Το μαύρο χρωμα στα τρόφιμα είναι σπάνιο αλλά αν κρίνω από όσα έχω δοκιμάσει (μαύρο σουσάμι, μαύρο σκόρδο, μαύρο κύμινο, μελάνι σουπιάς κτλ) είναι πάντα μοναδικό!
Μαύρο σουσάμι!
Εγώ σήμερα σου δείχνω το ταχίνι από μαύρο σουσάμι. Μου το έφεραν δώρο στο γραφείο. Η γεύση και το άρωμα είναι ανώτερο από το ταχίνι από λευκό σουσάμι!
Το λάτρεψα!
Είναι ένα προϊόν που στην Ελλάδα γίνεται ελάχιστη χρήση ίσως γιατί δεν είναι γνωστές οι θρεπτικές ιδιότητες και τα θεραπευτικά του χαρακτηριστικά.
Το μαύρο σουσάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενδεικτικά έχει:
- Βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β6, Β9, Β12, C, E, K,
- Χολίνη,
- Βιταμίνη C,
- Βιταμίνη Ε,
- Βιταμίνη Κ,
- Κάλιο,
- Μαγνήσιο,
- Χαλκός,
- Ασβέστιο,
- Ψευδάργυρος
- Μαγγάνιο,
- Σελήνιο,
- Νάτριο,
- Φώσφορος,
- Σίδηρο.
Η διατροφική αξία του προϊόντος ανά 100 γραμμάρια:
- πρωτεΐνη – 19,4 g
- λίπη – 48,4 g
- υδατάνθρακες – 12,2 g
- Οι θερμίδες είναι 565 kcal ανά 100 g
Άρα αν και πλούσιο σε πρωτεΐνη & καλά λιπαρά είναι αρκετά θερμιδογόνα τα μαύρα αυτά σποράκια!
Τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία είναι τόσο πλούσιο το σουσάμι έχουν τις ακόλουθες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία
- Oμαλοποίηση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα,
- Kαθαρισμός των τοξινών,
- Mείωση των επιπέδων χοληστερόλης,
- Oμαλοποίηση του νευρικού συστήματος του ατόμου,
- Eξάλειψη των προβλημάτων ύπνου,
- Πρόληψη των διαδικασιών γήρανσης,
- Βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και διατήρηση της ελαστικότητάς του,
- Eνίσχυση των νυχιών,
- Αποκατάσταση της δομής της τρίχας και ενδυνάμωση της τρίχας,
- Eνίσχυση του ανθρώπινου οστικού σκελετού,
- Πρόληψη του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και της αναιμίας,
- Rύθμιση του καρδιαγγειακού συστήματος
- Eνίσχυση της ανοσίας