Συζητήσαμε με την ψυχολόγο Μαριάννα Γιαννούδα για το πώς επιδρούν ο έρωτας και ο χωρισμός στη διατροφή:
Μαριάννα μου, στο Πρότυπο Κέντρο Ευεξίας έχουμε παρατηρήσει πως πάρα πολλά άτομα ξεκινάνε να φροντίζουν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους αμέσως μετά από έναν χωρισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όντας σε σχέση τείνουμε να υιοθετούμε αρκετές συνήθειες του/της συντρόφου μας, ορισμένες φορές παραμερίζοντας τις δικές μας, καθώς και να δημιουργούμε μια κοινή καθημερινότητα. Έπειτα από έναν χωρισμό και εφόσον παύει να υπάρχει το «εμείς», καλούμαστε να εστιάσουμε περισσότερο τον χρόνο μας, την ενέργειά μας και το ενδιαφέρον μας σε εμάς τους ίδιους. Η απώλεια βάρους μετά από έναν χωρισμό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Η πιο υγιής θα λέγαμε αντίδραση μετά από έναν χωρισμό είναι η φροντίδα του εαυτού μας, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι κάποιοι από αυτούς.
Πιστεύεις πως πίσω από αυτό κρύβεται ένα «εκδικητικό μοντέλο» του τύπου «κοίτα τι έχασες»;
Δεν ξέρω αν θα το ονόμαζα εκδικητικό. Σίγουρα βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει και αυτό. Ωστόσο, αυτό που πιστεύω ότι συμβαίνει αρκετές φορές, είναι ότι η ανάγκη μας να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας με σκοπό ίσως στην αρχή να επιστρέψει ο/η σύντροφος ή όπως λες και συ «να δει τι έχασε», αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως έχει μεγαλύτερη αξία έπειτα από έναν χωρισμό να δούμε τι αφήσαμε εμείς να χαθεί από τον εαυτό μας μέσα σε αυτή τη σχέση ώστε στην επόμενη να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.
Πώς θα μπορούσαμε να συμβουλεύσουμε ένα άτομο να μην αμελεί ή ακόμη και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη σωματική και ψυχολογική του αυτοφροντίδα, όντας σε μια σχέση;
Καταρχάς αυτό που λέω πάντα είναι πως είναι βασικό το ίδιο το άτομο να νιώσει την ανάγκη να φροντίσει τον εαυτό του. Όσο και να προσπαθούν οι γύρω του, αν δε θέλει το ίδιο το άτομο να φροντίσει τον εαυτό του, δεν πρόκειται να το κάνει, ούτε βέβαια να αναζητήσει την οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη. Δυστυχώς, βλέπουμε πολύ συχνά ανθρώπους να αμελούν τον εαυτό τους είτε αυτό είναι σε σωματικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο, πολλές φορές βέβαια και στα δυο, καθώς αυτά συνδέονται άμεσα. Σε μια σχέση, ειδικά όταν κανένας από τους δύο δεν ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, πειθαρχία, επιμονή και υπομονή ώστε να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να μην αμελούμε τον εαυτό μας, γιατί όσο δεν παίρνει την φροντίδα που χρειάζεται θα μας το δείχνει με διάφορους τρόπους (έντονη αύξηση/μείωση βάρους, κακή διάθεση, προβλήματα υγείας κ.λπ.). Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή, μας βοηθούν σημαντικά στην σωματική, ψυχική και σεξουαλική μας υγεία.
