H σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μόνη της ένα πλήρες, κυρίως γεύμα συν ότι μας παρέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Μπορούμε να προτιμήσουμε τη σαλάτα όταν θέλουμε κάτι “ελαφρύ” και γρήγορο στην παρασκευή του. Ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές περιόδους όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει και προτιμάμε τη σαλάτα ως γεύμα “ελαφρύ” και δροσερό. Δείτε λοιπόν 4 εύκολες και πολύ θρεπτικές συνταγές για σαλάτες.
- Πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με μύρτιλλα, ηλιόσπορους, κατίκι και σως με βαλσάμικο ξύδι, ελαιόλαδο, μουστάρδα και μέλι.
Υλικά για 2 άτομα:
- Ανάμεικτα σαλατικά: 1/2 ματσάκι ρόκα, 1/2 λόλα κόκκινη, 1/2 μικρό μαρούλι
- 1 κ. σούπας αποξηραμένα μύρτιλλα
- 1 κ. σούπας ηλιόσπορους
- 120 γρ. κατίκι
- Για τη σως: 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κ. σούπας βαλσάμικο ξύδι, 1 κ. γλυκού μουστάρδα και 1 κ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση:
Πλένετε και κόβετε με το χέρι τα σαλατικά, τα τοποθετείτε σε μια σαλατιέρα και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μύρτιλλα, τους ηλιόσπορους και το τυρί και ανακατεύετε πάλι. Τέλος, προσθέτετε τη σως, αφού έχετε ανακατέψει το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο ξύδι, τη μουστάρδα και το μέλι.
- Σαλάτα μαρούλι με ντοματίνια, πράσινο μήλο, καρύδια, κοτόπουλο, ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι
Υλικά:
- 1 μεγάλο μαρούλι
- 6 ντοματίνια
- 1 μικρό στήθος κοτόπουλο (120 γρ. ψημένο)
- ½ πράσινο μήλο
- 10 μισά καρύδια (ή 5 ολόκληρα)
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένετε και κόβετε με το χέρι το μαρούλι, το τοποθετείτε σε μια σαλατιέρα, προσθέτετε τα ντοματίνια και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, κόβετε σε κομματάκια το πράσινο μήλο και το κοτόπουλο (αφού το έχετε αλατοπιπερώσει και ψήσει) και τα προσθέτετε μαζί με τα καρύδια στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε πάλι. Τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο.
- Ψητά λαχανικά (κολοκυθάκι, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, μελιτζάνα, μανιτάρια) με σως βαλσάμικου ξυδιού και ελαιόλαδο
Υλικά για 2 άτομα:
- 1 κολοκυθάκι
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 μελιτζάνα μικρή
- 2 μανιτάρια πλευρώτους
- Αλάτι, ρίγανη
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο
- Για τη σως: 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κ. σούπας βαλσάμικο ξύδι (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικο ξύδι)
Εκτέλεση:
Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες, προσθέτετε αλάτι και ρίγανη και τα προσθέτετε στο ταψί, στη λαδόκολλα με την 1 κ. σούπας ελαιόλαδο και ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε μία πιατέλα και περιχύνετε με τη σως αφού έχετε ανακατέψει το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο ξύδι.
- Σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κάπαρη, φέτα, παξιμαδάκια και ελαιόλαδο
Υλικά για 2 άτομα:
- 2 μικρές ντομάτες
- 2 μικρά αγγουράκια
- 120 γρ. τυρί φέτα
- 2 κ. γλυκού κάπαρη
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, ρίγανη
- 2 κρίθινα παξιμαδάκια ολικής
Εκτέλεση:
Κόβετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τα προσθέτετε σε μία σαλατιέρα, ανακατεύετε και προσθέτετε το αλάτι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια προσθέτετε την κάπαρη, τη φέτα σε κομματάκια, το ελαιόλαδο, τα παξιμαδάκια και τα τοποθετείτε στη σαλατιέρα!