα οποία είναι και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα σταφύλια περιέχουν υψηλά επίπεδα ωφέλιμων φυτικών ενώσεων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη, μια από τις ενώσεις που βρέθηκαν σε αυτό το φρούτο, έχει μελετηθεί πολλές φορές όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα .

Ωστόσο, ο μοναδικός συνδυασμός φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα αντικαρκινικά οφέλη τους. Εκτός από την ρεσβερατρόλη, τα σταφύλια περιέχουν επίσης κβερκετίνη, ανθοκυανίνες και κατεχίνες – οι οποίες μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις κατά του καρκίνου.

Το εκχύλισμα του σταφυλιού έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και συγκεκριμένα στο κόλον του παχέος εντέρου σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

Επιπλέον, μία μελέτη σε 30 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση 450 γραμμαρίων σταφυλιών ημερησίως για δύο εβδομάδες μείωσε τους δείκτες του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα εκχυλίσματα σταφυλιών εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, τόσο σε εργαστηριακά ευρήματα όσο και σε ποντίκια.

Ενώ οι μελέτες σχετικά με τα σταφύλια και τον καρκίνο στους ανθρώπους είναι περιορισμένες, μια δίαιτα υψηλή σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα σταφύλια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ευεργετική για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση σταφυλιών είναι καλή για την καρδιά σας. Πάμε να δούμε συγκεκριμένα μερικούς απ’ αυτούς:

Α. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, το οποίο είναι το 6% του RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιούς στάθμης της αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη σε 12.267 ενήλικες έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα καλίου σε σχέση με το νάτριο ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.

Β. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Σε μία μελέτη σε 69 άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών σταφυλιών ημερησίως για οκτώ εβδομάδες έδειξε ότι μειώνει την ολική και κακή χοληστερόλη LDL. Τα λευκά σταφύλια δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, όπως η μεσογειακή διατροφή, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσουν από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) 53. Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει το πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Επιπλέον, οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη διάρκειας 16 εβδομάδων σε 38 άνδρες, όσοι έλαβαν 20 γραμμάρια εκχυλίσματος σταφυλιών ημερησίως παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος σας να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η ρεσβερατρόλη αυξάνει επίσης τον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίες μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Περιέχουν αρκετές ενώσεις που ωφελούν την υγεία των ματιών

Οι φυτικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στα σταφύλια μπορούν να προστατεύσουν από τις κοινές ασθένειες των ματιών.

Σε μία μελέτη, τα ποντίκια που τράφηκαν με μια διατροφή συμπληρωμένη με σταφύλια έδειξαν λιγότερα σημάδια βλάβης στον αμφιβληστροειδή και είχαν καλύτερη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έτρωγαν τους καρπούς.

Σε μια άλλη μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, η ρεσβερατρόλη βρέθηκε να προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο ανθρώπινο μάτι από το υπεριώδες Α φως.

Επίσης φάνηκε πως η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και τη διαβητική ασθένεια των ματιών. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), κοινής ασθένειας των ματιών.

Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των ματιών από ζημιές από το μπλε φως .

Μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου σας και να ενισχύσει τη μνήμη σας.

Σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων σε 111 υγιείς ενήλικες ηλικίας, 250 mg συμπλήρωμα σταφυλιών την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες σε ένα γνωστικό τεστ που μετρά την προσοχή, τη μνήμη και τη γλώσσα σε σύγκριση με τις βασικές τιμές.

Μια άλλη μελέτη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 230 ml χυμού σταφυλιών βελτίωσε τόσο την ταχύτητα των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη μνήμη όσο και τη διάθεση 20 λεπτά μετά την κατανάλωση.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν αυτήν εύρεση.

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Κ. Αν και μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη βελτίωσε την πυκνότητα των οστών, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Σε μία μελέτη, οι αρουραίοι που τράφηκαν με λυοφιλοποιημένη σκόνη σταφυλιών για 8 εβδομάδες είχαν καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και στην διατήρηση του.

Μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σας από ορισμένα βακτήρια, ιούς και μύκητες

Πολλές ενώσεις στα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν και καταπολεμούν τις βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις. Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την ευεργετική επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το εκχύλισμα της φλούδας σταφυλιών έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον ιό της γρίπης σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων. Επιπρόσθετα, οι ενώσεις των σταφυλιών διέκοψαν τον εμβολιασμό του ιού του έρπητα, της ευλογιάς των πτηνών και των ζυμομυκήτων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να προστατεύσει από τροφικές ασθένειες. Όταν προστέθηκε σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων, αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως το Ε. Coli.

Μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση και να προωθήσουν τη μακροζωία

Οι φυτικές ενώσεις που απαντώνται στα σταφύλια ενδέχεται να επηρεάσουν τη γήρανση και τη διάρκεια ζωής. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σε μια ποικιλία ζωικών ειδών.

Αυτή η ένωση διεγείρει μια οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται sirtuins, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία!

Ένα από τα γονίδια που ενεργοποιεί η ρεσβερατρόλη είναι το γονίδιο SirT1. Αυτό είναι το ίδιο γονίδιο που ενεργοποιείται σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερή διάρκεια ζωής σε μελέτες σε ζώα.

Μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και οι αυτοάνοσες ασθένειες.

Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως διαβάσατε και παραπάνω.

