Αν αγαπάς το σταφύλι αυτή η εποχή τότε είναι που αρχίζεις και απολαμβάνεις τα πρώτα γλυκά σταφυλάκια.
Το σταφύλι με 60 περίπου θερμίδες τα 100γρ και 80% περιεκτικότητα σε νερό είναι μια εξαιρετική πηγή υγρασίας και φυτικών ινών.
Εγώ το αγαπώ για την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Έχει 48 mg πολυφαινολών στα 100γρ. Τώρα που το καλοκαίρι το δέρμα μας ταλαιπωρείται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες οι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, που είναι βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιξη και λάμψη.
Η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική πολυφαινόλη του κόκκινου σταφυλιού είναι η ρεσβερατρόλη. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία έχει μπει στο μικροσκόπιο των φαρμακευτικών εταιρειών και έχει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική της δράση. Επίσης μειώνει τη φλεγμονή και καταστέλλει δραματικά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών ενδοκυτταρικά
Παρόμοια δράση με τη ρεσβερατρόλη επιτελούν οι τανίνες και η κερκετίνη που περιέχονται στα σταφύλια
Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εδώ θα τονίσω και την εξαιρετική αντιμικροβιακή δράση του σταφυλιού. Φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη και στιλβένια όπως η πισεατανόλη και η ρεσβερατρόλη καθώς και τα ολιγοπεπτίδια που περιέχονται στα σταφύλια έχουν μεγάλες αντιβακτηριακές δυνατότητες.
Να ξέρεις πως όλα αυτές οι θαυματουργές λέξεις που σου είπα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στη φλούδα και στα κουκούτσια. Άρα αν είσαι σκληροπυρηνικός φάε τα σταφυλακια ατόφια!
Έξτρα που δεν ξέρεις για τα σταφύλια:
Βοηθούν στη μνήμη , την εγκεφαλική λειτουργία, στην προστασία των αγγείων και των αρθρώσεων, στα νεφρά , στην αρτηριακή πίεση, στην ευεξία και στην αντιγήρανση.
Και αυτά τα μαζέψαμε με την ανηψιά μου από το σπιτι τους στη Μάνη και είναι χωρίς φάρμακα ψεκασμένα και χωρίς λιπάσματα.