Υλικά για ένα μεγάλο καρβέλι ή 3 μικρά :
1 kg αλεύρι ολικής άλεσης
18 γρ. μαγιά
50 γρ. βρώμη
800 ml νερό χλιαρό
3 κγ μέλι (σιρόπι σφενδάμου να γίνει η συνταγή μας vegan)
1 κ.γ. ζάχαρη Καρύδας
2 κ.σ. Σπόροι chia
2 κ.σ. Κοπανιστό λιναρόσπορο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Βρώμη & σπόρια για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό τη μαγιά κ τη ζάχαρη και αναδεύουμε με ένα σύρμα κ αφήνουμε 4-5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι (αφήνουμε μια γενναία χούφτα για το ζύμωμα) , το μέλι, τη βρώμη, τη ζάχαρη, τους σπόρους chia & το λιναρόσπορο και τα αναμειγνύουμε.
Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε 30’ να φουσκώσει.
Καθαρίζουμε τον πάγκο μας & βάζουμε το αλεύρι που φυλάξαμε και ζυμώνουμε διπλώνοντας απλά τη ζύμη προς το κέντρο αρκετές φορές.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια βρεγμένη πετσέτα με ζεστό νερό κ αφήνουμε να κάνει δεύτερο φούσκωμα για 40-60 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα πυρεξ μεγάλο και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα.
Βρέχουμε την πάνω επιφάνεια ελαφρά με τα χέρια μας και ρίχνουμε λίγη βρώμη & λίγα σπόρια.
Χαράζω δεξιά κ αριστερά & ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 40 λεπτά.
Κόβουμε αφού παγώσει λίγο.
Καλή απόλαυση!