Κόκκινες φακές. Ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1, μέταλλα και φυτικές ίνες, κατάλληλες για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη καθώς δεν περιέχουν γλουτένη, νόστιμες και πολύ οικονομικές!
Τί άλλο να ζητήσει κανείς;
Τις βρίσκουμε και με την ονομασία: αιγυπτιακές φακές ή φακή της Αιγύπτου. Ιδανικές για πουρέ και σούπες λόγω του σύντομου χρόνου προετοιμασίας!
Για σήμερα, θα σας δείξουμε μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για κόκκινες φακές σε σούπα (βελουτέ ή και όχι!)
- 250-300 γρ. φακές κόκκινες ,
- 1 πατάτα,
- 2 καρότα,
- 1 κρεμμύδι,
- 1 ντομάτα ή 2-3 κγ πελτέ ντομάτας,
- 3 κσ ελαιόλαδο,
- 1 φύλλο δάφνης,
- 1 σκελίδα σκόρδο,
- 1 λίτρο νερό,
- Αλάτι,
- Πιπέρι,
- ξίδι ή λεμόνι για το σερβίρισμα
- προαιρετικά : μαϊντανός για το σερβίρισμα, κανέλα και μπαχάρι (ή καπνιστή πάπρικα ή κάρυ) για έξτρα πικάντικη γεύση, καθώς και 1-2 πιπεριές Φλωρίνης μαζί με τα λαχανικά σας.
Καθώς οι κόκκινες φακές είναι ήδη χωρίς τον φλοιό τους, δεν χρειάζονται πολύ βράσιμο. Το μόνο που θέλουν είναι ένα ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό και ένα καλό στράγγισμα!
Κόβετε όλα τα λαχανικά σας σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια
Σοτάρετε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα με τα καρότα, την πατάτα, την ντομάτα ή τον πελτέ, το σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης. Συνεχίζετε για περίπου 5 λεπτά και τέλος προσθέτετε τις φακές, το φύλλο δάφνης, τα μπαχαρικά που θέλετε, το αλατοπίπερο και το νεράκι σας.
Σκεπάστε την κατσαρόλα (προσοχή στην αρχή μπορεί να φουσκώσουν) και αφήστε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Αν θέλετε την σούπα σαν βελουτέ, μπορείτε να την ομογενοποιήσετε με το ραβδομπλέντερ.
Εάν όχι, την αφήνετε όπως είναι και την σερβίρετε ζεστή μαζί με 1 κ.γ ελαιόλαδο από πάνω απ’ το πιάτο σας!