Θεωρείται ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην ανθρώπινη ιστορία.
Το κολοκάσι είναι φυτό κυρίως των τροπικών περιοχών. Αν και τροπικό φυτό καλλιεργείται στην Κύπρο και στην Ικαρία όμως έχει μεγάλες ανάγκες σε πότισμα.
Είναι ποώδες φυτό ( δηλαδή δεν έχει ξυλώδη στελέχη και κυρίως έχουν υπόγεια ρίζες και βολβούς) το τμήμα του κάτω από τη γη μπορεί να φτάσει 1-2 μέτρα. Το μοναδικό κομμάτι του φυτού που είναι από πάνω είναι τα φύλλα του.
Ο κεντρικός κορμός κάτω από το έδαφος ονομάζεται “μάππα” και “πούλλα” ονομάζονται οι υπόλοιποι κορμοί, οι πιο μικροί (δευτερεύοντες κορμοί) που βγαίνουν γύρο από τον κεντρικό κορμό και βρίσκονται και αυτοί κάτω από το έδαφος.
Οι κορμοί αυτοί είναι πλούσιοι σε άμυλο, πρωτείες, βιταμίνες ( Α, C, Ε, Β6 ) και αμινοξέα.
Ιδιότητες:
1.Τονώνει το ανοσοποιητικό
2.Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες
3.Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.
Αν δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία είναι τοξικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό.
Η τοξίνη εξουδετερώνεται με το καλό μαγείρεμα ή αν το αφήσετε όλο το βράδυ σε νερό.
Δεν πρέπει να πλύνουμε το κολοκάσι γιατί δημιουργεί εξωτερικά ένα υγρό γλοιώδες, οπότε για να το καθαρίσουμε χρησιμοποιούμε χαρτί ή στεγνό ή βρεγμένο και μετά μπορούμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα ή μπορούμε πρώτα να το βράσουμε όπως είναι και μετά να αφαιρέσουμε τη φλούδα.