Αν ψάχνετε κάποιο συνοδευτικό με το ψητό σας για να ξεφύγετε από το λευκό ρύζι, υπάρχουν τόσα ακόμα όπως η κινόα, το φαγόπυρο, ο αμάρανθος, το κεχρί, το πλιγούρι, γενικά δημητριακά μη επεξεργασμένα, που έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σχέση με το κλασικό αποφλοιωμένο ρύζι. Εμένα η αγαπημένη μου εκδοχή για όλα αυτά τα δημητριακά είναι αυτή της φωτογραφίας!
Υλικά για 4 άτομα:
1,5 φλ. δημητριακό πριν μαγειρευτεί (διπλασιάζει σχεδόν τον όγκο του)
2 φλ. ντοματίνια
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 μικρό ματσάκι)
5-8 φύλλα δυόσμου
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι-πιπέρι
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι ή ξύδι
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Βράζουμε το δημητριακό με αναλογία 1:2, δηλαδή ένα μέρος δημητριακό με 2 μέρη νερό κι αφήνουμε να πιει όλο το νερό, ή βραζουμε σε παραπάνω νερό και σουρώνουμε. Αν προτιμάτε τη σαλάτα λίγο τραγανή μπορείτε και απλά να βάλετε ζεστό νερό από τον βραστήρα ίσα να σκεπάζει το δημητριακό σε ένα γυάλινο τάπερ και να το αφήσετε να μαλακώσει για 15-30 λεπτά!
Βήμα 2: Αναδεύουμε το δημητριακό με τα λαχανικά ψιλοκομμένα και έτοιμη!
Αυτή η σαλάτα αν μείνει για λίγη ώρα στο ψυγείο γίνεται ακόμα καλύτερη!
Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο (έως 2 μέρες στο ψυγείο), φροντίζουμε να βγάλουμε τα σπόρια από τα ντοματίνια!