Θα χρειαστείς
Υλικά:
1/2 κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι
3 καρότα
4 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη
1 κ.σ. Πελτέ
1 κγ καστανή ζάχαρη
6κ.σ. Ελαιόλαδο
6-7 λιαστές ντομάτες
6-7 φρέσκα ντοματίνια
3 φύλλα δάφνης
10 λουκανικακια γαλοπούλας 1% λιπαρά (προαιρετικό συστατικό,εμένα ήταν απαίτηση του άντρα μου)
Λίγο σκληρό κεφαλοτύρι
Αλατοπίπερο
1 πρεζα καγιέν
Οδηγίες:
1.Μουλιαζουμε τα ρεβίθια μας 1 μέρα να φουσκώσουν και αν μπορούμε αλλάζουμε 2-3 φορές νερό.
2.Βράζουμε τα ρεβίθια μας σε 1,5 λίτρο νερό με λίγο αλάτι κ πιπέρι & ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Βράζουμε για 1-1,5 ώρα να μαλακώσουν τα ρεβίθια.
3.Ενδιάμεσα κόβω τα λαχανικά μου να τα έχω έτοιμα. Το σκόρδο δεν το ψιλοκόβω αφήνω τις σκελίδες ολόκληρες.
4.Μεταφέρουμε στη πήλινη γάστρα μας χωρίς να βάλουμε όλο το ζωμό τους με μια κουτάλα.
5.Αφού ρίξουμε όλα τα υλικά προσθέτουμε ζωμό μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια τους κ αναδεύω.
6.Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες & τα φύλλα δάφνης για την επιφάνεια.
7.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 90 λεπτά με κλειστό καπάκι & ανοίγω και ρίχνω το τυράκι και ψήνω αλλά 30 λεπτά με ανοιχτό καπάκι!
ΥΓ:
Όταν είχα αγοράσει το πήλινο μου είχαν πει να βάζω ολόκληρη τη γαστρα για μισή ώρα σε νεράκι πριν τη χρήση να πάρει το κεραμικό υγρασία και να μη στεγνώνει το φαγητό! Δεν είναι απαραίτητο αλλά στην πρώτη χρήση επιβαλεται.