Ήταν η πρώτη απόπειρά μου για carrot cake, οπότε διάβασα πολλές συνταγές και τελικά έκανα ένα αμάλγαμά τους προσπαθώντας να κάνω τη συνταγή πιο ελαφριά!
Το κέικ όσο σπιτικό και αν είναι δεν παύει να έχει αρκετές θερμίδες ακόμα κι αν μειώσουμε τα βούτυρα και τη ζάχαρη όπως κάναμε σε αυτή τη συνταγή! Οπότε ιδανικό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και στο πρωινό μας γεύμα. Τώρα αυτό το κέικ όπως και αλλες συνταγές που θα ακολουθήσουν γλυκές είναι κυρίως παραγγελίες από μαμάδες του γραφείου που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους γλυκό αλλά με περιορισμένα τα κακά λιπαρα και τη ζάχαρη!
Υλικά:
4 αβγά
220 γρ. ζάχαρη καρύδας
300 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. καρότο τριμμένο
500 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκαλι
80 γρ. γλυκό κόκκινο κρασί (εγώ έβαλα σαγκρία)
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1,5 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
¼ κ.γ. αλάτι
150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα στο μούλτι
Για το γλάσο τυριού:
200 γρ.τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
100 γρ.βούτυρο αγλάδας σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
2 κάψουλες βανίλια
χυμό από ένα λεμόνι(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη κι αφού αφρατέψουν προσθέτουμε τα λάδια και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 2: Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και το τριμμένο καρότο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Βήμα 3: Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε καλά τη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Ανάλογα με το φούρνο μπορεί να χρειαστεί 5 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο! Η μέθοδος με το μαχαιράκι να βγει στεγνό είναι αλάνθαστη!
Βήμα 4: Όσο ψήνεται το κέικ μας, βάζουμε τα υλικά του γλάσου στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο το μείγμα να παγώσει η κρέμα.
Βήμα 5: Αφού βγάλουμε το κέικ δεν βιαζόμαστε να το ξεφορμάρουμε, περιμένουμε να κρυώσει καθώς είναι κέικ με υγρασία και σπάει εύκολα! Αφού ξεφορμάρουμε στολίζουμε με το γλάσο μας και φυλάμε στο ψυγείο το συγκεκριμένο κεικ, γιατί έχει τυρί και αρκετή υγρασία!
Διατηρείται έως και μια εβδομάδα! Εμείς το μοιράσαμε κι έτσι δεν μάθαμε ποτέ αν ζει για μια εβδομάδα!