Πώς εξηγείς πως στην αρχή μιας σχέσης παρατηρούμε το φαινόμενο της απώλειας βάρους, ενώ στην συνέχεια πολλές φορές αντιστρέφεται η κατάσταση αυτή και έχουμε μικρή ή ακόμη και μεγάλη αύξηση βάρους;
Στην αρχή μιας σχέσης υπάρχει πάντα ο ενθουσιασμός και η έντονη επιθυμία να νιώσουμε ελκυστικοί για τον/την σύντροφό μας, με αποτέλεσμα να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην φροντίδα και περιποίηση της εμφάνισής μας. Επίσης, μπορεί να εξηγηθεί και λόγω των ορμονών που εκκρίνονται στον οργανισμό μας (αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη και νορεπινεφρίνη), οι οποίες μας κάνουν να είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση και έναν ενθουσιασμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη μας για φαγητό. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν, πως από τον πρώτο κιόλας καιρό της σχέσης παρατηρείται αύξηση του βάρους στα ζευγάρια καθώς αυξάνονται οι έξοδοι για φαγητό ή ποτό ενώ παράλληλα κάποιος από τους δύο αναγκάζεται να «βάλει νερό στο κρασί» του, ακολουθώντας τις συνήθειες του/της συντρόφου. Κατά μέσο όρο μάλιστα, φαίνεται πως ένα άτομο μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να πάρει μέχρι και 8 κιλά. Σίγουρα παίζουν βασικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες του ζευγαριού, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα κι αν το ζευγάρι τρώει υγιεινά και αθλείτε, το ΒΜΙ τους (Δείκτης Μάζας Σώματος) συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο από εκείνων που δεν βρίσκονται σε σχέση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα που βρίσκονται σε σχέση παρά το γεγονός ότι μπορεί να προσέχουν την διατροφή τους, οι μερίδες που τρώνε τείνουν να είναι μεγαλύτερες από αυτές των αδέσμευτων! Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του ατόμου, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση, δεν νιώθει πια την πίεση να είναι συνεχώς περιποιημένοι και ελκυστικοί για τον/την σύντροφό τους με αποτέλεσμα να μην προσπαθούν το ίδιο με παλαιότερα για την εμφάνισή τους.
Τελικά ο έρωτας παχαίνει ή αδυνατίζει;
Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους αναγνώστες σου αλλά απ’ ότι δείχνουν οι περισσότερες έρευνες ο έρωτας τελικά παχαίνει!
Μια συμβουλή από εσένα για όσους χάνουν τον εαυτό τους σε μια σχέση και θέλουν να τον ανακτήσουν πριν οδηγηθούν στον χωρισμό;
Αρχικά είναι σημαντικό να έχουμε την ελευθερία σε μια σχέση να είμαστε ο εαυτός μας και παράλληλα να υπάρχει ο χώρος και ο σεβασμός για τις ατομικές μας ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στη σχέση είναι πιθανό να αναδυθούν πτυχές του εαυτού μας που μπορεί να μας δυσκολεύσουν να τις διαχειριστούμε, όπως για παράδειγμα θέματα προσωπικών ορίων, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, ανασφάλειες κ.λπ. Αν βρισκόμαστε σε μια υγιή και ισότιμη σχέση με τον/την σύντροφό μας, μέσα από την οποία νιώθουμε ασφάλεια, πιστεύω ότι σταδιακά αυτές οι προσωπικές «πληγές» μπορούν να επουλωθούν. Βέβαια, αν είναι τόσο έντονες σε σημείο που μας προκαλούν δυσφορία και νιώθουμε ότι χάνουμε τον εαυτό μας αμελώντας τη φροντίδα μας, τότε θεωρώ πως είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον και να ζητήσουμε βοήθεια.
Ο έρωτας τελικά περνάει από το στομάχι;
Αν και πρωταρχικό ρόλο στην ερωτική διάθεση έχει ο εγκέφαλος, παρ’ όλα αυτά αρκετές τροφές φαίνεται πως έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το κρασί κ.α., εκκρίνονται διάφορες ορμόνες στον οργανισμό μας όπως οι ενδορφίνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ερωτική μας διάθεση. Επιπλέον, το φαγητό αποτελεί βασικό στοιχείο σε μια σχέση καθώς αρκετοί μπορεί να το χρησιμοποιούν με σκοπό να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους, είτε αφιερώνοντας χρόνο για να μαγειρέψουν ένα όμορφο και φροντισμένο γεύμα, είτε απολαμβάνοντάς το έξω σε ένα όμορφο εστιατόριο. Οπότε ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο έρωτας περνάει και από το στομάχι!
Η Μαριάννα Γιαννούδα σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των σπουδών της έκανε την πρακτική της στην Μονάδα Εφήβων του νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α της Θεσσαλονίκης. Στην πορεία, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τηςσπουδές πάνω στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία του Πανεπιστήμιου του Strathclyde στο Εδιμβούργο. Παράλληλα εργαζόταν εθελοντικά στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και σε διάφορα ιδιωτικά ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων ενώ έχει εκπαιδευτεί και στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την ατομική θεραπεία και συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων καθώς και με την συμβουλευτική γονέων.