Σε μια μελέτη σε 24 άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο – παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – ένα εκχύλισμα σκόνης σταφυλιών που ισοδυναμεί με περίπου 1,5 φλιτζάνια (252 γραμμάρια) νωπών σταφυλιών αύξησε τον αριθμό των αντιφλεγμονωδών ενώσεων στο αίμα τους. Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε 75 άτομα με καρδιακή νόσο διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος σκόνης σταφυλιού αύξησε τα επίπεδα αντιφλεγμονωδών ενώσεων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μια μελέτη σε αρουραίους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έδειξε ότι ο χυμός σταφυλιών βελτίωσε όχι μόνο τα σημάδια της νόσου αλλά και τα αυξημένα επίπεδα αντιφλεγμονωδών ενώσεων στο αίμα.

Νόστιμα, ευέλικτα και μπορούν να ενταχθούν πολύ εύκολα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής

Τα σταφύλια είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να τα απολαύσετε:

 • Φάτε τα σταφύλια απλά σαν σνακ.
 • Καταψύξτε τα σταφύλια για μια δροσερή απόλαυση.
 • Προσθέστε τεμαχισμένα σταφύλια σε μια σαλάτα λαχανικών ή κοτόπουλου.
 • Χρησιμοποιήστε τα σταφύλια σε μια φρουτοσαλάτα.
 • Προσθέστε σταφύλια ή χυμό σταφυλιών σε ένα smoothie.
 • Προσθέστε σταφύλια σε τυρί για ορεκτικό ή επιδόρπιο.
 • Πιείτε 100% χυμό σταφυλιών.

Και λίγα λόγια για τις…σταφυλοθεραπείες ή τις αποτοξινώσεις με σταφύλι ή αλλιώς τις “δίαιτες του σταφυλιού” οι οποίες υπόσχονται πως θα χάσετε πολλά κιλά σε ελάχιστες μέρες.

Μια δίαιτα όπως αυτή δεν είναι ασφαλής επειδή το έλλειμμα θερμίδων που προκαλεί είναι πολύ μεγάλο και επειδή στερεί το σώμα από θρεπτικά συστατικά (λίπος, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα) που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Τα κύτταρα του σώματός σας χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργούν σωστά. Μια τυπική ποσότητα θερμίδων που συνιστάται για έναν ενήλικα είναι περίπου 2000.

500 γραμμάρια σταφυλιών προσφέρουν περίπου 335 θερμίδες. Μια νύχτα ύπνου μπορεί να κάψει 1 θερμίδα ανά λεπτό. Άρα 8 ώρες = 480 θερμίδες. Τα 500 γραμμάρια σταφυλιών δεν καλύπτουν ακόμη και τις ενεργειακές σας ανάγκες για μια νύχτα ύπνου!

Δεύτερον, τα σταφύλια έχουν βιταμίνες A, B6 και C, αλλά τα 500 γραμμάρια δεν έχουν ούτε το ήμισυ του απαιτούμενου ποσού. Η βιταμίνη C φτάνει στο 30% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας. Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν έρχονται καν κοντά στο 30%. Το ίδιο ισχύει και για τα μέταλλα. Ειδικά για το νάτριο. Είναι καλό να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου, αλλά πρέπει να συμπεριλάβετε λίγο στη διατροφή σας για να καλυφθεί αντίστοιχα το νάτριο που χάνεται και να επιτρέψετε τις διεργασίες στο σώμα σας – που βασίζονται σε ένα ορισμένο επίπεδο νατρίου – να συνεχίσουν ανεμπόδιστα.

Τα σταφύλια είναι επίσης εξαιρετικά ελλιπή σε λίπος και πρωτεΐνες, τα οποία είναι σημαντικά δομικά στοιχεία για την επισκευή, την κατασκευή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και πρωτεϊνών στο σώμα σας.

Μόλις ξοδευτεί η ενέργεια από τα σταφύλια, το σώμα σας θα πάρει την ενέργειά του από άλλες πηγές και δεν θα έχετε απαραίτητα τον έλεγχο από πού προέρχεται. Το σώμα σας μπορεί να επιλέξει να κάψει τα μυϊκά κύτταρα αντί του λίπους.

Είναι καλύτερο να μην λιμοκτονείτε, αναγκάζοντας το σώμα σας να πάρει σχεδόν όλη την ενέργεια από τα αποθέματά του. Αντ’ αυτού θα πρέπει να μάθετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και να μην πάτε κάτω από αυτό το ποσό των θερμίδων. Τα αποτελέσματά σας θα είναι πιο αργά αλλά πιο σταθερά. Δεν θα πεινάτε συνεχώς και το σώμα σας θα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Τέλος , σας έχουμε την συνταγή μιας απ’ τις πιο ευγεύστες σαλάτες που έχετε φαει , με σταφύλια φυσικά !

Τι θα χρειαστείτε:
 • 2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι baby
 • 1 φλυτζάνι μανταρίνια, στραγγισμένο
 • 1/3 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι , κομμένα στην μέση
 • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
 • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
 • 1 πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 • 1/4 φλιτζάνι λάδι και ξύδι βαλσάμικο
Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σαλάτας, ενώστε το σπανάκι, τα μανταρίνια, τα σταφύλια, το τυρί, τα καρύδια και το κρεμμύδι. Προσθέστε λάδι και βαλσάμικο της επιλογής σας. Σερβίρετε αμέσως. Έτοιμη !

Διατροφικά Στοιχεία:

1 μερίδα: 235 θερμίδες, 16g λίπος (2g κορεσμένο λίπος), 8mg χοληστερόλη, 644mg νάτριο, 19g υδατάνθρακες (16g σάκχαρα, 2g fiber), 6g πρωτεΐνης.

Αφήστε μια απάντηση