Σήμερα σας έχω την πιο νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή, μια συνταγή που μας γυρνάει στα παιδικά μας χρόνια και μας θυμίζει τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και σίγουρα μια συνταγή που θα κάνει το σπίτι μας να μυρίσει παράδοση!
- 500 γρ κιμα μοσχαρίσιο άπαχο
- 400 γρ ρύζι Καρολίνα
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 ξερά μεσαία κρεμμύδια (2 γέμιση κ 1 Πάτο)
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματάκια άνηθο
- 1 λεμόνι
- 1/2 φλ ελαιόλαδο
- 80 αμπελόφυλλα
- Αλάτι πιπέρι
Υλικά για τη κρέμα:
- 50 γρ ελαιόλαδο ή βούτυρο αγελάδας
- 50 γρ αλεύρι
- 600 ml ζωμό (βοδινού)
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Λίγο άνηθο
- Πιπέρι
- Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας:Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και έχουμε και μια λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.
- Βάζουμε δέκα δέκα τα φύλλα να ζεματιστούνε για 2-3 λεπτά και τα παγώνουμε αμέσως να σταματήσουμε το βρασμό. Αν τα φύλλα μας είναι σε άλμη τα ξεπλένουμε πρώτα πολύ καλά 2-3 φορές και ζεματιζουμε για 1-2 λεπτάκια ακόμα.
- Ετοιμάζουμε το ρύζι:Βάζουμε το ρύζι μας σε ένα λεπτό σουρωτήρι κ ξεπλένουμε αρκετή ώρα κάτω από τρεχούμενο νερό να βγαίνει το νερό διάφανο. Τέλος ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Αφήνουμε να στραγγίξει.
- Έπειτα ετοιμάζουμε τη γέμιση:Σε μια λεκάνη βάζουμε κομμένα πολύ λεπτά τα κρεμμυδάκια μας, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό τον άνηθο, τον κιμά, αλάτι πιπέρι και το μισό λάδι.
- Αναδευουμε καλά & έπειτα προσθέτουμε το ρύζι.
- Ετοιμάζουμε τον Πάτο της κατσαρόλας:Φτιάχνουμε ένα «πάτο λαχανικών». Βάζουμε 1 ξερό κρεμμύδι & τα κοτσάνια από τον μαϊντανό κ τον άνηθο. Πάνω τους στρώνουμε και μια στρώση φύλλα.
- Αρχίζουμε το τύλιγμα και στρώνουμε την κατσαρόλα μας από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα ντολμαδάκια μας να είναι αρκετά στριμωγμένα. Για να μην ανοίξουν.
- Αφού τελειώσουμε το τύλιγμα ρίχνουμε νεράκι ως τη μέση της πάνω στρώσης & το υπόλοιπο λαδάκι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα και τοποθετούμε πάνω στο πιάτο ένα βάρος.
- Βάζουμε στη φωτιά αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και έπειτα βάζουμε καπάκι χαμηλώνουνε τη φωτιά και ψήνουμε 25 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι κ περιμένουμε λίγο να σταθεί το φαγητό.
- Ετοιμάζουμε τη κρέμα λεμονιού:Ζεσταίνουμε το λάδι και όπως κάνουμε μπεσαμέλ ρίχνουμε το αλεύρι και αναδεύουμε με σύρμα συνέχεια. Σταδιακά ρίχνω το ζωμό και αναδεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα μου. Στο τέλος προσθέτω χυμό από λεμόνι, λίγο άνηθο και πιπέρι.
Σερβίρω!
Καλή απόλαυση!
Καλή απόλαυση!