Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με τον Δημήτρη Κατσέλη από την αγαπημένη μας εταιρία Γεώργια γη που ξεχωρίζει στην παραγωγή οσπρίων στην Ελλάδα! Θέλαμε λοιπόν να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Γεωργία Γη το όνομα σας και μια φιγούρα ενός αγρότη το λογότυπο σας. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από εσάς;
Η φιγούρα ενός γεωργού θα έλεγα καλυτέρα που σέβεται και αγαπά αυτό που κάνει, ενός γεωργού που ποιεί τα γεώργια!
Πίσω από αυτή τη φιγούρα λοιπόν κρύβονται εικόνες, λέξεις, μνήμες, συναισθήματα και κυρίως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνον που με έμαθε να αγαπώ και να σέβομαι την γη, την καλλιέργεια της και την φύση εν συνόλω.
Η ελληνική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα όσπρια. Ποσό συχνά καταναλώνει ο μέσος Έλληνας όσπρια και ποια επιλέγει περισσότερο;
Όντως στην ευρύτερη λεκάνη της μεσογείου τα όσπρια ήταν συνδεδεμένα από την αρχαιότητα με την διατροφή μας. Τα νεότερα χρόνια κάπου μεταξύ 17ου με 18ου αιώνα προστέθηκαν και τα φασόλια στην διατροφή του τόπου μας από την Αμερικάνικη ήπειρο.
Βάση των εταιρειών μέτρησης των πωλήσεων τα πρωτεία κρατά η φακή, ακολουθούν τα φασόλια και τελευταία σε κατανάλωση έρχονται τα ρεβίθια.
Γιατί τα όσπρια θεωρούνται πλήρες γεύμα;
Μ’ αυτή την ερώτηση νομίζω μπαίνω τα χωράφια σας… μια και ως ειδικός γνωρίζετε καλύτερα τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων.
Το μόνο που θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι συνδυάζουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες κ.λπ..
Τι «κόπο» έχει ένα όσπριο για να έρθει στο πιάτο μας και τι κάνει τη δίκη σου δουλειά ξεχωριστή;
Οπως η κάθε καλλιέργεια έτσι και η καλλιέργεια των οσπρίων είναι απαιτητική και ιδιαίτερα αυτή των φασολιών. Αυτό που κάνει τα προϊόντα μας να ξεχωρίζουν είναι ένα μείγμα διάφορων παραγόντων, από τη σύσταση του εδάφους και το μικρόκλιμα της περιοχής ως την ενσωμάτωση παραδοσιακών τεχνικών και μυστικών της καλλιέργειας και φυσικά των παραδοσιακών ποικιλιών.
Έχουμε δει σε σενα όσπρια που δεν είναι ευρέως γνωστά. Μας αναφέρεις κάποια από αυτά και τις ιδιαιτερότητές τους;
Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο αιώνα επιτελέστηκε και επιτελείται ένα έγκλημα εις βάρος της φύσης και τις βιοποικιλότητας.
Η παραγωγή των σημερινών ποικιλιών βασίζεται εξ ολοκλήρου στην βιομηχανοποίηση της καλλιέργειας, την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας και απόκτηση δικαιωμάτων στους σπόρους που οι ίδιες δημιούργησαν ασχέτως αν υστερούν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, τη γεύση, κ.λπ..
Το αποτέλεσμα ήταν τις παραδοσιακές ποικιλίες οι εταιρείες να τις οδηγήσουν στην λήθη με την δική μας ανοχή.
Κάπου εδώ εμπλεκόμαστε εμείς, ψάχνουμε και προσπαθούμε να αναβιώσουμε αυτά τα θαύματα της φύσης.
Πίσω από κάθε παραδοσιακό σπόρο κρύβονται ιστορίες, δουλειά, ιδρώτας και αγάπη για να καταφέρει να φτάσει ως τις μέρες μας. Οι παραδοσιακοί σπόροι δεν είναι εισροές όπως ορίζονται στην σύγχρονη και βιομηχανοποιημένη γεωργία τα υβρίδια κ.λπ..
Ένας τέτοιος σπόρος είναι η ιδιά η ζωή, ο ένας μπορεί να γίνει εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια.
Η διατήρηση τους είναι ευθύνη όλων μας!
Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από αυτές τις ποικιλίες που είμαστε οι μοναδικοί που τις καλλιεργούμε επαγγελματικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και από τους λιγοστούς σε παγκόσμιο επίπεδο:
Potawatomi beans
Indian yellow woman beans
Christmas lima beans
Jesus lima beans
Orca ή vaquero beans
Φασόλια βουτύρου ή butter beans
Κόκκινα βουτύρου ή red butter beans
Good mother stallard
Arikara yellow
Calypso black
Η βιοποικιλότητα δεν ήταν ποτέ ομοιόμορφη και το αποτέλεσμά της είναι πάντα μια έκρηξη χρωμάτων και γεύσεων!
Ας μάθουμε λοιπόν πως τα φασόλια δεν είναι μονάχα άσπρα!
Τι έχεις να συμβουλεύσεις όσους θεωρούν «μπελαλίδικα» τα όσπρια και για αυτό τα αποφεύγουν;
Τα πάντα εξαρτώνται από την ποιότητα του οσπρίου. Ένα όσπριο που παρήχθη με το σωστό τρόπο βράζει πολύ γρήγορα χωρίς μούλιασμα, ακόμη και τα φασόλια, συν του ότι υπάρχουν διάφορα τρικ ώστε να επισπεύσει κανείς τη διαδικασία βρασμού.
Οπότε μόνο μπελαλίδικα δεν θα τα χαρακτήριζα.
Facebook: Γεώργια γη
Κατσέλης Δημήτριος
Γεωργικές επιχειρήσεις
Διεύθυνση: Νεοχωράκι Βοιωτίας
Mob.: 6947809644
E-mail: dimitrios.g.kats@hotmail.com